Vesti
Kultura

Filmski festival KiM od 10. do 14. juna

Prvi Međunarodni filmski festival Kosovo i Metohija počinje naredne nedelje u Kosovskoj Mitrovici i Zvečanu.
Filmski festival KiM od 10. do 14. juna
Kosovska Mitrovica (Foto Kim)

Tokom četiri dana festivala, publika će moći da vidi najbolja domaća, ali i svetska ostvarenja. Program će se odvijati na nekoliko lokacija u Kosovskoj Mitrovici i Zvečanu.

Od 10 do 14. juna biće prikazano preko četrdeset filmova, među kojima “Beli Bog” Kornela Mundrucoa, “Sunčanica” Nikite Mihalkova, kao i blokbasteri “Poltergajst” i “Pobesneli Maks: Autoput besa”.

Od domaćih ostvarenja publika će moći da pogleda filmove: “Enklava”, “Ničije dete”, “Mamaroš”, “Bićemo prvaci sveta” i “Mali Budo”.

Nagrađivani dokumentarni film KOSMA, rediteljke Sonje Blagojević, koji govori o nemogućnosti i nedostupnosti informacijua na Kosovu biće prikazan zajedno sa još nekoliko dokumentaraca.

Po najavi organizatora, posebno mesto u programu Festivala imaće filmovi za decu i mlade, a zadatak publike biće da oceni najbolji domaći i najbolji strani film.

Pokrovitelj Međunarodnog filmskog festivala Kosovo i Metohija je Kancelarija za KiM.



Ostale vesti

Vladika Teodosije: Ne prodajte nasleđenu dedovinu na KiM

Povodom godišnjice najvećeg i najuspešnijeg povratka Srba na Kosovo i Metohiju, nakon proterivanja 1999. godine, u Osojanu je održan drugi po redu "Đedov sabor" posvećen mitropolitu Amfilohiju Radoviću.

  • 07.08.2022
Počeo Sani Hil festival, zvezda večeri Dua Lipa

Muzički festival Sani Hil (Sunny Hill) počeo je sinoć u Prištini. U pitanju je četvrti po redu festival koji organizuje Dukađin Lipa, otac svetske muzičke zvezde Dua Lipe.

  • 05.08.2022
’’Đedov sabor’’ 6. i 7. avgusta u Osojanu
Savez amatera Kosova i Metohije i Dom kulture “Gračanica”, a ove godine im se pridružuje i Kulturni centar “Dragica Žarković” iz Kosovske Mitrovice, organizuju manifestaciju “Đedov sabor” koja se u Osojanu održava 6. i 7. avgusta ove godine. Predsednik Saveza amatera Kosova i Metohije Đorđe Lakušić, gostujući u jutarnjem programu Radija Kosovska Mitrovica rekao je da će i ove godine dati sve od sebe zajedno sa ostalim organizatorima da ova manifestacija protekne po planu.
  • 04.08.2022
Počinje novi Eko art fest
Tokom leta i jeseni na severu Кosova će biti upriličen četvrti po redu Eko art fest. Ovogodišnji festival, čiji je organizator mitrovački "Akvarijus", biće realizovan pod sloganom "Smanji, ponovo upotrebi, recikliraj" (3R’s: Reduce, Reuse, Recycle).
  • 03.08.2022
Scene iz žitija Svetog Marka po prvi put
Ovih dana se u crkvi Svetog Marka u Šilovu privodi kraju nesvakidašnje freskopisanje scena iz Žitija Svetog Apostola Marka, jedinstveno u svetu.
  • 22.07.2022
Izvođači iz devet gradova na 55. Manifestaciji “Akordi Leška”
Kulturna manifestacija “Akordi Leška” održava se punih 55 godina i okuplja vokalne soliste koji nastupaju u revijalnom i takmičarskom delu programa boreći se za prvi glas ovog prestižnog i tradicionalnog takmičenja.
  • 20.07.2022