Vesti
Kultura

Film "Mnoštvo i manjina" za vikend na RTV Kim

Film “Mnoštvo i manjina” proslavljenog reditelja Gorana Markovića koji je urađen u koprodukciji sa RTV Kim biće priakazan na našem kanalu u subotu od 21 sat. Repriza će biti na programu u nedelju u 18h.
Film
Tokom snimanja filma u Gračanici (Foto Kim arhiva)

"Mnoštvo i manjina" je provokativna priča o promeni identiteta, a nastala je u vreme kada je scenarista i reditelj Goran Marković dobio poziv Narodnog pozorišta u Prištini, sa sedištem u Gračanici, da režira svoju čuvenu dramu “Govorna mana”.

Radnja filma se odvija na dve relacije, u Beogradu, u pozorištu, gde glavni glumci Tihomir Stanić, Jelena Orlović i Nebojša Đorđević igraju predstavu, i na Kosovu, gde se ekipi u kojoj su i dramaturg Ivana Cici Dimić i producent Svetozar Cvetković priključuje i Isak Vorgučić, direktor RTV KIM.

U filmu se pojavljuju još i Živojin Rakočević, direktor Doma kulture u Gračanici, ali i iguman manastira Draganac Ilarion, nekadašnji glumac Rastko Lupulović.Ostale vesti

Premijerom predstave "Ribarske svađe" u režiji Milana Karadžića, Narodno pozorište u Prištini započinje novu pozorišnu godinu.
  • 25.01.2021
Učenici muzičke škole u Lapljem Selu nagrađeni sa devet priznanja
Na Međunarodnom takmičenju klavirista koje je od 23. do 30. decembra 2020. godine održano u OŠ „Vladimir Đorđević“ u Aleksincu, učenici Muzičke škole „Stevan Mokranjac“ Gračanica – Laplje Selo osvojili su tri treće nagrade i jednu pohvalu. Tako su okončali godinu koja je za njih bila zaista uspešna jer su za nepunih mesec dana osvojili čak devet priznanja i nagrada.
  • 23.01.2021
Tamara Tomanović: Nasilje poprima sve veće razmere

"Nažalost, mislim da će proći i hiljadu godina i da će priča o demonstraciji sile nad slabijima biti aktuelna. Nakon premijere filma "Polomljeno rebro" mnogo žena mi je pisalo da mi kažu da su se pronašle u svakoj mojoj rečenici i šta su sve proživele od partnera. Ni sama nisam bila svesna koliko je nasilje učestalo i ne pričam samo o fizičkom, govorim i o psihičkom nasilju, koje poprima sve veće razmere. Nadam se da će ovaj film ohrabriti one žene koje nemaju snage ili mogućnosti ili se, prosto, plaše da napuste zlostavljača, kaže za Telegraf glumica Tamara Tomanović, junakinja "Polomljenog rebra", koje je podržao Populacioni fond Ujedinjenih nacija.

  • 22.01.2021
Gračanica: Tribina

Dom kulture „Gračanica“ organizuje tribinu „Strah i raseljeništvo u stvaranju mladih“ u okviru koje će predstaviti likovni portret mlade goranske likovne umetnice Julije Hočko. Tribina će se održati u petak u 18 časova putem Fejsbuk stranice Doma kulture.

  • 21.01.2021
„Sirano“ ponovo oduševio mališane u Gračanici
Izvođenjem predstave „Sirano“ Narodno pozorište u Prištini započelo je novu godinu. Mališani su uživali u komadu Edmonda Rostana, a Dom kulture Gračanica otvorio je svoj program za 2021. godinu.
  • 12.01.2021
Predstava
Pozorišna predstava "Sirano" Narodnog pozorišta u Prištini, a u režiji Nenada Todorovića, igraće se danas u Domu kulture "Gračanica".
  • 12.01.2021