Vesti
Kultura

Film "Moje pozajmljeno nasleđe" večeras u Gračanici

Dokumentarni film "Moje pozajmljeno nasleđe" večeras će biti prikazan u Domu kulture "Gračanica". Ovo ostvarenje mlade Holanđanke Efi Derksen govori o folkloru bivše Jugoslavije.

Film
Dom kulture u Gračanici (Foto Dom kulture)

"Efi se još kao mala preko svojih roditelja zaljubila u naš folklor, a potom počela da posećuje KUD „Veselin Masleša“ u Banja Luci", ističu organizatori.

"Oduševljena bogatstvom folklora i njegovim postojanjem, zabrinuta za njegovu budućnost, ali i sa željom da svetu pokaže da sa naših prostora ne dolaze samo ratne priče, Efi je snimila ovaj dokumentarni film", navodi se u saopštenju dostavljenom medijima.

"Putovala je sa malom ekipom kroz Bosnu i Srbiju kako bi otkrila priče koje se kriju iza scenskog folklora. Od starijih osoba odevenih u tradicionalnu odeću u planinama do dece koja igraju u Beogradu i od graditelja frule do izvođača na Evroviziji", dodaje se.

"Ova mlada Holanđanka nas na veoma zanimljiv i emotivan način upoznaje sa našom tradicijom, kroz prizmu njenog viđenja. Film koji svako treba pogledati, kako zbog edukativne strane koju sadrži, tako i zbog podizanja svesti kod nas samih", zaključuje se u saopštenju.

Specijalni gosti večerašnjeg događaja su autorka filma Efi Derksen i  autor muzike Hans Derksen.

Organizatori događaja su Ansambl "Venac" i portal "Gračanica online".

Projekcija dokumentarnog filma "Moje pozajmljeno nasleđe" počinje večeras u 19.30 časova u velikoj sali Doma kulture "Gračanica". Za sve posetioce ulaz je besplatan.Ostale vesti

„Kasica prasica“ u Gračanici: Komedija ko komedija, čudesna
U Domu kulture „Gračanica“ premijerno je izvedena komedija-vodvilja Ežena Labiša „Kasica-prasica“, u prevodu Danila Kiša, a u režiji Ksenije Krnajski. Komad star više od jednog veka akutuelan je i danas.
  • 23.03.2023
Brankica Damjanović u Kosovskoj Mitrovici: Ipak sve ima smisla

Sve književne večeri su posebne, ali kada dođete u svoj zavičaj, onda srce malo jače zaigra, rekla je književnica i novinarka Brankica Damjanović, predstavljajući svoje književno stvaralaštvo u prepunoj sali Mitrovačkog dvora.

  • 21.03.2023
’’Kasica prasica’’ premijerno u Gračanici: Život kao groteska

Premijera predstave "Kasica prasica" Narodnog pozorišta u Prištini (NPP) u režiji Ksenije Krnajski, koja je rađena po tekstu Ežena Labiša, biće izvedena sutra (sreda, 22. mart) u Domu kulture "Gračanica" sa početkom u 20.00 časova.

  • 21.03.2023
Večeras u Mitrovačkom dvoru književno veče sa Brankicom Damjanović

Književno veče sa Brankicom Damjanović biće održano danas u Mitrovačkom dvoru sa početkom u 18 časova.

  • 21.03.2023
Predstava ’’Srpska drama’’ u četvrtak u Srednjoškolskom centru
Predstava "Srpska drama", aktuelizovana verzija komada Siniše Кovačevića u režiji Zorana Кovandžića, a u izvođenju glumaca Alternativne pozorišne trupe "Čkalja" iz Кruševca biće odigrana u četvrtak 23. marta u 11 časova u Srednjoškolskom centru u Lapljem Selu.
  • 20.03.2023
Jovan Zafirović: Aforizam je moj stav
Zbirka aforizama "Glavom kroz stid" mladog satiričara iz Kosovskog Pomoravlja Jovana Zafirovića je predstavljena večeras publici u Domu kulture "Gračanica".
  • 15.03.2023