Vesti
Kultura

Festival srednjovekovnih veština i zanata “Šild” u Gračanici

U Gračanici se održava četvrti Međunarodni festival srednjovekovnih veština i zanata “Šild”. 
Festival srednjovekovnih veština i zanata “Šild” u Gračanici
Sa festivala "Šild" (Foto TOG)

Defileom vitezova i otvaranjem srednjovekovnog kampa za posetioce, u dvorištu OŠ "Kralj Milutin" juče je zvanično počeo festival koji će trajati do nedelje (23. jun).

Teodora Đokić ispred Turističke organizacije Gračanice kaže za RTV Kim da je posećenost festivala velika.

"Posećenost je ove godine velika, imamo preko 100 učesnika iz Srbije i Mađarske. Posetioci četvrtog Međunarodnog festivala srednjovekovnih veština i zanata “Šild” se mogu oprobati u raznim aktivnostima, među kojima su: Gađanje sekirom i kopljem, streličarstvo, rvanje... Takođe, na festivalu posetioci mogu videti razne radionice srednjovekovnih zanata, slušati koncerte srednjovekovne muzike i gledati viteške borbe i igre sa vatrom", kazala je Đokićeva.

Đokićeva dodaje da je novina na ovogodišnjem festivalu srednjovekovno venčanje, koje će se u nedelju obaviti u manastiru Gračanica.

"Pozivam sve zainteresovane da dođu, i zajedno sa nama, bar na kratko, ožive duh srednjeg veka u Gračanici", rekla je Đokićeva.

Festival organizuju TO Gračanica i udruženja za očuvanje srednjovekovnih veština i zanata “Red Zmaja” iz Gračanice, “Beli Orlovi” iz Beograda i “Кulturno-prosvetna zajednica” Кosova i Metohije.

Međunarodni festival srednjovekovnih veština i zanata “Šild” se organizuje četvrtu godinu zaredom, a Turistička organizacija Gračanice se iz godine u godinu trudi da program koji organizuje bude sve bogatiji, kako bi posetioci bili što zadovoljniji.

Organizovanje festivala su podržali: Opština Gračanica, Mađarska ambasada u Prištini i Ministarstvo za kulturu i informisanje Republike Srbije.

 Ostale vesti

Nagrada Aleksandri Ničić za

Aleksandra Ničić, učenica prvog razreda Gimanzije Priština izmeštene u Laplje Selo, dobila je treću nagradu na literarnom konkursu "Iduć uči, u vekove gleda" koji je po šesnaesti put organizovala Zadužbina "Dositej Obradović".

  • 08.07.2020
Američki glumac snimio pesmu o Kosovu
Džonatan Džekson, glumac, muzičar i pisac, dobitnik pet Emi nagrada, snimio je i objavio pesmu "Kosovo (svih žalosnih radost)".
  • 30.06.2020
Vidovdansko pesničko bdenije:
U porti manastira Gračanica, večeras je održano 30. Vidovdansko pesničko bdenije. Piscu Milisavu Saviću dodeljena je nagrada "Zlatni krst Kneza Lazara", a on se zahvalio rečima da "od ove, praznične noći, lepše nema".
  • 27.06.2020
Nevena Milivojević izabrana za Kosovku devojku
U porti manastira Gračanica večeras je održan "Izbor za Kosovku devojku". Titulu najlepše je ponela Nevena Milivojević iz Zubinog Potoka.
  • 26.06.2020
Priština: Promocija knjige „Mitovi srpske istorije“
U Srpskom kulturnom centru u Prištini predstavljena je knjiga „Mitovi srpske istorije“ istoričara Dejana Ristića. Mitska tradicija je u prethodnim vekovima na Kosovu i Metohiji odigrala provorazrednu ulogu, istakao je autor. 
  • 26.06.2020
Književniku Goranu Petroviću nagrada
Nagrada "Grigorije Božović" za 2019. godinu pripala je književniku Goranu Petroviću za Izabrana dela.
  • 26.06.2020