Vesti
Kultura

Festival “Mirdita, dobar dan!” u Prištini od 4. do 6. maja

Jubilarno deseto izdanje festivala “Mirdita, dobar dan!”, koji se od 2014. godine organizuje u Beogradu i Prištini, biće održano od 4. do 6. maja u Prištini uz predstavljanje moderne umetničke, kulturne i društvene scene Srbije i uz pokretanje važnih pitanja koja se tiču kako prošlosti tako i budućnosti u vremenima koja predstavljaju veliki izazov za kosovsko i srpsko društvo, saopštila je NVO Integra. 
Festival “Mirdita, dobar dan!” u Prištini od 4. do 6. maja
Detalj sa otvaranja prošlogodišnjeg festivala (Foto Fejsbuk/“Mirëdita, dobar dan!”)

Kako se navodi, građani i građanke Prištine imaće priliku da detaljnije upoznaju kulturnu scenu Srbije, muzičare, filmske i književne autore i autorke.

"Ovogodišnje izdanje festivala biće otvoreno projekcijom višestruko nagrađivanog filma Radivoja Andrića `Leto kada sam naučila da letim`, koji nam donosi nežnu priču o odrastanju i opraštanju. Prištinska publika će imati priliku da se upozna sa radom i muzikom ženskog romskog benda `Pretty Loud`, koje kroz svoje pesme na romskom, srpskom i engleskom jeziku govore o stereotipima, socijalnoj pravdi, rasi ali i o svojim izazovima i nadanjima. Pesnikinja Mirjana Narandžić i pesnik Đorđe Simić će u formi poetske večeri imati priliku da pričaju o svom pesničkom radu, svojim zbirkama i da svoje pesme predstave publici u Prištini", stoji u saopštenju.

Kao i ranijih godina, kako se dodaje, tokom festivala govoriće se o važnim temama za Kosovo i Srbiju kroz promociju knjige “Druga Srbija: Srđa Popović”, Škeljzena Gašija i debatu “Drugo nasleđe”, debatu “Sloboda kretanja u regionu: Vreme je”, promociju knjige “Trenutak kada je meni počeo rat” i razgovor sa autorima/kama knjige.

Poslednji festivalski dan biće predstavom Ivora Martinića “Bilo bi šteta da biljke krepaju” i muzikom koju će nam puštati beogradski DJ Flip.

Cilj festivala “Mirdita, dobar dan!” je predstavljanje srpske umetničke i kulturne scene u Prištini, kao i kulturne scene Kosova u Srbiji, kroz susrete umetnika i umetnica, razmenu ideja, razgovor o budućnosti odnosa dva društva, ali i kreiranje tradicije saradnje između građana i građanki Kosova i Srbije.

"Inspiracija za festival je Bekim Fehmiju, poznati albanski, kosovski, beogradski i jugoslovenski glumac koji predstavlja simbol jedinstva, kao i mogućnosti povezivanja dva kulturna prostora u jednu jedinstvenu celinu", napominje se u saopštenju.

Festival organizuju organizacija Integra sa Kosova, Inicijativa mladih za ljudska prava iz Srbije i Građanske inicijative Srbije uz podršku Evropske unije, Fonda za Zapadni Balkan, Ministarstva kulture, omladine i sporta Kosova i Rokfeler Fondacije. Ulaz na sve događaje u okviru festivala je besplatan.Ostale vesti

Gračanica: Promocija knjige „Suteren“ Mata Uljarevića

U okviru Vidovdanskih svečanosti Dom kulture „Gračanica“ organizuje promociju knjige dobitnika nagrade „Novica Tadić“, Mata Uljarevića „Suteren“, u sredu 7. juna 2023. sa početkom u 20 časova.

  • 06.06.2023
Vidovdanske svečanosti otvorene izložbom „U slavu svetlosti“
Izložbom „U slavu svetlosti - jedan izbor iz kolekcije Galerije Matice srpske’’ iz Novog Sada otvorene su 33. Vidovdanske svečanosti. U Domu kulture u Gračanici ujedno je potpisan protokol o saradnji između Fakulteta umetnosti Univerziteta u Prištini, Doma kulture „Gračanica’’ i Galerije umetnosti Priština i otvorena 25. likovna kolonija „Vidovdan 2023“.
  • 05.06.2023
Dečija smotra folklora u Arhangelima: Deco čuvajte ono što su naši preci ostavili
U porti manastira Svetih Arhangela kod Prizrena u okviru Vidovdanskih svečanosti održava se dečija smotra folklora pod nazivom ,,U susret Vidovdanu“ kojom počinju Vidovdanske svečanosti 2023. godine.
  • 04.06.2023
Novi Sad: Promocija knjige Žarka Milenkovića
U čitaonici Gradske biblioteke Novi Sad održana je promocija zbirke pesama "Svakodnevno ubijanje života" kosovsko-metohijskog pesnika Žarka Milenkovića.
  • 03.06.2023
Živojinu Rakočeviću uručen Gran pri festivala poezije u Inđiji
U Inđiji je svečano uručena Gran pri nagrada međunarodng festivala poezije koji se održava u ovom gradu. Glavna nagrada pripala je književniku sa Kosova Živojinu Rakočeviću.
  • 02.06.2023
Izložbom „U slavu svetlosti“ počinju Vidovdanske svečanosti

Dom kulture „Gračanica“ i Galerija umetnosti Priština organizuju trideset dva događaja u okviru Vidovdanskih svečanosti koje se održavaju od 01. do 28. juna u Gračanici i ostalim srpskim sredinama na Кosovu.

  • 02.06.2023