Vesti
Kultura

Festival "Starosrpska pesma KiM" održan u Gračanici

Deseti festival „Starosrpska pesma Kosova i Metohije“ održan je sinoć u Gračanici, a nastupali su mladi pevači iz svih krajeva Kosova.
Festival
Festival "Starosrpska pesma KiM" u Gračanici (Foto Dejan Popović)

Ljubitelji tradicionalnog pojanja kao i izvođači starokosovskih pesama okupili su se u Domu kulture u Gračanici na tradicionalnom festivalu „Starosrpska pesma Kosova i Metohije“ koji se u organizaciji Kulturno prosvetne zajedice održava od 1997. godine.

U Domu kulture u Gračanici, nastupilo je osmoro mladih pojaca sa Kosova, mladi Bogoslovi iz Prizrena kao i pevačke grupe Ansambla “Venac”.

“Festival veoma uspešno obavlja svoju misiju, svrhu i smisao, koju je upravo ova manifestacija imala svih prethodnih godina. Računamo da će ona tradicionalno trajati, upravo zbog čega je i osnovana, a to je, negovanje tradicionalne, izvorne i autentične pesme sa ovih prostora”, kazao je u izjavi za Kosovo Onlajn jedan od idejnih tvoraca ovog festivala i sekretar Kulturno prosvetne zajednice KiM Ratko Popović.

Popović je kazao da je muzika ovog prostora značajana, jer je još uvek nedovoljno istražena i predstavljena javnosti.

„Ovo je naš mali doprinos koji će dati i te kakve rezultete na ovom polju. Nas raduje da je veći broj mladih uključen u ove aktivosti, oni iskazuju svoje interesovanje za učestvovanjem i negovanjem narodne pesme. Mislim da su njihove pojačke mogućnosti iskazane do kraja, jer glasovi koji su još uvek nedovoljno prisutni u javnosti jednog dana će biti pravi svedoci pesme koja traje”, rekao je Popović.

Podseća da se stara srpska pesma sa Kosova peva na poseban i osećajan način.

“Na cetralnom Kosovu i na čitavom prostoru KiM uopšte, peva se čisto ljubavna, lirska, osećajana i misaona poezija naroda koji je imao bogatu tradiciju, a mi smo srećni zbog toga da se mladi u tom duhu vaspitavaju i da stasavaju u prave ljude, koji će biti dostojini naslednici svojih predaka”, rekao je Popović.

Festival u Gračanici podržali su Ministarstvo kulture i informisanja Republike Serbije, prizrenksa Bogoslovija i Dom kulture u Gračanici.Ostale vesti

Nasleđe od kamena i neba u Vašingtonu
Uoči Dana Svetog Save, 26. januara 2023. godine, u Ambasadi Republike Srbije u Vašingtonu otvorena je izložba fotografija "Nasleđe od kamena i neba" inspirisana Uneskovom svetskom kulturnom baštinom Srbije. Izložbu su otvorili Ambasador Republike Srbije u SAD Marko Đurić i Svetlana Rogić, osnivačica i direktorka organizacije "Art eksčejndž" (Art Exchange) iz Vašingtona, koja je i organizatorka izložbe.
  • 29.01.2023
Dokumentarni film: Životna škola i filmska istina

Životna škola i filmska istina - ovako jedan od najpoznatijih dokumentarista u regionu, Boris Mitić, objašnjava autorski dokumentarni film. U Privatnom kulturnom centru Akvarijus ove nedelje su posetioci mogli da razgovaraju sa najpoznatijim imenima srpske dokumentaristike - Milošem Tomićem, Milošem Ivanovićem, Borisom Mitićem i Nikolom Dragovićem.

  • 29.01.2023
Svetosavska akademija u Gračanici: Priznanje Sunčici Denić
Tradicionalno, pred praznik posvećen prvom srpskom prosvetitelju, u Gračanici je održana Svetosavska akademija. Priznanje "Đorđe Lekić" ove godine dodeljeno je književnici i naučnoj radnici prof. dr Sunčici Denić iz Vranja.
  • 26.01.2023
Svečana Svetosavska akademija u četvrtak u Gračanici
Svečana Svetosavska akademija održaće se u četvrtak, 26. januara  u prostorijama Doma kulture Gračanica, sa početkom u 12:00 časova.
  • 23.01.2023
Dečji film ’’Vučje bobice’’ u petak u Gračanici
Dečji film "Vučje bobice" reditelja Sretena Jovanovića biće prikazan u petak, 20. januara u 18.00 časova u Domu kulture "Gračanica".
  • 18.01.2023
’’Pobedi uvek prethodi upoznavanje neba’’
Priča o magiji trenutka u kom se svetlost lomi, poezija o najvećoj ljubavi  i erosu sadržanim u molitvi i emociji za najbliže, i na kraju gitara koja je trebalo da otera sav baksuzluk od nove godine, sadržaj su programa kojim je u PKC „Akvarijus“ sinoć dočekana pravoslavna Nova godina.
  • 14.01.2023