Vesti
Kultura

Festival dečijeg stvaralaštva u ’’Akvarijusu’’

Festival dečijeg stvaralaštva „Kaktus“ (FEDES 2019) biće održan od petka 20. do nedelje 22. septembra 2019. godine u Privatnom kulturnom centru „Akvarijus“ u Kosovskoj Mitrovici. Ulaz na sve programe besplatan.
Festival dečijeg stvaralaštva u ’’Akvarijusu’’
Ilustracija (Foto PKC Akvarijus)

Učešće na festivalu potvrdilo je oko 70 mališana iz Štrpca, Gračanice, Stanišora-Gnjilana, Kosovske Kamenice, Leposavića, Zubinog Potoka, Zvečana i Kosovske Mitrovice.

Između ostalih, gosti „Akvarijusa“ biće i Crkveni hor „Car Dušan“ iz Štrpca, Muzička škola „Stevan Hristić“ iz Stanišora, Amatersko pozorište „Janićije Popović“ Doma kulture Gračanica, Škola karikature Gračanica, pevačka grupa i dramska sekcija Osnovne škole „Desanka Maksimović“ iz Kosovske Kamenice...

Na festivalu će biti predstavljena umetnost dece do 14 godina.

Organizator festivala je Privatni kulturni centar „Akvarijus“, a domaćini festivala „Mali atelje“ i „Mali teatar“. FEDES 2019. organizuje „Akvarijus“ uz pomoć prijatelja: Etno sela „Zavičaj“ (Banov Do-Zvečan), neformalne grupe UM za mlade (Kosovska Mitrovica), ugostiteljskog objekta „Kovin“ (Zvečan), autoprevoznika „Tandems“ (Štrpce) i portala „Alternativna“ (Kosovska Mitrovica).

Medijski sponzori festivala su i: Radio Kosovska Mitrovica, Radio Kontakt plus (Kosovska Mitrovica, RTV Mir (Leposavić) i RTV Kim (Čaglavica).

Prvi dan festivala, petak 20. septembar, biće posvećen likovnim umetnostima. Od 18 sati biće otvorena izložba dečijih radova „Malog ateljea“ (Kosovska Mitrovica), Škole karikature (Gračanica), kao i učenika osnovnih škola „Desanka Maksimović“ (Kosovska Kamenica), „Sveti Sava“ (Žerovnica), „Dositej Obradović“ (Kosovska Mitrovica). Posle izložbe predviđena je likovna umetničko-edukativna radionica koju će voditi Miljana Dunđerin i Maja Todić (Gračanica).

Sledećeg dana (subota, 21. septembar) svi učesnici će se od 16:30 okupiti na kreativnoj radionici „Kaktus“ koju će u „Akvarijusu“ voditi Miljana Dunđerin i Nikola Ilić (Gračanica). Muzičko-književni program se nastavlja od 18 časova nastupom Crkvenog hora „Car Dušan“ (Štrpce), učenika muzičkih škola „Stevan Hristić“ (Stanišor-Gnjilane), „Miodrag Vasiljević“ (Kosovska Mitrovica), pevačke grupe Osnovne škole „Desanka Maksimović“ (Kosovska Kamenica), te solo nastupima Marte Simić na vilolini (Leposavić), kao i recitatora i pevača Simonide Rakočević (Gračanica), Jakova Jakšića (Zubin Potok) i Olge Jakšić (Kosovska Mitrovica).

Poslednjeg dana festivala, u nedelju, 22. septembra od 11 časova predviđena je radionica glume koju će voditi Dunja Nikolić i Milica Mandić. Od 12 časova Amatersko pozorište „Janićije Popović“ iz Gračanice izvešće lutkarsku predstavu „Guliver u zemlji lutaka“, dramska sekcija Osnovne škole „Desanka Maksimović“ iz Kosovska Kamenica takođe lutkarsku predstavu, a Dečija i omladinska pozorišna trupa „Mali Teatar“ iz Kosovske Mitrovice predstaviće se komadom „Mali princ“.

Ulaz na sve programe u okviru Festivala dečijeg stvaralaštva je besplatan, a organizator napominje da su moguće su izmene u satnici programa.Ostale vesti

Virtuelnom izložbom obeležen Međunarodni dan dece
Povodom Međunarodnog dana deteta, organizacija Domovik u saradnji sa Privatnim kulturnim centrom „Akvarijus“, a uz podršku UNICEF-a, organizovala je virtuelnu izložbu dečijih radova pod nazivom „Mala umetnost cveta dok sloboda čeka“.
  • 01.06.2020
U četvrtak počinju Vidovdanske svečanosti
Dom kulture Gračanica, bez obzira na epidemiju virusa KOVID-19, za Vidovdanske svečanosti sprema „redovan“ repertoar. Svečanosti će zvanično biti otvorene 04. juna kada će u galeriji Doma kulture početi „Vidovdanska likovna kolonija 2020.“
  • 01.06.2020
„Riznica“, portal za kulturu i tradiciju
Osnovna ideja za pokretanje portala Riznica (riznica.net) jeste promocija „zaboravljenih i nepravedno potisnutih vrednosti zbog dnevno-političkih tema“, rekao je glavni i odgovorni uredni tog portala iz Gračanice Ivan Miljković za Udruženje novinara Srbije (UNS).
  • 28.05.2020
Zajednica pozorišta Srbije spremna da obnovi rad
Zajednica profesionalnih pozorišta Srbije, koja okuplja šesnaest institucionalnih pozorišta van Beograda i Vojvodine, saopštila je da su članice spremne da nastave sa radom odmah po dobijanju preporuka od nadležnog ministarstva u vezi sa uslovima pod kojima se mogu organizovati probe i predstave.
  • 28.05.2020
U PKC „Akvarijus“ večeras izložba Mimoze Studenice
U virtuelnoj galeriji Privatnog kulturnog centra “Akvarijus” večeras u 19:00 časova biće predstavljena izložba kolaža pod nazivom “Žena”,  likovne umetnice iz Prištine Mimoze Studenice.
  • 22.05.2020
Novi program Doma kulture
Dom kulture Gračanica je i za narednu nedelju pripremio bogat online kulturni program. Posetioci njihove stranice moći će da pogledaju koncerte, učestvuju na likovnoj koloniji, prate časove balete ali i druge sadržaje.
  • 17.05.2020