Vesti
Kultura

FEDRAS: Specijalna nagrada za amatersko pozorište iz Gračanice

Za predstavu „Ničija deca“ Mihaila Laptoševića, amaterskom pozorištu „Janićije Popović“ iz Gračanice dodeljena je Specijalna nagrada na Festivalu dramskih amatera sela Srbije FEDRAS u Malom Crniću.
FEDRAS: Specijalna nagrada za amatersko pozorište iz Gračanice
Detalj iz predstave "Ničija deca" (Foto Kim)

Specijalnu nagradu za potresno svedočenje kosovske stvarnosti i kolektivnu igru za tekst „Ničija deca“ doneo je stručni žiri, saopšteno je iz Doma kulture Gračanica.

„Najpre želim da čestitam deci na nagradi da se zavalim žiriju i publici. Ovo je izuzetan uspeh, prvo za našu decu koja su na scenu donela sebe i svoje životne priče. Ona su odrasla sa tim pričama, a u pozorištu - su svojim talentom – sve to pretvorila u umetnost. Mislim da je to put ličnog oslobođenja od traumatičnog konteksta i fini način da se prevaziđe svaka vrsta ograničenja i nametnutog preživljavanja. Treba još jednom podvući da je talenat iznad svega, ali i da igra definiše i određuje kvalitet naših života“, rekao je reditelj predstave Mihailo Laptošević.

Pobednik ovogodišnjeg FEDRAS-a je amatersko pozorište „Vožd – Mišar“ iz Šapca sa predstavom „Laža i paralaža“. Druga nagrada pripala je amaterskom pozorištu iz Starog Кostolca za predstavu „Кarolina Nojber“ po tekstu Nebojše Romčevića, a treću nagradu ponela je predstava „Protuve piju čaj“ Teatra Resava iz Despotovca.

Ovogodišnji FEDRAS 48 po redu trajao je od 14. do 22. oktobra 2019. godine i okupio je pozorišne ansamble iz Malog Crnića, Кrnjeva, Surduka, Grabovca, Srpske Crnje, Blaca, Кostolca, Despotovca, Gračanice, Šapca, Banatskog Кarađorđeva, Petrovca na Mlavi i Sivca.

Pokrovitelj predstave i odlaska na FEDRAS AP „Janićije Popović“ je Ministarstvo kulture i informisanja vlade Republike Srbije i Opština Gračanica.Ostale vesti

Proglašeni pobednici literarnog i likovnog konkursa
Radovi povodom Vidovdana nastali na konkursu Književnog kluba "Kosovski božur" iz Vitine koji funkcioniše u okviru Tehničke škole Vitina i ove godine su promovisali mlade talente iz književno – umetničke delatnosti.
  • 01.07.2022
Nenametljiv stvaralački put  Jovane Micić

Potrebu za pisanjem osetila je, kako kaže, relativno kasno. Svesna svog talenta, ali ne zamišljajući sebe kao pesnika i stvaraoca, prepustila se „peru“ bez prevelikih ambicija i želja da njena poezija bude primećena.

  • 30.06.2022
Otvorena završna izložba studenata Fakulteta umetnosti

Tradicionalna završna izložba radova studenata osnovnih i master akademskih studijskih programa slikarstva, vajarstva, grafike i grafičkog dizajna Fakulteta umetnosti u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, otvorena je sinoć.

  • 29.06.2022
Završni koncert polaznica Škole baleta u Gračanici
Baletska škola u Gračanici večeras je imala svoj završni koncert. Nastup balerina bio je i poslednja manifestacija u okviru ovogodišnjih „Vidovdanskih svečanosti“. Novu baletsku sezonu počeće u septembru.
  • 28.06.2022
Vidovdansko pesničko bdenije: Ljudski životi sve nestvarniji
Vidovdanske književne nagrade uručene su sinoć ovogodišnjim dobitnicima u porti manastira Gračanica tokom tradicionalnog "Vidovdanskog pesničkog bdenija". "Vidim da su ljudski životi i prilike u kojima živimo sve nestvarniji", zahvalio se Slobodan Zubanović. Publici se predstavio i Big Bend RTS-a.
  • 28.06.2022
’’To što ti je u srcu iznesi odmah, ne čekaj sutra’’
Više knjiga Penelope Skaj, jedne od najprodavanijih autorki Njujork Tajmsa, knjiga Slavoja Žižeka "Kao lopov usred belog dana", "Tuđa pravila" i "Svet po Garpu" Džona Irvinga u izdanju "Lagune", "Konstantinovo raskršće" Dejana Stojiljkovića, "Zamalek" Dejana Tiaga Stankovića, knjige Megi Stivoter u izdanju ’Publik praktikuma" – iza korica svih ovih knjiga stoji Predrag Peđa Marković.
  • 27.06.2022