Vesti
Kultura

Film „Ime naroda“ otvorio 6. Međunarodni filmski festival KiM

Šesti "Međunarodni filmski festival Kosovo i Metohija" (MFFKIM) otvoren je u Domu kulture Gračanica prikazivanjem filma „Ime naroda“ reditelja Darka Bajića. Do četvrtka publika će imati prilike da pogleda domaće bioskopske hitove i nekoliko stranih.

Film „Ime naroda“ otvorio 6. Međunarodni filmski festival KiM
Sa festivala (Foto Kim)

"Međunarodni filmski festival Kosovo i Metohija" se već četvrtu godinu održava u Gračanici pod sloganom "Ovde!". Direktor festivala Miroslav Mogorović kazao je da festival donosi najnovija filmska ostvarenja koja su obeležila prethodnu godinu.

„Imamo divnu priliku da vidimo nekoliko fantastičnih ostvarenja domaće kinematografije što je za razliku od prethodnih godina veliki napredak. Nažalost, ova godina nam neće ostati po mnogo čemu dobrom upamćena, ali sam siguran da će nam ostati u sećanju po nekoliko dobrih filmskih naslova koje ćete imati prilike da vidite u naredna dva dana“, rekao je Mogorović.

Ovogodišnji festival otvorio je film "Ime naroda" reditelja Darka Bajića.

 

 

„Celog svog života sam pratio svoje junake od ’Sivog doma’, ’Crnog bombardera’, ’Rata uživo’ pa sve do danas. Išao sam na sve festivale i želeo da budem uz svoj film. Nažalost, korona me je omela da dođem na vaš festival i da podržim svoje junake u najnovijem filmu ’Ime naroda’, ali na neki način mislim da će misija biti potpuno ispunjena. Priča o Svetozaru Miletiću je ustvari priča o Srbiji, o onome što je deo naše istorije i neko će reći da se istorija ponavlja, a ja ću reći da ustvari na sve moguće načine srpski narod pokušava da se izbori za svoju slobodu“, kazao je reditelj Darko Bajić, koji se publici u Gračanici obratio putem video poruke.

Festival je otvorio glumac Vladimir Gvojić dobitnik nagrade „Car Konstantin“ za ulogu u filmu „A.S.“ rediteljke Milene Grujić.

„Veliku zahvalnost dugujemo Miroslavu Mogoroviću za divan poziv i za to što je uspeo da zajedno sa čitavom ogranizacijom u nemilim uslovima u kojima smo prinuđeni da živimo održi festival, što je veliki uspeh“, kazao je Gvojić.

Tokom trajanja festivala publika će moći da pogleda i drugi dokumentarni film Jelene Radenović, "Umetnost sećanja", o monumentalnim spomenicima iz vremena socijalizma.

„Film pre svega aludira na to da je umetnost vanvremenska i vanprostorna, a ovaj festival upravo to i dokazuje, da umetnost nema granice i da će ona da nas spaja dok god nas sve drugo bude razdvajalo“, kazala je rediteljka Jelena Radenović.

Publici u Gračanici obratio se i glumac i reditelj Mihailo Laptošević.

„Čudo filma u Gračanici nastavlja da živi na toj činjenici je i zasnovan naš rad ovde, mi tražimo i gradimo male filmske i pozorišne zvezdice, znamo da će neka takva zvezdica zasijati nad celim našim umetničkim nebom“, kazao je Laptošević.

Urednik filmskog programa Doma kulture Gračanica Boban Jevtić, kazao je da će se na ovogodišnjem repertoaru naći neka od najnovijih domaćih ostvarenja.

„Na programu će biti i crtaća za našu najmlađu publiku. Svi crtani filmovi biće prikazani od 15 časova. Ovaj festival je jako značajan budući da smo šest meseci čekali na projekcije filmova zbog koronavirusa, a pre tri nedelje smo krenuli sa redovnim projekcijama. Festival je dao filmski akcenat Domu kulture Gračanica i kao organizatori smo se potrudili da sve protekne u najboljem redu“, rekao je Jevtić i dodao da se festival održava u skladu sa propisanim epidemiološkim merama, te su svi posetioci u obavezi da nose zaštitne maske i drže propisanu distancu.

Tokom tri dana trajanja festivala publika u Gračanici imaće priliku da pogleda 13 filmova, a osim domaćih, biće prikazani i strani filmovi koji su obeležili značajne evropske festivale.

Cena ulaznica iznosi 100 dinara, a gledaoci će kupovinom karte imati prilike da učestvuju na nagradnoj igri čija je vrednost 5.000 dinara.

"Međunarodni filmski festival Kosovo i Metohija" organizuje Evropski kulturni forum i Dom kulture Gračanica, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

Program festivala možete pogledati ovde.Ostale vesti

Koncert u čast jubileja, 7 vekova manastira Gračanice
Povodom jubileja, 7 vekova manastira Gračanice, učenici muzičkih škola „Stevan Mokranjac“ iz Gračanice i "Stevan Hristić" iz Staništora, hora „Simonida“ i crkvenog hora „Branislav Nušić“ iz Kosovske Mitrovce održali su koncert u Domu kulture.
  • 16.06.2021
Diskusija i izložba u PKC-u
Alternativna Internet stranica, večeras u 19 časova u Privatnom kulturnom centru "Akvarijus", organizuje diskusiju "Alternativna mesta okupljanja - samostalne inicijative za kulturu, umetnost, slobodu...". Iste večeri biće otvorena izložba fotografija Sunčice Andrejević, dok će u muzičkom delu programa nastupiti Ilda Krama. 
  • 14.06.2021
Promocija knjige „Priština u srcu“ Nebojše Nikolića

Promocija knjige „Priština u srcu“ Nebojše Nikolića biće održana u subotu od 19 časova u Domu kulture „Gračanica“. 

  • 10.06.2021
Nataša Tasić Knežević: Ljubav je srž života
Operska diva moćnog glasa Nataša Tasić Knežević zadivila je večeras publiku u Gračanici ne samo svojim talentom i izvođenjem, već i neposrednošću, ljubaznošću i toplinom.
  • 09.06.2021
’’Akvarijus’’: Predstavljanje slikovnice ’’Utine i Miljanine boje prirode’’
Slikovnica za decu „Utine i Miljanine boje prirode“ (2021) biće predstavljena u Privatnom kulturnom centru „Akvarijus“ u četvrtak, 10. juna 2021. godine, u 12 časova.
  • 09.06.2021
Operska diva Nataša Tasić Knežević nastupa u Gračanici
Operska diva iz Beograda Nataša Tasić Knežević održaće koncert u Domu kulture u Gračanici u sredu od 18 časova.
  • 07.06.2021