Vesti
Kultura

Festival dečijeg stvaralaštva "Kaktus" – jedino ulaganje u budućnost

U galeriji "Akvarijus" u Kosovskoj Mitrovici održan je prvi Festival dečijeg stvaralaštva "Kaktus". "Dok god postojimo ovde, u ovom gradu, postojaće i ovaj festival", kazala je organizatorka Miljana Dunđerin.
Festival dečijeg stvaralaštva
Crkveni hor

U prijatnoj atmosferi galerije "Akvarijus" u Kosovskoj Mitrovici održan je prvi Festival dečijeg stvaralaštva "Kaktus" koji za cilj ima da promoviše i afirmiše umetnost dece do 14 godina i okuplja škole i pojedince sa čitavog Kosova.

Jedan od urednika Privatno kulturnog centra "Akvarijus" Aleksandar Dunđerin kaže da je nakon četiri godine rada ove galerije "bilo vreme za jedan ovakav festival".

"Mi u sastavu kulturno umetničkog centra već imamo školu slikanja `Mali atelje`, imamo dečiji i omladinski pozorišni ansambal `Mali teatar` tako da je sasvim logično bilo da okupimo i decu širom Kosova i Metohije. To je jedan korak više, jer mi inače u radu akcenat stavljamo baš na mlade. Zamislili smo da prvi dan festivala bude posvećen likovnim umetnostima, drugi muzici i treći pozorištu, odnosno scenskoj umetnosti", kazao je Dunđerin.

Najzaslužnija za organizaciju festivala je svakako Miljana Dunđerin iz PKC-a, koja je tokom festivala, sa puno pažnje i strpljenja uspela da se posveti svakom učesniku, a bilo ih je sedamdeset dvoje. Kaže da je bilo iznenađujuće lako organizovati festival, ali i zahtevno, te da je za nju ovo jedna on najlepših stvari koje je doživela kada je rad sa decom u pitanju.

"Puno je emocija u meni, volela bih da mogu da iskažem sve ono što osećam, jer ovo što sam za ova tri dana doživela sa ovim klincima je nešto što ću zauvek pamtiti. Mislim da ovakav jedan festival ne može nikome da šteti, ovo je jedino ulaganje u budućnost", kazala je Miljana Dunđerin i dodala de će sa organizacijom festivala nastaviti i u narednim godinama.

"Svaki naredni festival može da bude samo veći i bolji od prethodnog, i sigurno dok god postojimo ovde, u ovom gradu, postojaće i ovaj festival".

Priliku da bude deo festivala imao je Crkveni hor "Car Dušan" iz Štrpca. Horovođa, Aleksandra Spasić dovela je grupu od 10 devojčica.

"Ovde smo da uveličamo ovaj dečiji festival. Jako smo srećni što ćemo sa ostalima podeliti ono što smo spremali. Za decu su ovakva druženja jako bitna. Uvek nosimo divne uspomene sa naših putovanja i gostovanja", rekla je Spasićeva.

Za Aleksandra Gudžića iz amaterskog pozorišta "Janićije Popović" festivali i gostovanja su jedinstvena prilika da se glumci međusobno upoređuju.

"To je jedinstvena prilika da vidimo gde smo i šta nam valja činiti kako bi unapredili i poboljšali rad naše sekcije glume. Deci savetujem da dođu u pozorište i probaju glumu, tu razvijaju svoj talenat i kreativnost, a takođe se uče i pravim vrednostima", kazao je Gudžić.

Gitarista Petar Rakić je na festival doveo svoja dva učenika, kaže da su za decu neophodna dešavanja poput ovog, gde je zastupljena isključivo umetnost.

"Deca se moraju upozanti sa umetnošću, da ih ima, moraju znati da nisu sami, jer na televiziji nema ovakvih sadržaja, a trebalo bi da bude. Treba raditi sa decom i praviti im ovakve sadržaje. To nam je budućnost", kazao je Rakić.

Učesnici festivala bili su i pevačka etno grupa "Pletenica" iz Kosovske Kamenice, Muzička škola "Stevan Hristić" iz Stanišora, učenici Muzičke škole "Miodrag Vasiljević" iz Kosovske Mitrovice, ali i pojedinci koji su želeli da sa prisutnima podele svoj talenat.

Da su mališani uživali u festivalu videlo sa na njihovim nasmejanim licima, a neki od njih su trenutke sreće podelili i sa nama.

"Puno mi znači učešće na ovom festivalu pre svega što je ovo jedno lepo iskustvo. Najbitnije je da se svi lepo družimo i što imamo prilike da se svi zbližimo, da razmenjujemo naša iskustva", rekla je Tamara Ristović.

"Baš je super i ima puno slika", kazala je Marta Simić.

"Jako mi je prijatno i lepo ovde. Upoznala sam nove drugare", kazala je Helena Popović.

Galerija „Akvarijus“ postoji od 1996. godine, međutim 2015. godine je pretvorena u Privatni kulturni centar. U ovoj galeriji se organizuju razni događaji, od likovnih izložbi do književnih večeri i filmskih projekcija.Ostale vesti

„Sirano“ ponovo oduševio mališane u Gračanici
Izvođenjem predstave „Sirano“ Narodno pozorište u Prištini započelo je novu godinu. Mališani su uživali u komadu Edmonda Rostana, a Dom kulture Gračanica otvorio je svoj program za 2021. godinu.
  • 12.01.2021
Predstava
Pozorišna predstava "Sirano" Narodnog pozorišta u Prištini, a u režiji Nenada Todorovića, igraće se danas u Domu kulture "Gračanica".
  • 12.01.2021
Ansambl NPP-a izvešće sledeće nedelje predstavu "Sirano" u Domu kulture u Gračanici i Donjoj Gušterici.
  • 08.01.2021
Ansambl „Venac“ započeo proces digitalizacije
Ansambl narodnih igara i pesama "Venac" iz Gračanice počeo je sa digitalizacijom. Cilj je da se celokupni umetnički rad putem interneta prikaže široj narodnoj masi i postane dostupan svima, kazala je za RTV Kim direktorica ove kulturne ustanove Snežana Jovanović.
  • 04.01.2021
Likovna scena u 2020: Pomeranje granice mogućeg
Prošlogodišnja produkcija institucija i pojedinaca koji se bave likovnom umetnošću na Кosovu i Metohiji predstavlja pomeranje granice mogućeg delanja i prezentacije u vanrednim okolnostima. Iako nepoznata široj kulturnoj javnosti, ona svedoči i nanovo potvrđuje svojevrsni fenomen stvaralačke postojanosti i kreativnosti savremene srpske umetnosti i kulture, napisao je za radiokim.net istoričar umetnosti i urednik likovnih programa Doma kulture Gračanica Nebojša Jevtić.
  • 03.01.2021
Uprkos neslobodi i ugroženosti: Najlepša književnost 2020.
Godina iza nas sasvim sigurno neće ostati upamćena po izdavačkim poduhvatima. Pandemija, odnosno percepcija pandemije u većem delu sveta, uslovila je niz do sada nezapamćenih mera i uskraćivanja sloboda, koje, dakako, nisu pogodavale životu umetnosti, pa tako ni afirmaciji pisane reči. Takva situacija verovatno je primorala i srpske pisce sa Кosova i Metohije da svoje završene rukopise ne predaju u štampu ove godine, jer je bilo jasno da usled otkazivanja gotovo svih književnih manifestacija, neće moći da svoje knjige predstave javnosti na adekvatan način, piše za radiokim.net Aleksandar Dunđerin.
  • 30.12.2020