Vesti
Kultura

Film "Moje pozajmljeno nasleđe" večeras u Gračanici

Dokumentarni film "Moje pozajmljeno nasleđe" večeras će biti prikazan u Domu kulture "Gračanica". Ovo ostvarenje mlade Holanđanke Efi Derksen govori o folkloru bivše Jugoslavije.

Film
Dom kulture u Gračanici (Foto Dom kulture)

"Efi se još kao mala preko svojih roditelja zaljubila u naš folklor, a potom počela da posećuje KUD „Veselin Masleša“ u Banja Luci", ističu organizatori.

"Oduševljena bogatstvom folklora i njegovim postojanjem, zabrinuta za njegovu budućnost, ali i sa željom da svetu pokaže da sa naših prostora ne dolaze samo ratne priče, Efi je snimila ovaj dokumentarni film", navodi se u saopštenju dostavljenom medijima.

"Putovala je sa malom ekipom kroz Bosnu i Srbiju kako bi otkrila priče koje se kriju iza scenskog folklora. Od starijih osoba odevenih u tradicionalnu odeću u planinama do dece koja igraju u Beogradu i od graditelja frule do izvođača na Evroviziji", dodaje se.

"Ova mlada Holanđanka nas na veoma zanimljiv i emotivan način upoznaje sa našom tradicijom, kroz prizmu njenog viđenja. Film koji svako treba pogledati, kako zbog edukativne strane koju sadrži, tako i zbog podizanja svesti kod nas samih", zaključuje se u saopštenju.

Specijalni gosti večerašnjeg događaja su autorka filma Efi Derksen i  autor muzike Hans Derksen.

Organizatori događaja su Ansambl "Venac" i portal "Gračanica online".

Projekcija dokumentarnog filma "Moje pozajmljeno nasleđe" počinje večeras u 19.30 časova u velikoj sali Doma kulture "Gračanica". Za sve posetioce ulaz je besplatan.Ostale vesti

Na
Druga po redu "Pijaca knjiga" otvorena je sinoć u Privatnom kulturnom centru "Akvarijus" u Kosovskoj Mitrovici. Promovisana je knjiga aforističara Jovana Zafirovića.
  • 04.10.2022
Otvara se pijaca knjiga u ’’Akvarijusu’’
Besedom o knjizi Nevene Milosavljević, predstavljanjem knjige aforizama "Glavom kroz stid" dobitnika Vibove nagrade Jovana Zafirovića, te muzičkim nastupom Petra Rakića (gitara) i Dragane Milić (vokal) večeras (ponedeljak, 3. oktobar) u mitrovačkom Privatnom kulturnom centru "Akvarijus" biće svečano otvorena druga po redu "Pijaca knjiga".
  • 03.10.2022
U Prizrenu počela radionica ’’Pesme prizrenske’’

U manastiru Sveti Arhangeli kod Prizrena počela je radionica pod nazivom „Pesme prizrenske“ koju organizuje umetničko udruženje Prizrenaca „Bistrica“.

  • 01.10.2022
’’SumLjivo lice’’ u Gračanici za početak jesenje sezone Narodnog pozorišta Priština
Predstava "SumLJivo lice" u režiji Milana Neškovića i produkciji Narodnog pozorišta u Prištini (NPP), rađena prema jednom od najpoznatijih dela Branislava Nušića, biće izvedena na obeležavanju godišnjice NPP-a i početku jesenje sezone 8. oktobra, od 20.00 časova u Domu kulture "Gračanica". 
  • 01.10.2022
Predstavljanje lika i dela Grigorija Božovića u Matici srpskoj
Dom kulture “Stari Kolašin” iz Zubinog Potoka predstaviće se publici u Novom Sadu, u Matici srpskoj i Srpskom narodnom pozorištu 30. septembra i prvog novembra.
  • 29.09.2022
Pesnički susreti ’’Lazar Vučković’’: U dva dana od Prizrena do Mitrovice
Dvodnevni Pesnički susreti "Lazar Vučković" održaće se 29. i 30. septembra, a pesnički karavan će obići Gornje selo kod Prizrena, Bogosloviju u gradu na Bistrici, Gračanicu, Prilužje i Kosovsku Mitrovicu.
  • 28.09.2022