Festival "Starosrpska pesma KiM" održan u Gračanici

Deseti festival „Starosrpska pesma Kosova i Metohije“ održan je sinoć u Gračanici, a nastupali su mladi pevači iz svih krajeva Kosova.

Podeli ovaj članak sa:
 • Festival "Starosrpska pesma KiM" u Gračanici (Foto Dejan Popović)

Ljubitelji tradicionalnog pojanja kao i izvođači starokosovskih pesama okupili su se u Domu kulture u Gračanici na tradicionalnom festivalu „Starosrpska pesma Kosova i Metohije“ koji se u organizaciji Kulturno prosvetne zajedice održava od 1997. godine.

U Domu kulture u Gračanici, nastupilo je osmoro mladih pojaca sa Kosova, mladi Bogoslovi iz Prizrena kao i pevačke grupe Ansambla “Venac”.

“Festival veoma uspešno obavlja svoju misiju, svrhu i smisao, koju je upravo ova manifestacija imala svih prethodnih godina. Računamo da će ona tradicionalno trajati, upravo zbog čega je i osnovana, a to je, negovanje tradicionalne, izvorne i autentične pesme sa ovih prostora”, kazao je u izjavi za Kosovo Onlajn jedan od idejnih tvoraca ovog festivala i sekretar Kulturno prosvetne zajednice KiM Ratko Popović.

Popović je kazao da je muzika ovog prostora značajana, jer je još uvek nedovoljno istražena i predstavljena javnosti.

„Ovo je naš mali doprinos koji će dati i te kakve rezultete na ovom polju. Nas raduje da je veći broj mladih uključen u ove aktivosti, oni iskazuju svoje interesovanje za učestvovanjem i negovanjem narodne pesme. Mislim da su njihove pojačke mogućnosti iskazane do kraja, jer glasovi koji su još uvek nedovoljno prisutni u javnosti jednog dana će biti pravi svedoci pesme koja traje”, rekao je Popović.

Podseća da se stara srpska pesma sa Kosova peva na poseban i osećajan način.

“Na cetralnom Kosovu i na čitavom prostoru KiM uopšte, peva se čisto ljubavna, lirska, osećajana i misaona poezija naroda koji je imao bogatu tradiciju, a mi smo srećni zbog toga da se mladi u tom duhu vaspitavaju i da stasavaju u prave ljude, koji će biti dostojini naslednici svojih predaka”, rekao je Popović.

Festival u Gračanici podržali su Ministarstvo kulture i informisanja Republike Serbije, prizrenksa Bogoslovija i Dom kulture u Gračanici.

Ostale vesti

 • „Sirano“ spreman za publiku u Gračanici

  „Sirano“ spreman za publiku u Gračanici

  U novoj godini nova predstava Narodnog pozorišta u Prištini sa sedištem u Gračanici. Najmlađa publika na centralnom Kosovu će u sredu uveče imati priliku da pogleda adaptaciju Rostanovog komada „Sirano de Beržerak“ prema tekstu i dramatizaciji Igora Bojovića, u režiji Nenada Todorovića.

 • Jedinstvo: Obeležena šezdeseta godišnjica časopisa “Stremljenja”

  Jedinstvo: Obeležena šezdeseta godišnjica časopisa “Stremljenja”

  Šezdeset godina prvog srpskog književnog časopisa na Кosovu “Stremljenja”, koji je predstavljen u kripti crkve Sveti Marko, obeležilo je nezaboravno vreme stvaranja i sazrevanja nove srpske književnosti na kosovskom podneblju, ali i rađanje i afirmaciju mladih talentovanih stvaralaca, rekla je glavna urednica Jedinstva Rada Кomazec.

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane