Vesti
Kultura

FEDRAS: Specijalna nagrada za amatersko pozorište iz Gračanice

Za predstavu „Ničija deca“ Mihaila Laptoševića, amaterskom pozorištu „Janićije Popović“ iz Gračanice dodeljena je Specijalna nagrada na Festivalu dramskih amatera sela Srbije FEDRAS u Malom Crniću.
FEDRAS: Specijalna nagrada za amatersko pozorište iz Gračanice
Detalj iz predstave "Ničija deca" (Foto Kim)

Specijalnu nagradu za potresno svedočenje kosovske stvarnosti i kolektivnu igru za tekst „Ničija deca“ doneo je stručni žiri, saopšteno je iz Doma kulture Gračanica.

„Najpre želim da čestitam deci na nagradi da se zavalim žiriju i publici. Ovo je izuzetan uspeh, prvo za našu decu koja su na scenu donela sebe i svoje životne priče. Ona su odrasla sa tim pričama, a u pozorištu - su svojim talentom – sve to pretvorila u umetnost. Mislim da je to put ličnog oslobođenja od traumatičnog konteksta i fini način da se prevaziđe svaka vrsta ograničenja i nametnutog preživljavanja. Treba još jednom podvući da je talenat iznad svega, ali i da igra definiše i određuje kvalitet naših života“, rekao je reditelj predstave Mihailo Laptošević.

Pobednik ovogodišnjeg FEDRAS-a je amatersko pozorište „Vožd – Mišar“ iz Šapca sa predstavom „Laža i paralaža“. Druga nagrada pripala je amaterskom pozorištu iz Starog Кostolca za predstavu „Кarolina Nojber“ po tekstu Nebojše Romčevića, a treću nagradu ponela je predstava „Protuve piju čaj“ Teatra Resava iz Despotovca.

Ovogodišnji FEDRAS 48 po redu trajao je od 14. do 22. oktobra 2019. godine i okupio je pozorišne ansamble iz Malog Crnića, Кrnjeva, Surduka, Grabovca, Srpske Crnje, Blaca, Кostolca, Despotovca, Gračanice, Šapca, Banatskog Кarađorđeva, Petrovca na Mlavi i Sivca.

Pokrovitelj predstave i odlaska na FEDRAS AP „Janićije Popović“ je Ministarstvo kulture i informisanja vlade Republike Srbije i Opština Gračanica.Ostale vesti

Škola baleta organizuje novi upis
Zbog velikog interesovanja devojčica na centralnom Kosovu, Škola baleta u Gračanici orgnizuje upis za nove članove.
  • 24.02.2020
Sjajna ’’Ženidba’’ u Skoplju
Pred oko 600 gledalaca u Makedonskom narodnom teatru (MNT) u Skoplju glumci Narodnog pozorišta u Prištini (NPP) su sinoć po 29. put izveli predstavu "Ženidba". Prezadovoljna publika je glumce nagradila višeminutnim aplauzom.
  • 21.02.2020
’’Ženidba’’ ponovo u Gračanici
Jedna od najpopularnijih predstava Narodnog pozorišta u Prištini, Gogoljeva "Ženidba" u režiji Milana Karadžića, biće igrana po treći put večeras od 20 časova na matičnoj sceni u Gračanici.
  • 19.02.2020
Gračanica: Zabava uz lutke do kraja raspusta
U Gračanici se održava druga po redu besplatna lutkarska radionica za decu i mlade od četiri do 24 godine koja će trajati do 22. februara.
  • 18.02.2020
Gračanica: Počela druga lutkarska radionica
U Gračanici je danas počela sa radom druga lutkarska radonica u organizaciji Doma kulture „Gračanica“, a u saradnji sa Dečijim pozorištem iz Subotice i Кulturnim klubom Gračanica. Radionica će trajati do 22. februara.
  • 17.02.2020
Kragujevac: Izložba
Izložba "Freske Kosova i Metohije", svečano će biti otvorena sutra u 13h, u Narodnom muzeju u Kragujevcu.
  • 13.02.2020