Vesti
Kultura

Filmski festival KiM od 10. do 14. juna

Prvi Međunarodni filmski festival Kosovo i Metohija počinje naredne nedelje u Kosovskoj Mitrovici i Zvečanu.
Filmski festival KiM od 10. do 14. juna
Kosovska Mitrovica (Foto Kim)

Tokom četiri dana festivala, publika će moći da vidi najbolja domaća, ali i svetska ostvarenja. Program će se odvijati na nekoliko lokacija u Kosovskoj Mitrovici i Zvečanu.

Od 10 do 14. juna biće prikazano preko četrdeset filmova, među kojima “Beli Bog” Kornela Mundrucoa, “Sunčanica” Nikite Mihalkova, kao i blokbasteri “Poltergajst” i “Pobesneli Maks: Autoput besa”.

Od domaćih ostvarenja publika će moći da pogleda filmove: “Enklava”, “Ničije dete”, “Mamaroš”, “Bićemo prvaci sveta” i “Mali Budo”.

Nagrađivani dokumentarni film KOSMA, rediteljke Sonje Blagojević, koji govori o nemogućnosti i nedostupnosti informacijua na Kosovu biće prikazan zajedno sa još nekoliko dokumentaraca.

Po najavi organizatora, posebno mesto u programu Festivala imaće filmovi za decu i mlade, a zadatak publike biće da oceni najbolji domaći i najbolji strani film.

Pokrovitelj Međunarodnog filmskog festivala Kosovo i Metohija je Kancelarija za KiM.Ostale vesti

Tri premijere u ovoj godini

Ansambl Narodnog pozorišta u Prištini (NPP) će u 2023. godini izvesti tri premijere. Najpre će, krajem februara ili početkom marta obradovati najmlađu publiku predstavom "Princeza Snežana i deset patuljaka" po tekstu Branislava Milićevića (Branka Kockice), a u režiji Igora Damnjanovića.

  • 01.02.2023
Gračanica na starim fotografijama. Prva posleratna izložba Arhiva KiM
Izložba "Manastir Gračanica na starim razglednicama i fotografijama" otvorena je večeras u Galeriji Doma kulture "Gračanica". Ovo je prva posleratna izložba koju je organizovao Arhiv Kosova i Metohije.
  • 31.01.2023
Film ’’Peto pismo Hilde Dajč’’ i tribina ’’Кozara 1942’’ sutra u Prizrenu i Gračanici
Dom kulture "Gračanica", Muzej žrtava genocida i Bogoslovija Sveti Ćirilo i Metodije, organizuju projekciju dokumentarno-igranog filma "Peto pismo Hilde Dajč" reditelja Ivice Vidanovića i tribinu Кozara 1942 u utorak 31. januara u Bogosloviji u Prizrenu sa početkom  u 12 časova i u Domu kulture „Gračanica“ u 19 časova.
  • 30.01.2023
Nasleđe od kamena i neba u Vašingtonu
Uoči Dana Svetog Save, 26. januara 2023. godine, u Ambasadi Republike Srbije u Vašingtonu otvorena je izložba fotografija "Nasleđe od kamena i neba" inspirisana Uneskovom svetskom kulturnom baštinom Srbije. Izložbu su otvorili Ambasador Republike Srbije u SAD Marko Đurić i Svetlana Rogić, osnivačica i direktorka organizacije "Art eksčejndž" (Art Exchange) iz Vašingtona, koja je i organizatorka izložbe.
  • 29.01.2023
Dokumentarni film: Životna škola i filmska istina

Životna škola i filmska istina - ovako jedan od najpoznatijih dokumentarista u regionu, Boris Mitić, objašnjava autorski dokumentarni film. U Privatnom kulturnom centru Akvarijus ove nedelje su posetioci mogli da razgovaraju sa najpoznatijim imenima srpske dokumentaristike - Milošem Tomićem, Milošem Ivanovićem, Borisom Mitićem i Nikolom Dragovićem.

  • 29.01.2023
Svetosavska akademija u Gračanici: Priznanje Sunčici Denić
Tradicionalno, pred praznik posvećen prvom srpskom prosvetitelju, u Gračanici je održana Svetosavska akademija. Priznanje "Đorđe Lekić" ove godine dodeljeno je književnici i naučnoj radnici prof. dr Sunčici Denić iz Vranja.
  • 26.01.2023