Vesti
Kultura

Festival "Starosrpska pesma KiM" održan u Gračanici

Deseti festival „Starosrpska pesma Kosova i Metohije“ održan je sinoć u Gračanici, a nastupali su mladi pevači iz svih krajeva Kosova.
Festival
Festival "Starosrpska pesma KiM" u Gračanici (Foto Dejan Popović)

Ljubitelji tradicionalnog pojanja kao i izvođači starokosovskih pesama okupili su se u Domu kulture u Gračanici na tradicionalnom festivalu „Starosrpska pesma Kosova i Metohije“ koji se u organizaciji Kulturno prosvetne zajedice održava od 1997. godine.

U Domu kulture u Gračanici, nastupilo je osmoro mladih pojaca sa Kosova, mladi Bogoslovi iz Prizrena kao i pevačke grupe Ansambla “Venac”.

“Festival veoma uspešno obavlja svoju misiju, svrhu i smisao, koju je upravo ova manifestacija imala svih prethodnih godina. Računamo da će ona tradicionalno trajati, upravo zbog čega je i osnovana, a to je, negovanje tradicionalne, izvorne i autentične pesme sa ovih prostora”, kazao je u izjavi za Kosovo Onlajn jedan od idejnih tvoraca ovog festivala i sekretar Kulturno prosvetne zajednice KiM Ratko Popović.

Popović je kazao da je muzika ovog prostora značajana, jer je još uvek nedovoljno istražena i predstavljena javnosti.

„Ovo je naš mali doprinos koji će dati i te kakve rezultete na ovom polju. Nas raduje da je veći broj mladih uključen u ove aktivosti, oni iskazuju svoje interesovanje za učestvovanjem i negovanjem narodne pesme. Mislim da su njihove pojačke mogućnosti iskazane do kraja, jer glasovi koji su još uvek nedovoljno prisutni u javnosti jednog dana će biti pravi svedoci pesme koja traje”, rekao je Popović.

Podseća da se stara srpska pesma sa Kosova peva na poseban i osećajan način.

“Na cetralnom Kosovu i na čitavom prostoru KiM uopšte, peva se čisto ljubavna, lirska, osećajana i misaona poezija naroda koji je imao bogatu tradiciju, a mi smo srećni zbog toga da se mladi u tom duhu vaspitavaju i da stasavaju u prave ljude, koji će biti dostojini naslednici svojih predaka”, rekao je Popović.

Festival u Gračanici podržali su Ministarstvo kulture i informisanja Republike Serbije, prizrenksa Bogoslovija i Dom kulture u Gračanici.Ostale vesti

Večeras razgovor sa pesnikom Gojkom Božovićem
Za sve ljubitelje književnosti, Dom kulture Gračanica za petak je pripremio književno-tribinski program, u 18 časova održaće se onlajn razgovor sa pesnikom, književnim kritičarem, esejistom i izdavačem Gojkom Božovićem iz Beograda.
  • 27.03.2020
Sutra počinje onlajn filmski festival
Dom kulture Gračanica nastavlja sa programom kulturnih sadržaja. U petak počinje sa radom prvi onlajn filmski festival "Moj of".
  • 26.03.2020
Predstava
Narodno pozorište Priština sa sedištem u Gračanici objavilo je da će predstava "Strah i beda Trećeg rajha" moći da se pogleda online na njihovom web sajtu pristina.theater.
  • 26.03.2020
Predstavljene ideje o uređenju Galerije Doma kulture
Studenti Fakulteta tehničkih nauka sa Odseka za arhitekturu Prištinskog univerziteta predstavili su danas tri idejna projekta za uređenje Galerije doma kulture „Gračanica“.
  • 25.03.2020
Izložba slika
Zbog epidemije koronavirusa Dom kulture Gračanica je sačinio program kulturnih sadržaja za pet dana u nedelji pod nazivom "Kultura u doba Korone". Današnjii dan posvećen je virtuelnoj slikarskoj izložbi.
  • 24.03.2020
“Poezija je najslobodniji vid izražavanja”
"Poezija je najslobodnija grana umetnosti, najslobodniji vid izražavanja", kazao je uoči Svetskog dana poezije pesnik Žarko Milenković. Profesorka srpskog jezika Radmila Miljković se trudi da ljubav prema poeziji prenese na svoje učenike.
  • 20.03.2020