Vesti
Kultura

Festival "Starosrpska pesma KiM" održan u Gračanici

Deseti festival „Starosrpska pesma Kosova i Metohije“ održan je sinoć u Gračanici, a nastupali su mladi pevači iz svih krajeva Kosova.
Festival
Festival "Starosrpska pesma KiM" u Gračanici (Foto Dejan Popović)

Ljubitelji tradicionalnog pojanja kao i izvođači starokosovskih pesama okupili su se u Domu kulture u Gračanici na tradicionalnom festivalu „Starosrpska pesma Kosova i Metohije“ koji se u organizaciji Kulturno prosvetne zajedice održava od 1997. godine.

U Domu kulture u Gračanici, nastupilo je osmoro mladih pojaca sa Kosova, mladi Bogoslovi iz Prizrena kao i pevačke grupe Ansambla “Venac”.

“Festival veoma uspešno obavlja svoju misiju, svrhu i smisao, koju je upravo ova manifestacija imala svih prethodnih godina. Računamo da će ona tradicionalno trajati, upravo zbog čega je i osnovana, a to je, negovanje tradicionalne, izvorne i autentične pesme sa ovih prostora”, kazao je u izjavi za Kosovo Onlajn jedan od idejnih tvoraca ovog festivala i sekretar Kulturno prosvetne zajednice KiM Ratko Popović.

Popović je kazao da je muzika ovog prostora značajana, jer je još uvek nedovoljno istražena i predstavljena javnosti.

„Ovo je naš mali doprinos koji će dati i te kakve rezultete na ovom polju. Nas raduje da je veći broj mladih uključen u ove aktivosti, oni iskazuju svoje interesovanje za učestvovanjem i negovanjem narodne pesme. Mislim da su njihove pojačke mogućnosti iskazane do kraja, jer glasovi koji su još uvek nedovoljno prisutni u javnosti jednog dana će biti pravi svedoci pesme koja traje”, rekao je Popović.

Podseća da se stara srpska pesma sa Kosova peva na poseban i osećajan način.

“Na cetralnom Kosovu i na čitavom prostoru KiM uopšte, peva se čisto ljubavna, lirska, osećajana i misaona poezija naroda koji je imao bogatu tradiciju, a mi smo srećni zbog toga da se mladi u tom duhu vaspitavaju i da stasavaju u prave ljude, koji će biti dostojini naslednici svojih predaka”, rekao je Popović.

Festival u Gračanici podržali su Ministarstvo kulture i informisanja Republike Serbije, prizrenksa Bogoslovija i Dom kulture u Gračanici.Ostale vesti

Dve nagrade za ’’Zvonara’’ u Zaječaru
Predstava "Zvonar Bogorodičine crkve", nastala kao rezultat poslovno-tehničke saradnje Fakulteta umetnosti u Prištini sa privremenim sedištem u Кosovskoj Mitrovici, Narodnog pozorišta u Prištini (NPP) i Doma kulture u Gračanici je dvostruko nagrađena na upravo završenom 12. Pozorišnom festivalu za decu "ZajeČAR".
  • 13.05.2022
Lidija Dimkovska u PKC ’’Akvarijus’’
Lidija Dimkovska, jedna od najznačajnijih savremenih severnomakedonskih spisateljica, dobitnica Nagrade za književnost Evropske unije biće gošća Privatnog kulturnog centra (PKC) „Akvarijus“ u ponedeljak, 16. maja 2022. godine.
  • 13.05.2022
Srbija u finalu Eurosonga
Predstavnica Srbije Ana Đurić Konstrakta plasirala se u finale "Pesme Evrovizije" u Torinu. U finale su se plasirali predstavnici Belgije, Azerbejdžana, Finske, Australije, Estonije, Rumunije, Poljske, Švedske i Češke. Tokom izvođenja, cela dvorana „Pala Olimpiko” tapšala je uz taktove pesme In corpore sano predstavnice Srbije Ane Đurić Konstrakte.
  • 13.05.2022
Rakić: Džez i bluz festival početkom juna
Petar Rakić, jedan od osnivača džez i bluz festivala u Kosovskoj Mitrovici, potvrdio je za Radio Kontakt Plus da će pomenuti festival nakon dve godine pauze usled pandemije koronavirusa, biti održan u Kosovskoj Mitrovici u junu.
  • 12.05.2022
Muzički i likovni program za decu u Velikoj Hoči
Velika Hoča će predstojećeg vikenda, 13. i 14. maja, ugostiti muzičare i likovne umetnike.
  • 12.05.2022
Sterijini ’’Ajduci’’ u novom ruhu
Gračanička publika imala je priliku da sinoć konačno pogleda izvođenje predstave "Ajduci", nastale  po istoimenom komadu Jovana Sterije Popovića, a u režiji Anđelke Nikolić. "Paralela sa sadašnjicom može svakako da se povuče", rekao je glumac Nebojša Đorđević.
  • 11.05.2022