Vesti
Kultura

Festival srednjovekovne muzike „Medimus“ ovog vikenda u Prizrenu

U atrijumu crkve Svetog Spasa u Prizrenu 26. i 27. avgusta 2023. biće održan Osmi Međunarodni festival srednjovekovne muzike „Medimus“ koji organizuje Društvo prijatelja Manastira Svetih Arhangela, Dom kulture „Gračanica“ i Fondacija Sveti Arhangeli.

Festival srednjovekovne muzike „Medimus“ ovog vikenda u Prizrenu
Detalj sa festivala "Medimus" (Foto Dom kulture "Gračanica")

Publici će se u subotu od 20 časova predstaviti Duo lauta i Grejs Njukom.

"Grejs Njukom je pevačica, instrumentalistkinja i profesorka muzike specijalizovana za srednjovekovne i renesansne repertoare. Pored sopstvenog srednjovekovnog Ansambla Rumorum, nastupala je i snimala sa međunarodno poznatim ansamblima za ranu muziku, uključujući Ansambl Leones, Ansambl Peregrina, Ansambl Žil Binšoa i Le Miroir de Musique. Na ovogodišnjem Medimusu predstaviće nam se kao gošća Lute Duo ansambla. Grejs je studirala muzikologiju na Oksfordu, zatim srednjovekovno pevanje i vokalnu pedagogiju na Schola Cantorum Basiliensis, i od tada se redovno vraćala u Školu kao gostujuća profesorka pevanja. Doktorirala je na Univerzitetima u Saut Hemptonu i Bristolu. Pored nastupa i podučavanja, Grejs komponuje sopstvenu muziku i vlogerka je za seriju renesansnih koncerata iz Bazela ‘ReRenaissance’", naveli su iz gračaničkog Doma kulture.

Drugog dana festivala publici će se od 19.30 časova predstaviti ansambl „Parlamento“ koji je posle samo godinu dana od osnivanja osvojio prošle godine jesenju nagradu Schola Cantorum Basiliensis "Vier Jahreszeiten". Кad god su u prilici, trude se da pronađu način da lepotu rane muzike unesu i u svoju lokalnu kulturu posećujući osnovne škole i centre za stara lica u zemljama iz kojih potiču, dodaju.

Od 20.30 časova nastupiće ansambl „Medimus“. Ova grupa nastala je kao prirodni spoj umetnika srodnih muzičkih interesovanja.

"Ovaj ansambl je više od ansambla – on je zapravo projekat koji je osmišljen kao rudiment neke buduće letnje škole rane muzike a u manastirskom prostoru", ističu.

„Medimus“ je festival srednjovekovne i renesansne muzike koji daje jedinstven spoj autentičnog, starog Prizrena, umetnika i publike. Prošlih godina učestvovali su Edin Кaramazov, Divna Ljubojević, Slobodan Trkulja, Ansambl „Muzika Profana“ iz Mađarske, Ansambl „Renesans“, Ansambl „Minstrel“ iz Dubrovnika, gitarista Dušan Bogdanović i dr. Dobitnik je nagrade „Muzika Кlasika“ za 2018. godinu, u kategoriji Festivala od regionalnog značaja.

Pokrovitelj festivala je Ministarstvo kulture i informisanja Vlade Republike Srbije, a pomogli su i: Telekom Srbija, Windmill Novi Sad, Кolašin prevoz Zubin Potok.Ostale vesti

Izložba Maje Todić u Novom Sadu
Matica srpska, Srpsko narodno pozorište i Fondacija "Simonida" organizuju izložbu slika "Identiteti" akademske slikarke Maje Todić iz Gračanice, 27.9.2023. godine sa početkom od 18 časova u foajeu Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu.
  • 26.09.2023
Tamari Denić Studentski Oskar za film ’’Istina’’
Rediteljka iz Berlina Tamara Denić jedna je od dobitnica ovogodišnjeg Studentskog Oskara. Nagrada joj je pripala za kratki film "Istina" čija su mesta radnje Beograd i Hamburg.
  • 18.09.2023
YU grupa na ’’Rok festu’’ 22. septembra u Leposaviću
Tradicionalna muzička manifestacija “Rok fest”, biće održana 22. septembra na platou Centra za kulturu “Sava Dečanac” u Leposaviću kada će nastupiti i YU grupa.
  • 18.09.2023
Školski čas kulture govora i monodrama ’’Miloš Obrenović’’ u Lapljem Selu
Udruženje za razvoj i unapređivanje kulture javnog govora „Izražajnost“ iz Beograda i Dom kulture „Gračanica“ za učenike OŠ “Miladin Mitić” iz Lapljeg Sela i Gimnazije organizuju radionicu o unapređenja kulture javnog govora i izvođenje monodrame “Miloš Obrenović”.
  • 17.09.2023
Tribina i izložba fotografija i razglednica „Uroševac hram i grad“
Povodom devedeset godina od osvećenja crkve u Uroševcu posvećene Svetom Caru Urošu (Nemanjiću) Dom kulture „Gračanica“, Arhiv Кosova i Metohije, Galerija umetnosti Priština i Eparhija raško-prizrenska organizuju tribinu i izložbu fotografija i razglednica „Uroševac hram i grad“. 
  • 08.09.2023
Gračanica: Audicija za predstavu „Pepeljuga u zemlji čuda“
Amatersko pozorište „Janićije Popović“ sekcija glume Doma kulture „Gračanica“ u nedelju 10. septembra 2023. godine od 13 časova organizuje audiciju za predstavu „Pepeljuga u zemlji čuda“.
  • 06.09.2023