Vesti
Kultura

Filmski dan Doma kulture na internetu

Dom kulture za danas preporučuje filmski program na internetu i poziva gledaoce da prate filmski festival "Moj off" i pogledaju neke od najnovijih i najprestižnijih naslova svetske kinematografije koji su obeležili festivalsku scenu.
Filmski dan Doma kulture na internetu
''Barbarela'', ilustracija (Foto printskrin)

Organizatori festivala su Distributerska kuća MegaCom Film, Кombank dvorana, Cine Grand i bioskop "Vilin grad" s kojima Dom kulture "Gračanica" ima izuzetnu saradnju.

U podne je na programu bio film "Кinooperater", a evo šta možete pogledati u nastavku:

15:00 – "Vilijeva planeta"
18:00 – "Mladi Ahmed"
21:00 – "Počasni gost"

Iz Doma kulture preporučuju dva filma iz knjige "52 idealna filmska vikenda" režisera Milutina Perovića, a u pitanju su "Barbarela" i "Don Žuan".

"Dva sumanuta filma Rožea Vadima, ali sa Džejn Fondom i Brižit Bardo. A bez obožavanja ženki humanoida koje tako izgledaju, ni nema inače mnogo smisla baviti se gledanjem filmova. "Barbarela" je naučna fantastika koja počinje striptizom u bestežinskom stanju – mlada Fonda skida skafander koji je za tu priliku kreirao Pako Raban. Bend Djuran Djuran se zove po negativcu iz ove šarene ekranizacije francuskog seksi-stripa. U "Barbareli kraljici svemira" igraju i Marsel Marso, Anita Palenberg i Dejvid Hemings.

U "Don Žuanu" BB živi u podmornici ukotvljenoj na obali Sene, a u krevetu joj se nađe, između ostalih, i Džejn Birkin, pa se vi usudite da ne pogledate ovu travestiju o zavođenju i osvajanju tuđih srca. "Don Žuan" je film posle kojeg se BB povukla zauvek. Poslednja scena filma je ujedno i poslednja scena koju je Brižit snimila, dramatična alegorija spoznaje o sopstvenoj karijeri, uticaju i slici koju ostaljvlja za sobom. Muzika u filmu je patetično pogrebno opelo celoj mitologiji patrijarhata i uključuje Mocartov rekvijem koji se čudno utapa u hipi kič i LSD moralisanje. U svakom slučaju, posle ovih filmova morate da pročitate Vadimovu autobiografiju "Memoari đavola". Rože Vladimir Plemjanjikof rodio se kao sin ruskog emigranta, ali je zbog karijere uzeo mamino prezime Vadim. Supruge su mu bile Brižit Bardo, Anet Strojberg, Džejn Fonda i Кetrin Denev“...

 Ostale vesti

“Knjiga je čovekov najbolji prijatelj”
“Svet se menja, ali vrednosti ostaju iste. Knjiga je čovekov najbolji prijatelj, ali prijatelje moramo tražiti i među ljudima. Treba da nadogradimo sebe, jer time nadograđujemo i društvo, a knjiga je tu da nam pomogne”, rekla je za RTV Kim direktorka Narodne biblioteke u Gračanici Brankica Kostić.
  • 11.08.2020
„Pečat hercega Šćepana“ Živojinu Rakočeviću
Upravni odbor kulturne manifestacije „Trg od ćirilice“ jednoglasno je donеo odluku da ovogodišnji „Pečat hercega Šćepana“ pripadne Živojinu Rakočeviću, knjiženiku i novinaru, pesniku i nacionalnom pregaocu iz Gračanice.
  • 11.08.2020
Virtuelna izložba i razgovor sa slikarkom Irinom Černjavski Šantrić
Dom kulture "Gračanica" večeras priprema virtuelnu izložbu slika i razgovor sa umetnicom Irinom Černjavski Šantrić.
  • 05.08.2020
“Koronavirus ostavlja nesagledive posledice u svetu muzike”
Od trenutka kada se koronavirus pojavio i na Kosovu veliki broj malih preduzeća, trgovina, kao i ugostiteljski i uslužni sektor trpe velike gubitke. U problemu su se našli i muzičari jer su ostali bez zarade, koja je za njih uglavnom i jedini izvor prihoda.
  • 30.07.2020
Kosovski vez kao umetničko delo
Kosovski vez je posebna tehnika vezenja na platnu. Nastala je u srednjem veku a bila je vrlo popularna na kraljevskim dvorovima. Iako retki, njegovi motivi su i sada prisutni a najčeće krase haljine i narodne nošnje igrača iz kulturno umetničkih društava. O kosovskom vezu se danas govorilo u Prištini, u Srpskom kulturnom centru.
  • 27.07.2020
Nagrada Aleksandri Ničić za

Aleksandra Ničić, učenica prvog razreda Gimanzije Priština izmeštene u Laplje Selo, dobila je treću nagradu na literarnom konkursu "Iduć uči, u vekove gleda" koji je po šesnaesti put organizovala Zadužbina "Dositej Obradović".

  • 08.07.2020