Vesti
Kultura

Fotografijom o savremenoj ženi u pokretu i bljesku svetlosti

Izložba fotografija "Anđeli i demoni" Vladimira Tatarevića otvorena je sinoć u Galeriji Fakulteta umetnosti u Kosovskoj Mitrovici.
Fotografijom o savremenoj ženi u pokretu i bljesku svetlosti
Fotografije Vladimira Tatarevića (Foto Radio Kontakt Plus)

Tatarević na svojim fotografijama prikazuje savremenu ženu "nove senzualnosti, energičnog gesta, sugestivnog pogleda koji zrači samosvešću o sopstvenoj lepoti fizičkoj i psihičkoj superiornosti".

Na njegovim fotografijama je očigledno ko je inspiracija. Autod podseća da je istorija umetnosti pokazala da je žena često bila inspiracija umetnicima, te navodi da je pokušao da kroz radove prikaže žene današnjice, a kroz vrstu klasične akademske postavke.

Na pitanje odakle naziv izložbe, Tatarević odgovara da ostavlja posmatraču da odluči ko su anđeli, a ko demoni.

"Naziv je otud što su određene fotografije na svetloj površini, pa simbolizuju jednu stvar, a druge fotografije su na drugoj pozadini, pa simbolizuju neku drugu stvar", kazao je.

"Posebno uživam u tome što ja kreiram ono što želim da kažem. Ja nisam fotograf koji traži nešto što će se desiti oko mene da bih to zabeležio ili što se sasvim slučajno desilo. Ja kreiram slučajnosti, ja kreiram budućnosti svoje, ja kreiram svoje planove. Dakle, svaka od ovih fotografija je dobro promišljena, skicirana, uvežbana, pa tek onda snimljena", objasnio je Tatarević.

Govoreći o tome šta je dobra fotografija, kaže da je to "splet mnogo stvari u jednom trenutku".

"Fotografija treba da bude dobra, ne treba da bude lepa. Ponekad je dobra fotografija - fotografija koja ne prikazuje tako lepe stvari. To su uglavnom dokumentarne fotografije. Stvarati dobru fotografiju - treba da promišljate mnogo, morate da se skoncentrišete na ono što radite, da budete podstaknuti emocijom da stvorite fotografiju, ali dok je stvarate, morate da budete isključivo hladan profesionalac koji ne uključuje emociju u stvaranje same fotografije", kazao je.

O analognoj i digitalnoj fotografiji

"Fotografišem i analogno i digitalno i smatram da je ovo samo nova tehnologija koja nas je ophrvala i da je to samo sredstvo rada. Da li je zabeleženo na ovaj ili onaj način, to potpuno nema veze. Ono što znam je da u svetu analogna fotografija, koja je snimljena na crno-belom filmu i zatim povećana na crno-beli film, ima malo veću vrednost iz jednog prostog razloga - zato što je istorija pokazala da takve fotografije mogu da traju bar 190 i plus godina, nadam se i više će trajati, a za digitalnu fotografiju nismo sigurni. Imali smo eru kompakt diskova i proizvođača koji su nam obećavali da su to mediji koji će nositi zapis hiljadama godina. Međutim, posle par godina se desilo da ne možemo više da izvučemo podakte. Dakle, samo je pitanje koliko će biti fotografija u stanju da opstane u takvom medijumu".

Tatarević je i redovni profesor na Fakultetu primenjenih umetnosti Univerziteta u Beogradu gde predaje fotografiju i gde je prorektor za međunarodnu saradnju. Do sada je imao 19 samostalnih, a učestvovao je na više međunarodnih izložbi. Njegovi radovi objavljivani su u prestižnim časopisima. Zajedno sa dr Dubravkom Lazić, autor je udžbenika "Fotografija" za nastavu fotografije u izdanju Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva iz Beograda.

Sinoć je bio više nego iznenađen velikim odzivom studenata koji su bili na otvaranju izložbe, jer je, podseća, za svoj poziv izabrao edukaciju studenata, pa ističe da mu je drago da može da podeli svoje znanje sa njima.

Govoreći o saradnji sa mitrovičkim fakultetom najavljuje nove zajedničke događaje, podsećajući da fakulteti već razmenjuju iskustva, kontakte, te da je saradnja stalna i da će biti još veća.

Tatarevićeve fotografije biće izložene u Galeriji Fakulteta u Kosovskoj Mitrovici do 25. oktobra.Ostale vesti

Koreodrama ’’700’’ večeras pred gračaničkom publikom
Ansambl narodnih igara i pesama Kosova i Metohije „Venac“ iz Prištine, izvešće večeras u 19:30 u Domu kulture u Gračanici premijeru koreodrame „700“. Venac igra u slavu 700 godina manastira Gračanica. 
  • 03.12.2022
Gračanica: Grafest od 5. do 7. decembra pod sloganom „Posle“
Jedanaesti međunarodni festival dokumentarnog filma i televizijskih formi Grafest, održaće se od 05. do 07. decembra u Gračanici, pod sloganom „Posle“. Festival otvara film Gorana Radovanovića "Čekajući Handkea". 
  • 02.12.2022
Rastko Šejić u Akvarijusu
Reditelj, producent i novinar Rastko Šejić biće gost Privatnog kulturnog centra "Akvarijus" u Кosovskoj Mitrovici u nedelju, 4. decembra. Od 19.00 sati biće prikazan njegov film "Na veslu priča: Pozdrav pesniku!", a potom će uslediti razgovor sa autorom koji će voditi Ivana Vanovac i Aleksandar Dunđerin. Specijalni gosti će biti pesnici Branka Кasalović i Novica Sovrlić.
  • 02.12.2022
“Ona koja raspušta vojske”: Ženska pobuna protiv rata
Aristofanov komad "Lisistrata" pisan pre 2400 godina, reditelj Boban Skerlić adaptirao je za ovo vreme i dao mu naziv - “Ona koja raspušta vojske”. Glumci Narodnog pozorišta u Prištini večeras su ovu crnu komediju izveli premijerno pred svojom publikom u Gračanici. Prihod o prodatih karata ide u humanitarne svrhe.
  • 30.11.2022
„Ona koja raspušta vojske“ aktuelnija nego ikad
Komad "Ona koja raspušta vojske", urađen po Aristofanovoj komediji "Lisistrata", u dramatizaciji i režiji Bobana Skerlića biće premijerno izveden večeras od 20.00 časova u gračaničkom Domu kulture. „Predstava je spojila antički diskurs sa ekspresionizmom i savremenim pozorištem“, rekao je umetnički direktor Narodnog pozorišta u Prištini (NPP) Nenad Todorović na konferenciji za medije pred premijeru. 
  • 30.11.2022
Otvorena izložba slika Maje Todić: Prirodno je da budem inspirisana Gračanicom
Izložba slika „Identiteti“ akademske slikarke Maje Todić otvorena je u njenoj rodnoj Gračanici. Na platnu mnoštvo toplih boja, motivi Gračanice, Patrijaršije, monaške odore, Gazimestana. „Prosto je prirodno da kao slikarka rođena u Gračanici budem i inspirisana Gračanicom, ona je vesnik našeg identiteta ali i koren koji se dalje prenosi na ostale prostore“, kaže autorka.
  • 29.11.2022