Vesti
Kultura

Film “Uprkos svemu” Gorana Avramovića najbolji na Grafestu

Dodelom nagrada autorima najboljih dokumentarnih ostvarenja završen je deveti po redu "Grafest". Dokumentarni film “Uprkos svemu” Gorana Avramovića i Igora Vukovića, u produkciji RTV Kim i “Klicker” poneo je prvu nagradu.
Film “Uprkos svemu” Gorana Avramovića najbolji na Grafestu
Pobednici Grafesta (Foto Kim)

Žiri u sastavu: Zoran i Svetlana Popović, Ivana Vanovac i Đorđe Jevtić, odlučio je da prva nagrada za najbolji dokumentarni film bude dodeljena Goranu Avramoviću i Igor Vukoviću za ostvarenje “Uprkos svemu” koje govori o 70 godina postojanja i rada Narodnog pozorišta u Prištini.

U filmu „Uprkos svemu“ su prikazani i ispričani brojni događaji iz burne istorije NPP-a, zabeležene različite predstave i njihova igranja na interesantim mestima i u nesvakidašnjim uslovima.

Goran Avramović se zahvalio žiriju, ali i svim ljudima koji su radili na filmu, pre svega koautoru Igoru Vukoviću i producentima Ivani Kovačević, Isaku Vorgučiću i Predragu Radonjiću.

“Nagrada je, ja sam duboko ubeđen, samo još jedan pokazatelj da rad srpskog Narodnog pozorišta u Prištini s punim pravom odjekuje u srpskoj kulturnoj javnosti preko 70 godina”, istakao je Avramović.

Druga nagrada dodeljena je novinaru RTK2 Marku Zakiću i reditelju Ersinu Šamljiju za film “Srpska rep scena na Kosovu”.

“Nagradu nisam očekivao, iako sam novinar koji se bavi informativnim programom, volim da izađem na teren i napravim dokumentarni film. Ovaj film sam hteo da uradim odavano, jer dvojicu mladića (repera) poznajem lično, i nadam se da će ova nagrada koju sam dobio biti podstrek i njima”, kazao je Zakić.

Treća nagrada dodeljena je Katarini Marinković iz Medija centra za dokumentarnu emisiju “Ljudi brojevi”.

“Moj ovogodišnji film predstvalja problem sa kojim se susreću stranari zgrada u Lapljem Selu, koji više od 10 godina nemaju ugovore. Nagradu nisam očekivala”, kazala je Katarina koja je prošle godine osvojila prvu nagradu na istom festivalu.

Predsednik žirija Zoran Popović istakao je da su članovi žirija imali veliku privilegiju da učestvuju na ovogodišnjem festivalu i budu deo ove značajne kulturne manifestacije.

“Imali smo privilegiju zahvaljujući predanosti, visokoj profesionalnosti autora ovogodišnjih radova, da prođemo jedno posebno putovanje po predelima Kosova i Metohije, i upoznamo izuzetne ljude, izuzetne po hraborsti, istrajnosti, snalažljivoti u teškim okolnostima, ljude koji predstavljaju temelj Kosova i Metohije. Trudili smo se da prepoznamo vrednosti koji su svi ti filmovi doneli svima nama”, istakao je Popović.

Žiri je dodelio i tri specijalne diplome sa željom da istakne važne doprinose u okviru televizijskog dokumentarističkog stvaralaštva. Diplome su dodeljene: Sonji Ristić, autorki filomova “Petar” i “Mirjana”, Ivanu Mitiću za rad “Jednom gimnazijalac, uvek gimnazijalac", kao i snimateljima RTK2 Bojanu Košaninu i Aleksandru Miladinoviću za atraktivnu i živopisnu fotografiju u filmu “U danu kada se Bog Javi”.

U takmičarskom programu prikazano je petnaest filmova u četiri bloka.

Organizator Grafesta je Dom kulture Gračanica, a tradicionalno je održan uz podršku Ministarstva za kulturu i informisanje Republike Srbije i Kancelarije za Kosovo i Metohiju.Ostale vesti

Učenici muzičke škole u Lapljem Selu nagrađeni sa devet priznanja
Na Međunarodnom takmičenju klavirista koje je od 23. do 30. decembra 2020. godine održano u OŠ „Vladimir Đorđević“ u Aleksincu, učenici Muzičke škole „Stevan Mokranjac“ Gračanica – Laplje Selo osvojili su tri treće nagrade i jednu pohvalu. Tako su okončali godinu koja je za njih bila zaista uspešna jer su za nepunih mesec dana osvojili čak devet priznanja i nagrada.
  • 23.01.2021
Tamara Tomanović: Nasilje poprima sve veće razmere

"Nažalost, mislim da će proći i hiljadu godina i da će priča o demonstraciji sile nad slabijima biti aktuelna. Nakon premijere filma "Polomljeno rebro" mnogo žena mi je pisalo da mi kažu da su se pronašle u svakoj mojoj rečenici i šta su sve proživele od partnera. Ni sama nisam bila svesna koliko je nasilje učestalo i ne pričam samo o fizičkom, govorim i o psihičkom nasilju, koje poprima sve veće razmere. Nadam se da će ovaj film ohrabriti one žene koje nemaju snage ili mogućnosti ili se, prosto, plaše da napuste zlostavljača, kaže za Telegraf glumica Tamara Tomanović, junakinja "Polomljenog rebra", koje je podržao Populacioni fond Ujedinjenih nacija.

  • 22.01.2021
Gračanica: Tribina

Dom kulture „Gračanica“ organizuje tribinu „Strah i raseljeništvo u stvaranju mladih“ u okviru koje će predstaviti likovni portret mlade goranske likovne umetnice Julije Hočko. Tribina će se održati u petak u 18 časova putem Fejsbuk stranice Doma kulture.

  • 21.01.2021
„Sirano“ ponovo oduševio mališane u Gračanici
Izvođenjem predstave „Sirano“ Narodno pozorište u Prištini započelo je novu godinu. Mališani su uživali u komadu Edmonda Rostana, a Dom kulture Gračanica otvorio je svoj program za 2021. godinu.
  • 12.01.2021
Predstava
Pozorišna predstava "Sirano" Narodnog pozorišta u Prištini, a u režiji Nenada Todorovića, igraće se danas u Domu kulture "Gračanica".
  • 12.01.2021
Ansambl NPP-a izvešće sledeće nedelje predstavu "Sirano" u Domu kulture u Gračanici i Donjoj Gušterici.
  • 08.01.2021