Vesti
Kultura

Festival dečijeg stvaralaštva "Kaktus" – jedino ulaganje u budućnost

U galeriji "Akvarijus" u Kosovskoj Mitrovici održan je prvi Festival dečijeg stvaralaštva "Kaktus". "Dok god postojimo ovde, u ovom gradu, postojaće i ovaj festival", kazala je organizatorka Miljana Dunđerin.
Festival dečijeg stvaralaštva
Crkveni hor

U prijatnoj atmosferi galerije "Akvarijus" u Kosovskoj Mitrovici održan je prvi Festival dečijeg stvaralaštva "Kaktus" koji za cilj ima da promoviše i afirmiše umetnost dece do 14 godina i okuplja škole i pojedince sa čitavog Kosova.

Jedan od urednika Privatno kulturnog centra "Akvarijus" Aleksandar Dunđerin kaže da je nakon četiri godine rada ove galerije "bilo vreme za jedan ovakav festival".

"Mi u sastavu kulturno umetničkog centra već imamo školu slikanja `Mali atelje`, imamo dečiji i omladinski pozorišni ansambal `Mali teatar` tako da je sasvim logično bilo da okupimo i decu širom Kosova i Metohije. To je jedan korak više, jer mi inače u radu akcenat stavljamo baš na mlade. Zamislili smo da prvi dan festivala bude posvećen likovnim umetnostima, drugi muzici i treći pozorištu, odnosno scenskoj umetnosti", kazao je Dunđerin.

Najzaslužnija za organizaciju festivala je svakako Miljana Dunđerin iz PKC-a, koja je tokom festivala, sa puno pažnje i strpljenja uspela da se posveti svakom učesniku, a bilo ih je sedamdeset dvoje. Kaže da je bilo iznenađujuće lako organizovati festival, ali i zahtevno, te da je za nju ovo jedna on najlepših stvari koje je doživela kada je rad sa decom u pitanju.

"Puno je emocija u meni, volela bih da mogu da iskažem sve ono što osećam, jer ovo što sam za ova tri dana doživela sa ovim klincima je nešto što ću zauvek pamtiti. Mislim da ovakav jedan festival ne može nikome da šteti, ovo je jedino ulaganje u budućnost", kazala je Miljana Dunđerin i dodala de će sa organizacijom festivala nastaviti i u narednim godinama.

"Svaki naredni festival može da bude samo veći i bolji od prethodnog, i sigurno dok god postojimo ovde, u ovom gradu, postojaće i ovaj festival".

Priliku da bude deo festivala imao je Crkveni hor "Car Dušan" iz Štrpca. Horovođa, Aleksandra Spasić dovela je grupu od 10 devojčica.

"Ovde smo da uveličamo ovaj dečiji festival. Jako smo srećni što ćemo sa ostalima podeliti ono što smo spremali. Za decu su ovakva druženja jako bitna. Uvek nosimo divne uspomene sa naših putovanja i gostovanja", rekla je Spasićeva.

Za Aleksandra Gudžića iz amaterskog pozorišta "Janićije Popović" festivali i gostovanja su jedinstvena prilika da se glumci međusobno upoređuju.

"To je jedinstvena prilika da vidimo gde smo i šta nam valja činiti kako bi unapredili i poboljšali rad naše sekcije glume. Deci savetujem da dođu u pozorište i probaju glumu, tu razvijaju svoj talenat i kreativnost, a takođe se uče i pravim vrednostima", kazao je Gudžić.

Gitarista Petar Rakić je na festival doveo svoja dva učenika, kaže da su za decu neophodna dešavanja poput ovog, gde je zastupljena isključivo umetnost.

"Deca se moraju upozanti sa umetnošću, da ih ima, moraju znati da nisu sami, jer na televiziji nema ovakvih sadržaja, a trebalo bi da bude. Treba raditi sa decom i praviti im ovakve sadržaje. To nam je budućnost", kazao je Rakić.

Učesnici festivala bili su i pevačka etno grupa "Pletenica" iz Kosovske Kamenice, Muzička škola "Stevan Hristić" iz Stanišora, učenici Muzičke škole "Miodrag Vasiljević" iz Kosovske Mitrovice, ali i pojedinci koji su želeli da sa prisutnima podele svoj talenat.

Da su mališani uživali u festivalu videlo sa na njihovim nasmejanim licima, a neki od njih su trenutke sreće podelili i sa nama.

"Puno mi znači učešće na ovom festivalu pre svega što je ovo jedno lepo iskustvo. Najbitnije je da se svi lepo družimo i što imamo prilike da se svi zbližimo, da razmenjujemo naša iskustva", rekla je Tamara Ristović.

"Baš je super i ima puno slika", kazala je Marta Simić.

"Jako mi je prijatno i lepo ovde. Upoznala sam nove drugare", kazala je Helena Popović.

Galerija „Akvarijus“ postoji od 1996. godine, međutim 2015. godine je pretvorena u Privatni kulturni centar. U ovoj galeriji se organizuju razni događaji, od likovnih izložbi do književnih večeri i filmskih projekcija.Ostale vesti

U PKC „Akvarijus“ večeras izložba Mimoze Studenice
U virtuelnoj galeriji Privatnog kulturnog centra “Akvarijus” večeras u 19:00 časova biće predstavljena izložba kolaža pod nazivom “Žena”,  likovne umetnice iz Prištine Mimoze Studenice.
  • 22.05.2020
Novi program Doma kulture
Dom kulture Gračanica je i za narednu nedelju pripremio bogat online kulturni program. Posetioci njihove stranice moći će da pogledaju koncerte, učestvuju na likovnoj koloniji, prate časove balete ali i druge sadržaje.
  • 17.05.2020
U toku je deveta nedelja koliko traje izolacija i ograničeno kretanje usled pojave epidemije koronavirusa. Dom kulture "Gračanica" je i za ovu nedelju pripremio kulturni program koji emituje preko društvenih mreža.
  • 10.05.2020
Dom kulture „Gračanica“ nastavlja sa programima tokom epidemije
Dom kulture „Gračanica“ je za osmu nedelju ograničenog kretanja i vanrednog stanja izazvanog epidemijom virusa korona pripremio programe kulturnog sadržaja.
  • 03.05.2020
Dom kulture
Dom kulture „Gračanica“ je i za sedmu nedelju, koliko traje izolacija i ograničeno kretanje izazvano epidemijom koronvirusa, pripremio kulturni program za posetioce njihove Fejsbuk stranice.
  • 26.04.2020
Časovi baleta od sutra na RTV Kim
Škola baleta u Gračanici organizovala je časove za svoje polaznice i tokom pandemije izazvane koronavirusom. Od ove subote časovi će se emitovati na našoj televiziji.
  • 24.04.2020