Vesti
Kultura

Filmski festival od 19. do 21. novembra u Gračanici, Šilovu i Ranilugu

Sedmi Kosovo i Metohija međunarodni filmski festival (KMMFF) održaće se od 19. do 21. novembra u Domu kulture „Gračanica“ pod sloganom „Ovde“. Po prvi put ove godine najnovija filmska ostvarenja će istovremeno moći da pogleda i publika u Ranilugu i Šilovu.

Filmski festival od 19. do 21. novembra u Gračanici, Šilovu i Ranilugu
Detalj iz filma `Nebesa` Srđana Dragojevića (Foto FCS promo)

Za tri dana festivala biće prikazana raznovrsna filmska osvarenja iz domaće i strane kinematografije, kao i dečji program.

„Tokom trajanja festivala biće prikazano devet filmova i on je prilika za sve meštane naše opštine da ga posete“, rekao je za RTV Kim urednik filmskog programa u Domu kulture Gračanica Boban Jevtić.

On je dodao da su se ove godine potrudili da festival decentralizuju, pa će osim projekcija u Gračanici, publika u Ranilugu i Šilovu moći da isprati najnovije bioskopske hitove.

„Ove godine festival organizujemo na punktovima gde smo ranije kroz projekat putujućeg bioskopa prikazivali projekcije. Tako 20. novembra imamo dve projekcije u Kulturno-prosvetnom centru `Božidar Mitrović Šandor` u Šilovu i 21. novembra još dve projekcije u Domu kulture `Radomir Popović` u Ranilugu“, kazao je Jevtić.

Na svečanom otvaranju, 19. novembra u 21 čas, biće prikazan novi film Srđana Dragojevića „Nebesa“.

„Takođe, ove godine akcenat je stavljen na premijere koje se prikazuju širom Srbije i sveta. Na otvaranju festivala na reperotoaru imamo i film za našu najmlađu publiku `Moje slatko čudovište`“, zaključio je Jevtić.

U okviru domaćeg programa biće prikazan film „Toma“ u režiji Dragana Bjelogrlića, kao i „Vampir“ reditelja i scenariste Branka Tomovića. Od stranih filmova na ovogodišnjem repertoaru biće fimovi „Večni“, „Venom 2“ i „Mejnstrim“.

Uz naslov „Moje slatko čudovište“, najmlađima su namenjeni i filmovi „Nepopravljivi Ron“ i „Čarolija meseca“.

Sedmi Kosovo i Metohija međunarodni filmski festival (KMMFF) organizuju Dom kulture „Gračanica“ i Evropski kulturni forum uz pokroviteljstvo Ministarstva kulture Vlade Republike Srbije.

Sve projekcije biće organizovane uz poštovanje epidemioloških mera.Ostale vesti

Vojvođanska tambura u kosovskom „Vencu“

Nacionalni Ansambl narodnih igara i pesama „Venac“ planira da u svoj repertoar uvrsti i tamburicu, pa su tim povodom u Gračanicu stigli tamburaški eksperti kako bi zajedno sa članovima ovog ansambla pokrenuli radionicu.

  • 07.12.2021
Četiri prva mesta za balerine iz Gračanice

Balerine iz Baletske škole Doma kulture „Gračanica“ osvojile su prva četiri mesta na Prvom internacionalnom takmičenju u klasičnom i modernom baletu, koje organizuje Srpska asocijacija plesnih organizacija (SAPO).

  • 05.12.2021
Gračanica: Svetlom pisana istorija srpske škole glume
U Domu kulture "Gračanica otvorena" je izložba "Vek i po srpske škole glume” višeg umetničkog saradnika na katedri glume Fakulteta dramskih umetnosti (FDU) u Beogradu Pavla Lazića koja je organizovana povodom obeležavanja 150 godina od početka institucionalnog dramskog školovanja u Srbiji.
  • 03.12.2021
Sutra počinje radionica

Dom kulture „Gračanica“ organizuje treću dečju književnu radionicu „Čuvam jezik, lepo pišem“, koja će trajati od 03. do 09. decembra. Na radionici će učestvovati učenici osnovnih škola, uzrasta od 10 do 15 godina.

  • 02.12.2021
Večeras premijera filmova
U bioskopu Doma kulture Gračanica večeras će biti premijerno prikazana dva filma - "Gučijevi" i "Enkanto".
  • 02.12.2021
Završen „Grafest“. Prva nagrada reditelju Rastku Šejiću
Dodelom priznanja najboljim autorima dokumentarnih filmova i reportaža završen je jubilarni, deseti po redu, Međunarodni festival dokumentarnog filma i televizijskih formi "Grafest". Prva nagrada pripala je Rastku Šejiću iz Beograda za dokumentarni film „Na veslu priča: Pozdrav pesniku“. Drugo mesto na festivalu osvojila je Radmila Vulićević, a treće Ana Marković.
  • 01.12.2021