Vesti
Kultura

Film „Ime naroda“ otvorio 6. Međunarodni filmski festival KiM

Šesti "Međunarodni filmski festival Kosovo i Metohija" (MFFKIM) otvoren je u Domu kulture Gračanica prikazivanjem filma „Ime naroda“ reditelja Darka Bajića. Do četvrtka publika će imati prilike da pogleda domaće bioskopske hitove i nekoliko stranih.

Film „Ime naroda“ otvorio 6. Međunarodni filmski festival KiM
Sa festivala (Foto Kim)

"Međunarodni filmski festival Kosovo i Metohija" se već četvrtu godinu održava u Gračanici pod sloganom "Ovde!". Direktor festivala Miroslav Mogorović kazao je da festival donosi najnovija filmska ostvarenja koja su obeležila prethodnu godinu.

„Imamo divnu priliku da vidimo nekoliko fantastičnih ostvarenja domaće kinematografije što je za razliku od prethodnih godina veliki napredak. Nažalost, ova godina nam neće ostati po mnogo čemu dobrom upamćena, ali sam siguran da će nam ostati u sećanju po nekoliko dobrih filmskih naslova koje ćete imati prilike da vidite u naredna dva dana“, rekao je Mogorović.

Ovogodišnji festival otvorio je film "Ime naroda" reditelja Darka Bajića.

 

 

„Celog svog života sam pratio svoje junake od ’Sivog doma’, ’Crnog bombardera’, ’Rata uživo’ pa sve do danas. Išao sam na sve festivale i želeo da budem uz svoj film. Nažalost, korona me je omela da dođem na vaš festival i da podržim svoje junake u najnovijem filmu ’Ime naroda’, ali na neki način mislim da će misija biti potpuno ispunjena. Priča o Svetozaru Miletiću je ustvari priča o Srbiji, o onome što je deo naše istorije i neko će reći da se istorija ponavlja, a ja ću reći da ustvari na sve moguće načine srpski narod pokušava da se izbori za svoju slobodu“, kazao je reditelj Darko Bajić, koji se publici u Gračanici obratio putem video poruke.

Festival je otvorio glumac Vladimir Gvojić dobitnik nagrade „Car Konstantin“ za ulogu u filmu „A.S.“ rediteljke Milene Grujić.

„Veliku zahvalnost dugujemo Miroslavu Mogoroviću za divan poziv i za to što je uspeo da zajedno sa čitavom ogranizacijom u nemilim uslovima u kojima smo prinuđeni da živimo održi festival, što je veliki uspeh“, kazao je Gvojić.

Tokom trajanja festivala publika će moći da pogleda i drugi dokumentarni film Jelene Radenović, "Umetnost sećanja", o monumentalnim spomenicima iz vremena socijalizma.

„Film pre svega aludira na to da je umetnost vanvremenska i vanprostorna, a ovaj festival upravo to i dokazuje, da umetnost nema granice i da će ona da nas spaja dok god nas sve drugo bude razdvajalo“, kazala je rediteljka Jelena Radenović.

Publici u Gračanici obratio se i glumac i reditelj Mihailo Laptošević.

„Čudo filma u Gračanici nastavlja da živi na toj činjenici je i zasnovan naš rad ovde, mi tražimo i gradimo male filmske i pozorišne zvezdice, znamo da će neka takva zvezdica zasijati nad celim našim umetničkim nebom“, kazao je Laptošević.

Urednik filmskog programa Doma kulture Gračanica Boban Jevtić, kazao je da će se na ovogodišnjem repertoaru naći neka od najnovijih domaćih ostvarenja.

„Na programu će biti i crtaća za našu najmlađu publiku. Svi crtani filmovi biće prikazani od 15 časova. Ovaj festival je jako značajan budući da smo šest meseci čekali na projekcije filmova zbog koronavirusa, a pre tri nedelje smo krenuli sa redovnim projekcijama. Festival je dao filmski akcenat Domu kulture Gračanica i kao organizatori smo se potrudili da sve protekne u najboljem redu“, rekao je Jevtić i dodao da se festival održava u skladu sa propisanim epidemiološkim merama, te su svi posetioci u obavezi da nose zaštitne maske i drže propisanu distancu.

Tokom tri dana trajanja festivala publika u Gračanici imaće priliku da pogleda 13 filmova, a osim domaćih, biće prikazani i strani filmovi koji su obeležili značajne evropske festivale.

Cena ulaznica iznosi 100 dinara, a gledaoci će kupovinom karte imati prilike da učestvuju na nagradnoj igri čija je vrednost 5.000 dinara.

"Međunarodni filmski festival Kosovo i Metohija" organizuje Evropski kulturni forum i Dom kulture Gračanica, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

Program festivala možete pogledati ovde.Ostale vesti

U Gračanici premijerno film
Igrani film "Dara iz Jasenovca", reditelja Predraga Gage Antonijevića biće prikazivan narednih sedam dana u Gračanici i drugim sredinama na Kosovu.
  • 24.11.2020
Pesnik Mošo Odalović nagradu poklonio zavičaju
Godišnja nagrada Zadužbine „Rodoljub Nićiforović“ iz Pariza pripala je ove godine srpskom pesniku za decu Mošu Odaloviću koji je ovu nagradu posvetio selu Staro Gracko kod Lipljana.
  • 24.11.2020
Neuspeh festivala
Kampanju „Sloboda ima ime – OVK“, osmislila grupa je od šest umetnika i intelektualaca od kojih su dvoje prikazani beogradskoj publici u sklopu festivala "Mirdita, dobar dan" – umetnica i poslanica DPK Eljiza Hodža, i glumac i režiser, Fatmir Spahiu. Inicijativa mladih za ljudska prava iz Srbije saopštila je da kao neuspeh festivala vidi činjenicu da neki od nekadašnjih učesnika "učestvuju u kampanji slavljenja optuženih za ratne zločine i u pritiscima na rad Specijalizovanih veća u Hagu".
  • 17.11.2020
Učenici nagradama ukrasili Muzičku školu „Stevan Mokranjac“
Muzičku školu „Stevan Mokranjac“ Priština pohađa više od 150 talentovanih osnovaca i srednjoškolaca. Koliko su mladi muzičari sa centralnog Kosova posvećeni i marljivo rade najbolje se ogleda u brojnim nagradama koje krase hodnike ove obrazovne ustanove.
  • 16.11.2020
Gračanica: Sutra otvaranje izložbe
Izložba radova mladih vajara Kosova i Metohije, pod nazivom “Bezimeni”, biće otvorena u petak, 6. novembra od 19 časova u Domu kulture u Gračanica.
  • 05.11.2020
Nove nagrade za NPP
Predstava ”Ako se probudiš ili kao da je važno” najbolja je predstava 56. Festivala “Joakim Vujić” u Vranju po oceni okruglog stola kritičara festivala. Reditelj ove predstave Nenad Todorović je za RTV Kim kazao da mu je nagrada jedna od dražih, a Goran Stojčetović, koji je dobio nagradu za najbolju scenografiju, ističe da je za nagradu zaslužan ceo tim predstave.
  • 03.11.2020