Vesti
Kultura

Filmu kosovske rediteljke glavna nagrada na festivalu u Tokiju

Poluautobiografska drama kosovske rediteljke Kaltrine Krasnići „Vera sanja o moru“ osvojila je glavnu nagradu Međunarodnog filmskog festivala u Tokiju na virtuelnoj ceremoniji koja je emitovana iz japanske prestonice, javio je Holivud riporter (Hollywood reporter).
Filmu kosovske rediteljke glavna nagrada na festivalu u Tokiju
Rediteljka Krasnići (druga desno) sa ekipom filma u Venceiji (Foto Getty images)

Donekle zasnovan na iskustvima iz stvarnog života, film prati prevoditeljku znakovnog jezika koja je primorana da se bori za nasledstvo sa svojim patrijarhalnim okruženjem nakon samoubistva supruga.

„Kada sam jutros dobila vest da je film nagrađen glavnom nagradom Tokija, vrištala sam, smejala se i plakala od radosti“, rekla je Krasnići, napominjući da je „Vera sanja o moru“ prvi kosovski film koji se ikada takmičio u Tokiju.

Podsetimo, film „Vera sanja o moru“ je prikazan na 78. Filmskom festivalu u Veneciji, a rediteljka Kaltrina Krasnići dobila je nagradu za najbolju režiju koja se dodeljuje autorima mlađim od 40 godina, dok je film dobio nagradu „Edipo Re“.

Glavna uloga poverena je makedonskoj glumici Teuti Ajdini Jegeni, a uloge su tumačili i Alketa Sila, Refet Abazi, Astrit Kabaši, Arona Ziberi, Aurtia Aguši i drugi. Film je rađen u koprodukciji Kosova, Severne Makedonije i Albanije, a uz podršku Kosovskog bioskopskog centra, Filmske agencije Severne Makedonije i Nacionalnog centra za kinematografiju.Ostale vesti

Vojvođanska tambura u kosovskom „Vencu“

Nacionalni Ansambl narodnih igara i pesama „Venac“ planira da u svoj repertoar uvrsti i tamburicu, pa su tim povodom u Gračanicu stigli tamburaški eksperti kako bi zajedno sa članovima ovog ansambla pokrenuli radionicu.

  • 07.12.2021
Četiri prva mesta za balerine iz Gračanice

Balerine iz Baletske škole Doma kulture „Gračanica“ osvojile su prva četiri mesta na Prvom internacionalnom takmičenju u klasičnom i modernom baletu, koje organizuje Srpska asocijacija plesnih organizacija (SAPO).

  • 05.12.2021
Gračanica: Svetlom pisana istorija srpske škole glume
U Domu kulture "Gračanica otvorena" je izložba "Vek i po srpske škole glume” višeg umetničkog saradnika na katedri glume Fakulteta dramskih umetnosti (FDU) u Beogradu Pavla Lazića koja je organizovana povodom obeležavanja 150 godina od početka institucionalnog dramskog školovanja u Srbiji.
  • 03.12.2021
Sutra počinje radionica

Dom kulture „Gračanica“ organizuje treću dečju književnu radionicu „Čuvam jezik, lepo pišem“, koja će trajati od 03. do 09. decembra. Na radionici će učestvovati učenici osnovnih škola, uzrasta od 10 do 15 godina.

  • 02.12.2021
Večeras premijera filmova
U bioskopu Doma kulture Gračanica večeras će biti premijerno prikazana dva filma - "Gučijevi" i "Enkanto".
  • 02.12.2021
Završen „Grafest“. Prva nagrada reditelju Rastku Šejiću
Dodelom priznanja najboljim autorima dokumentarnih filmova i reportaža završen je jubilarni, deseti po redu, Međunarodni festival dokumentarnog filma i televizijskih formi "Grafest". Prva nagrada pripala je Rastku Šejiću iz Beograda za dokumentarni film „Na veslu priča: Pozdrav pesniku“. Drugo mesto na festivalu osvojila je Radmila Vulićević, a treće Ana Marković.
  • 01.12.2021