Vesti
Kultura

Filmski dan Doma kulture na internetu

Dom kulture za danas preporučuje filmski program na internetu i poziva gledaoce da prate filmski festival "Moj off" i pogledaju neke od najnovijih i najprestižnijih naslova svetske kinematografije koji su obeležili festivalsku scenu.
Filmski dan Doma kulture na internetu
''Barbarela'', ilustracija (Foto printskrin)

Organizatori festivala su Distributerska kuća MegaCom Film, Кombank dvorana, Cine Grand i bioskop "Vilin grad" s kojima Dom kulture "Gračanica" ima izuzetnu saradnju.

U podne je na programu bio film "Кinooperater", a evo šta možete pogledati u nastavku:

15:00 – "Vilijeva planeta"
18:00 – "Mladi Ahmed"
21:00 – "Počasni gost"

Iz Doma kulture preporučuju dva filma iz knjige "52 idealna filmska vikenda" režisera Milutina Perovića, a u pitanju su "Barbarela" i "Don Žuan".

"Dva sumanuta filma Rožea Vadima, ali sa Džejn Fondom i Brižit Bardo. A bez obožavanja ženki humanoida koje tako izgledaju, ni nema inače mnogo smisla baviti se gledanjem filmova. "Barbarela" je naučna fantastika koja počinje striptizom u bestežinskom stanju – mlada Fonda skida skafander koji je za tu priliku kreirao Pako Raban. Bend Djuran Djuran se zove po negativcu iz ove šarene ekranizacije francuskog seksi-stripa. U "Barbareli kraljici svemira" igraju i Marsel Marso, Anita Palenberg i Dejvid Hemings.

U "Don Žuanu" BB živi u podmornici ukotvljenoj na obali Sene, a u krevetu joj se nađe, između ostalih, i Džejn Birkin, pa se vi usudite da ne pogledate ovu travestiju o zavođenju i osvajanju tuđih srca. "Don Žuan" je film posle kojeg se BB povukla zauvek. Poslednja scena filma je ujedno i poslednja scena koju je Brižit snimila, dramatična alegorija spoznaje o sopstvenoj karijeri, uticaju i slici koju ostaljvlja za sobom. Muzika u filmu je patetično pogrebno opelo celoj mitologiji patrijarhata i uključuje Mocartov rekvijem koji se čudno utapa u hipi kič i LSD moralisanje. U svakom slučaju, posle ovih filmova morate da pročitate Vadimovu autobiografiju "Memoari đavola". Rože Vladimir Plemjanjikof rodio se kao sin ruskog emigranta, ali je zbog karijere uzeo mamino prezime Vadim. Supruge su mu bile Brižit Bardo, Anet Strojberg, Džejn Fonda i Кetrin Denev“...

 Ostale vesti

Otvorena Likovna kolonija „Vidovdan 2020“
Izložbom najvrednijih slika iz fundusa Galerije Doma kulture u Gračanici otvorena je 22. Likovna kolonija „Vidovdan 2020“, ali i ovogodišnje „Vidovdanske svečanosti“.
  • 04.06.2020
Likovna kolonija i početak Vidovdanskih svečanosti bez publike
Večeras, u galeriji Doma kulture „Gračanica“ sa početkom u 19 časova, počinju Vidovdanske svečanosti i otvaranje 22. gračaničke Likovne kolonije „Vidovdan 2020“. Otvaranju Kolonije prisustvovaće samo slikari, predstavnici medija i pokrovitelji.
  • 04.06.2020
Virtuelnom izložbom obeležen Međunarodni dan dece
Povodom Međunarodnog dana deteta, organizacija Domovik u saradnji sa Privatnim kulturnim centrom „Akvarijus“, a uz podršku UNICEF-a, organizovala je virtuelnu izložbu dečijih radova pod nazivom „Mala umetnost cveta dok sloboda čeka“.
  • 01.06.2020
U četvrtak počinju Vidovdanske svečanosti
Dom kulture Gračanica, bez obzira na epidemiju virusa KOVID-19, za Vidovdanske svečanosti sprema „redovan“ repertoar. Svečanosti će zvanično biti otvorene 04. juna kada će u galeriji Doma kulture početi „Vidovdanska likovna kolonija 2020.“
  • 01.06.2020
„Riznica“, portal za kulturu i tradiciju
Osnovna ideja za pokretanje portala Riznica (riznica.net) jeste promocija „zaboravljenih i nepravedno potisnutih vrednosti zbog dnevno-političkih tema“, rekao je glavni i odgovorni uredni tog portala iz Gračanice Ivan Miljković za Udruženje novinara Srbije (UNS).
  • 28.05.2020
Zajednica pozorišta Srbije spremna da obnovi rad
Zajednica profesionalnih pozorišta Srbije, koja okuplja šesnaest institucionalnih pozorišta van Beograda i Vojvodine, saopštila je da su članice spremne da nastave sa radom odmah po dobijanju preporuka od nadležnog ministarstva u vezi sa uslovima pod kojima se mogu organizovati probe i predstave.
  • 28.05.2020