Vesti
Kultura

Film "Mnoštvo i manjina" za vikend na RTV Kim

Film “Mnoštvo i manjina” proslavljenog reditelja Gorana Markovića koji je urađen u koprodukciji sa RTV Kim biće priakazan na našem kanalu u subotu od 21 sat. Repriza će biti na programu u nedelju u 18h.
Film
Tokom snimanja filma u Gračanici (Foto Kim arhiva)

"Mnoštvo i manjina" je provokativna priča o promeni identiteta, a nastala je u vreme kada je scenarista i reditelj Goran Marković dobio poziv Narodnog pozorišta u Prištini, sa sedištem u Gračanici, da režira svoju čuvenu dramu “Govorna mana”.

Radnja filma se odvija na dve relacije, u Beogradu, u pozorištu, gde glavni glumci Tihomir Stanić, Jelena Orlović i Nebojša Đorđević igraju predstavu, i na Kosovu, gde se ekipi u kojoj su i dramaturg Ivana Cici Dimić i producent Svetozar Cvetković priključuje i Isak Vorgučić, direktor RTV KIM.

U filmu se pojavljuju još i Živojin Rakočević, direktor Doma kulture u Gračanici, ali i iguman manastira Draganac Ilarion, nekadašnji glumac Rastko Lupulović.Ostale vesti

“Koronavirus ostavlja nesagledive posledice u svetu muzike”
Od trenutka kada se koronavirus pojavio i na Kosovu veliki broj malih preduzeća, trgovina, kao i ugostiteljski i uslužni sektor trpe velike gubitke. U problemu su se našli i muzičari jer su ostali bez zarade, koja je za njih uglavnom i jedini izvor prihoda.
  • 30.07.2020
Kosovski vez kao umetničko delo
Kosovski vez je posebna tehnika vezenja na platnu. Nastala je u srednjem veku a bila je vrlo popularna na kraljevskim dvorovima. Iako retki, njegovi motivi su i sada prisutni a najčeće krase haljine i narodne nošnje igrača iz kulturno umetničkih društava. O kosovskom vezu se danas govorilo u Prištini, u Srpskom kulturnom centru.
  • 27.07.2020
Nagrada Aleksandri Ničić za

Aleksandra Ničić, učenica prvog razreda Gimanzije Priština izmeštene u Laplje Selo, dobila je treću nagradu na literarnom konkursu "Iduć uči, u vekove gleda" koji je po šesnaesti put organizovala Zadužbina "Dositej Obradović".

  • 08.07.2020
Američki glumac snimio pesmu o Kosovu
Džonatan Džekson, glumac, muzičar i pisac, dobitnik pet Emi nagrada, snimio je i objavio pesmu "Kosovo (svih žalosnih radost)".
  • 30.06.2020
Vidovdansko pesničko bdenije:
U porti manastira Gračanica, večeras je održano 30. Vidovdansko pesničko bdenije. Piscu Milisavu Saviću dodeljena je nagrada "Zlatni krst Kneza Lazara", a on se zahvalio rečima da "od ove, praznične noći, lepše nema".
  • 27.06.2020
Nevena Milivojević izabrana za Kosovku devojku
U porti manastira Gračanica večeras je održan "Izbor za Kosovku devojku". Titulu najlepše je ponela Nevena Milivojević iz Zubinog Potoka.
  • 26.06.2020