Vesti
Kultura

Filmski festival od 19. do 21. novembra u Gračanici, Šilovu i Ranilugu

Sedmi Kosovo i Metohija međunarodni filmski festival (KMMFF) održaće se od 19. do 21. novembra u Domu kulture „Gračanica“ pod sloganom „Ovde“. Po prvi put ove godine najnovija filmska ostvarenja će istovremeno moći da pogleda i publika u Ranilugu i Šilovu.

Filmski festival od 19. do 21. novembra u Gračanici, Šilovu i Ranilugu
Detalj iz filma `Nebesa` Srđana Dragojevića (Foto FCS promo)

Za tri dana festivala biće prikazana raznovrsna filmska osvarenja iz domaće i strane kinematografije, kao i dečji program.

„Tokom trajanja festivala biće prikazano devet filmova i on je prilika za sve meštane naše opštine da ga posete“, rekao je za RTV Kim urednik filmskog programa u Domu kulture Gračanica Boban Jevtić.

On je dodao da su se ove godine potrudili da festival decentralizuju, pa će osim projekcija u Gračanici, publika u Ranilugu i Šilovu moći da isprati najnovije bioskopske hitove.

„Ove godine festival organizujemo na punktovima gde smo ranije kroz projekat putujućeg bioskopa prikazivali projekcije. Tako 20. novembra imamo dve projekcije u Kulturno-prosvetnom centru `Božidar Mitrović Šandor` u Šilovu i 21. novembra još dve projekcije u Domu kulture `Radomir Popović` u Ranilugu“, kazao je Jevtić.

Na svečanom otvaranju, 19. novembra u 21 čas, biće prikazan novi film Srđana Dragojevića „Nebesa“.

„Takođe, ove godine akcenat je stavljen na premijere koje se prikazuju širom Srbije i sveta. Na otvaranju festivala na reperotoaru imamo i film za našu najmlađu publiku `Moje slatko čudovište`“, zaključio je Jevtić.

U okviru domaćeg programa biće prikazan film „Toma“ u režiji Dragana Bjelogrlića, kao i „Vampir“ reditelja i scenariste Branka Tomovića. Od stranih filmova na ovogodišnjem repertoaru biće fimovi „Večni“, „Venom 2“ i „Mejnstrim“.

Uz naslov „Moje slatko čudovište“, najmlađima su namenjeni i filmovi „Nepopravljivi Ron“ i „Čarolija meseca“.

Sedmi Kosovo i Metohija međunarodni filmski festival (KMMFF) organizuju Dom kulture „Gračanica“ i Evropski kulturni forum uz pokroviteljstvo Ministarstva kulture Vlade Republike Srbije.

Sve projekcije biće organizovane uz poštovanje epidemioloških mera.Ostale vesti

Generacija 5 i Inspektor Blaža u Leposaviću
Centar za kulturu "Sava Dečanac" iz Leposavića organizuje Rok festival u ovom gradiću na severu Kosova.
  • 11.08.2022
Povratak nosi seme nade
Tešku letnju omorinu i tišinu metohijskog sela Osojana, proteklih nekoliko dana, prekinuli su gosti i Sabor posvećen mitropolitu Amfilohiju. 
  • 10.08.2022
DokuFest: Misija OEBS-a predstavila dokumentarce o ljudskim pravima
U okviru Međunarodnog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma DokuFest koji se održava u Prizrenu, Misija OEBS-a na Kosovu je sinoć predstavila pet kratkih dokumentarnih filmova o ljudskim pravima i demokratskim vrednostima.
  • 10.08.2022
Draganac: Završena mala letnja škola
Pri manastiru Draganac, jedinom živom manastiru u Kosovskom Pomoravlju, nedavno je održana prva Novobrdska mala letnja škola „Dragana Hrebeljanović“.
  • 10.08.2022
Vladika Teodosije: Ne prodajte nasleđenu dedovinu na KiM

Povodom godišnjice najvećeg i najuspešnijeg povratka Srba na Kosovo i Metohiju, nakon proterivanja 1999. godine, u Osojanu je održan drugi po redu "Đedov sabor" posvećen mitropolitu Amfilohiju Radoviću.

  • 07.08.2022
Počeo Sani Hil festival, zvezda večeri Dua Lipa

Muzički festival Sani Hil (Sunny Hill) počeo je sinoć u Prištini. U pitanju je četvrti po redu festival koji organizuje Dukađin Lipa, otac svetske muzičke zvezde Dua Lipe.

  • 05.08.2022