Vesti
Kultura

Film “Mrak” svedočanstvo o martovskom pogromu

Film “Mrak” Dušana Milića premijerno je prikazan u Domu kulture “Gračanica” na godišnjicu martovskog pogroma. Danas je imao prvu reprizu. Ovaj film je, po rečima reditelja, svedočanstvo o onome što se na Kosovu dešavalo 17. i 18. marta 2004. godine.
Film “Mrak” svedočanstvo o martovskom pogromu
Dušan Milić i Nikola Rakočević na pres konferenciji u Gračanici (Foto Kim)

Radnja psihološkog trilera "Mrak" se dešava u vreme martovskog pogroma na Kosovu i Metohiji 2004. godine. Reditelj Dušan Milić radio je na pripremi filma skoro sedam godina. Njegova namera i cilj za snimanje ovog filma jeste da se 17. mart nikada ne ponovi srpskom narodu.

“Izuzetno sam ponosan što sam uspeo da ga izguram do kraja. Za mene je najznačajnije što je ovaj film snimljen i što će ostati kao neko svedočanstvo šta se događalo tih dana. Da se to ponove ne bi desilo sve moramo da zapamtimo. Bitna mi je emocija koju sam želeo da prenesem”, rekao je Milić na konferenciji za štampu u Gračanici.

Glumac Nikola Rakočević koji u filmu tumači lik sveštenika kaže da mu je drago da je bio deo takve ekipe.

“Mislim da je ovo jedan od najboljih Dušanovih filmova do sada, njemu je ova priča jako važna. Posvetio se ovoj priči na pravi naćin i to se vidi u filmu”, naveo je on.

Za Živojina Rakočevića, direktora Doma kulture “Gračanica”, ovaj film predstavlja jedno od najvažnijih ostvarenja o Kosovu i Metohiji u proteklih nekoliko decenija.

“Sa punom odgovornošću mogu reći da je “Mrak” pomerio granice našeg pogleda na Kosovo, doveo ga je u našu ličnu perspektivu, izveo ga je u velikoj meri iz velikih epskih tema. Mogu vam reći da između ta dva perioda, a proteklo je mnogo godina, da sam danas gledajući film osetio strah i jezu koja dominantno govori jednim pitanjem, ko će nas zaštititi od straha?”, rekao je Rakočević.

Dušan Milić je inspiraciju za ovaj film dobio iz pisma devojčice koje je ona napisala tadašnjem predsedniku, koji je pismo pročitao u Ujedinjenim nacijama.

“Ona me je zamolila da nikad ne pomenem njeno ime, jer je imala velike pretnje i plašila se za svoj životposle tog pisma iako je imala u tom trenutku 14 godina. Kada sam je pitao, kako je danas? Ona je rekla, isto je. U trenutku kada smo je mi kontaktirali ona je i dalje živela u jednom selu u opštini Novo Brdo, tada sam ja shvatio da su se u tom trenutku možda okolnosti malo promenile, da je možda malo lakše danas. Nisam hteo da završim film ne sa nekom tugom, besom već sa nekom malom iskrom nade”, dodao je on.

Način na koji je reditelj Dušan Milić predstavio kosovsku priču pretresa sva viđenja o Kosovu.

“Vrata u tom filmu su poseban segment, jer na Kosovu i Metohiji postoji istorija vrata. Ja znam da se ljudi iz Prištine u Crkvi svetog Nikole kada dođu na liturgiju svaki put okrenu svi kada neko otvori vrata, jer je otvaranje vrata iskonski strah. U filmu se oseća kako pati čitava tvorevina, ne pate samo ljudi, nego i priroda i životinje, i oni koji dolaze i oni koji odlaze”, dodao je Rakočević.

Projekat je nastao u koprodukciji Srbije, Danske, Bugarske, Italije i Grčke, a uloge tumače Danica Ćurčić, Slavko Štimac, Miona Ilov, Flavio Parenti, Ivan Zerbinati, Nikola Kent, Daren Peti, Nikola Rakočević, Slaviša Čurović, Slađana Bukejlović.

Ostvarenje reditelja Dušana Milića imalo je svetsku premijeru 23. januara na 33. Filmskom festivalu u Trstu, u okviru takmičarske selekcije dugometražnih filmova, gde je osvojio Nagradu publike. Film “Mrak”, je prikazan na Međunarodnom filmskom festivalu - Fest. Do sada nije učestvovao ni na jednom inostranom festivalu.

Fil “Mrak” biće prikazan u Šilovu (Кulturno prosvetni centar "Božidar Mitrović") u 19 časova i u Ranilugu (Dom kulture "Radomir Popović") u 21 čas.

 Ostale vesti

Generacija 5 i Inspektor Blaža u Leposaviću
Centar za kulturu "Sava Dečanac" iz Leposavića organizuje Rok festival u ovom gradiću na severu Kosova.
  • 11.08.2022
Povratak nosi seme nade
Tešku letnju omorinu i tišinu metohijskog sela Osojana, proteklih nekoliko dana, prekinuli su gosti i Sabor posvećen mitropolitu Amfilohiju. 
  • 10.08.2022
DokuFest: Misija OEBS-a predstavila dokumentarce o ljudskim pravima
U okviru Međunarodnog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma DokuFest koji se održava u Prizrenu, Misija OEBS-a na Kosovu je sinoć predstavila pet kratkih dokumentarnih filmova o ljudskim pravima i demokratskim vrednostima.
  • 10.08.2022
Draganac: Završena mala letnja škola
Pri manastiru Draganac, jedinom živom manastiru u Kosovskom Pomoravlju, nedavno je održana prva Novobrdska mala letnja škola „Dragana Hrebeljanović“.
  • 10.08.2022
Vladika Teodosije: Ne prodajte nasleđenu dedovinu na KiM

Povodom godišnjice najvećeg i najuspešnijeg povratka Srba na Kosovo i Metohiju, nakon proterivanja 1999. godine, u Osojanu je održan drugi po redu "Đedov sabor" posvećen mitropolitu Amfilohiju Radoviću.

  • 07.08.2022
Počeo Sani Hil festival, zvezda večeri Dua Lipa

Muzički festival Sani Hil (Sunny Hill) počeo je sinoć u Prištini. U pitanju je četvrti po redu festival koji organizuje Dukađin Lipa, otac svetske muzičke zvezde Dua Lipe.

  • 05.08.2022