Vesti
Kultura

Filmski festival od 19. do 21. novembra u Gračanici, Šilovu i Ranilugu

Sedmi Kosovo i Metohija međunarodni filmski festival (KMMFF) održaće se od 19. do 21. novembra u Domu kulture „Gračanica“ pod sloganom „Ovde“. Po prvi put ove godine najnovija filmska ostvarenja će istovremeno moći da pogleda i publika u Ranilugu i Šilovu.

Filmski festival od 19. do 21. novembra u Gračanici, Šilovu i Ranilugu
Detalj iz filma `Nebesa` Srđana Dragojevića (Foto FCS promo)

Za tri dana festivala biće prikazana raznovrsna filmska osvarenja iz domaće i strane kinematografije, kao i dečji program.

„Tokom trajanja festivala biće prikazano devet filmova i on je prilika za sve meštane naše opštine da ga posete“, rekao je za RTV Kim urednik filmskog programa u Domu kulture Gračanica Boban Jevtić.

On je dodao da su se ove godine potrudili da festival decentralizuju, pa će osim projekcija u Gračanici, publika u Ranilugu i Šilovu moći da isprati najnovije bioskopske hitove.

„Ove godine festival organizujemo na punktovima gde smo ranije kroz projekat putujućeg bioskopa prikazivali projekcije. Tako 20. novembra imamo dve projekcije u Kulturno-prosvetnom centru `Božidar Mitrović Šandor` u Šilovu i 21. novembra još dve projekcije u Domu kulture `Radomir Popović` u Ranilugu“, kazao je Jevtić.

Na svečanom otvaranju, 19. novembra u 21 čas, biće prikazan novi film Srđana Dragojevića „Nebesa“.

„Takođe, ove godine akcenat je stavljen na premijere koje se prikazuju širom Srbije i sveta. Na otvaranju festivala na reperotoaru imamo i film za našu najmlađu publiku `Moje slatko čudovište`“, zaključio je Jevtić.

U okviru domaćeg programa biće prikazan film „Toma“ u režiji Dragana Bjelogrlića, kao i „Vampir“ reditelja i scenariste Branka Tomovića. Od stranih filmova na ovogodišnjem repertoaru biće fimovi „Večni“, „Venom 2“ i „Mejnstrim“.

Uz naslov „Moje slatko čudovište“, najmlađima su namenjeni i filmovi „Nepopravljivi Ron“ i „Čarolija meseca“.

Sedmi Kosovo i Metohija međunarodni filmski festival (KMMFF) organizuju Dom kulture „Gračanica“ i Evropski kulturni forum uz pokroviteljstvo Ministarstva kulture Vlade Republike Srbije.

Sve projekcije biće organizovane uz poštovanje epidemioloških mera.Ostale vesti

Žarko Milenković u užem krugu kandidata za nagradu ’’Branko Miljković’’
Pesnik sa centralnog Kosova Žarko Milenković se nalazi u užem krugu od 12 kandidata za nagradu "Branko Miljković" koja se dodeljuje za najbolju knjigu poezije na srpskom jeziku u 2022. godini, saopšteno je iz Niškog kulturnog centra.
  • 30.03.2023
„Umetnik je najjači kada je neraskidivim nitima vezan za korene svoga naroda“
Izložba radova akademika Svetomira Arsića Basare otvorena je sinoć u Galeriji Fakulteta umetnosti u Kosovskoj Mitrovici. 
  • 30.03.2023
Gračanica: Opštinska smotra recitatora „Pesniče naroda mog“
Učenici osnovnih i srednjih škola takmičili su se u kazivanju stihova na 54. opštinskoj smotri recitatotra „Pesniče naroda mog“ u Domu kulture „Gračanica“. 
  • 29.03.2023
Kabaretska predstava
Na sceni Doma kulture "Gračanica" u ponedeljak 03. aprila u 20.00 časova biće izvedena kabaretska predstva "Čeznem da vam kažem" Teatra Vuk.
  • 28.03.2023
Koreodrama ’’700’’ ponovo u Gračanici
Ansambl narodnih igara i pesama Кosova i Metohije „Venac“ iz Prištine sa sedištem u Gračanici, zaigraće po drugi put svoj novi program, koreodramu „700 – Venac igra u slavu 700 godina manastira Gračanica“ u Domu kulture u Gračanici 7. aprila 2023. godine sa početkom u 19:30.  
  • 27.03.2023
Nagrade za mlade balerine iz Gračanice u Beogradu
Odlukom žirija Unstoppable dance competition (UDC), Baletska škola Doma kulture "Gračanica" osvojila je sedam nagrada na jučerašnjem takmičenju u Dečijem kulturnom centru u Beogradu u solo, duo i trio formaciji.
  • 27.03.2023