Vesti
Kultura

Fare: Nasilni slom socijalizma provocirao je nacionalizam u Evropi

"Evropska unija je snila san da to bude jedna građanska Evropa, ali su svojom politikom doprineli da se napravi Evropa nacionalnih država, kao što su to Jakobinci uradili, dakle, nacionalisti", rekao je u intervjuu za RTV Kim švajcarski dramaturg i reditelj katalonskog porekla Maurisi Fare.
Fare: Nasilni slom socijalizma provocirao je nacionalizam u Evropi
Maurisi Fare (Foto Kim)

"Imamo primere Škotske, Flandrije, Baskije, Katalonije, Korzike, Južnog Tirola. U tim smislu, mislim da je ono što se sada dešava u Kataloniji direktno povezano sa nacionalističkom i centralističkom politikom država koje čine Evropsku uniju", rekao je za RTV Kim Maurisi Fare.

Maurisi Fare rođen je 1961. godine u Barseloni, Katalonija, u Španiji. Detinjstvo i kasniji život mu obeležavaju česte selidbe. Zbog očevog disidentstva, sa porodicom biva prinuđen da napusti Španiju u vreme Frankovog režima. Preko Portugalije odlaze u Angolu, odakle bivaju internirani u Pariz. Fare je tamo živeo do povratka u Barselonu. Njegova porodica živi u Bazelu u Švajcarskoj, gde je i sam proveo više godina. Trenutno radi u Berlinu za Volksbine teatar kao umetnički koordinator.

Maurisi Fare je bio umetnički direktor "La Batia - Ženevskog festivala", rukovodilac projekta u oblasti interkulturalnog dijaloga švajcarske kulturne fondacije "Pro Helvecia" i programator segmenata za Ciriški festival pozorišta i pozorišni festival u Bernu.

Radio je kao dramaturg i programer Narodnog pozorišta u Barseloni i bio odgovoran za međunarodne odnose i literarna istraživanja Nacionalnog teatra Katalonije u rodnom gradu. Vodio je kulturnu sedmicu u PREMIS-u u Valensiji gde je radio kao umetnički direktor "Dramskog centra". Pored toga, Maurisi Fare je programski šef međunarodne scene u "Olimpijadi" i saradnik umetničkog direktora operske kuće u Barseloni.

Kao reditelj je radio u Švajcarskoj i Španiji. Preveo je prvi na španski Hajnera Milera i organizovao praizvedbe njegovih komada u Španiji. Prevodio je još i dela Rodriga Garsije, Kena Kembela, Žorža Taborija i drugih.

Kao pomoćnik reditelja i reditelj druge ekipe radio je na filmu "Dobra osoba Sezuan" (La bona persona del Sezuan) koji je snimljen 1989. godine.

Režirao je dve predstave u produkciji Narodnog pozorišta iz Prištine. Čuveni Gogoljev komad "Revizor" u njegovoj postavci premijerno je izveden 30. marta 2016. u Gračanici, a "Dantonova smrt" po tekstu Georga Bihnera je po prvi put odigrana 18. oktobra ove godine na istom mestu.

Maurisio Fare je za RTV Kim govorio dan pre svoje, za sada poslednje, premijere ("Dantonova smrt"). O tome zašto Kosovo može, a Katalonija i Krim ne mogu, šta je "trulo" u samoproglašenoj državi Kosovo, mogu li revolucionari imati prijatelje i da li je revolucija uopšte moguća u neoliberalnom kapitalizmu...

Kompletan intervju sa Maurisiom Fareom možete pogledati ovde.Ostale vesti

Virtuelna izložba i razgovor sa slikarkom Irinom Černjavski Šantrić
Dom kulture "Gračanica" večeras priprema virtuelnu izložbu slika i razgovor sa umetnicom Irinom Černjavski Šantrić.
  • 05.08.2020
“Koronavirus ostavlja nesagledive posledice u svetu muzike”
Od trenutka kada se koronavirus pojavio i na Kosovu veliki broj malih preduzeća, trgovina, kao i ugostiteljski i uslužni sektor trpe velike gubitke. U problemu su se našli i muzičari jer su ostali bez zarade, koja je za njih uglavnom i jedini izvor prihoda.
  • 30.07.2020
Kosovski vez kao umetničko delo
Kosovski vez je posebna tehnika vezenja na platnu. Nastala je u srednjem veku a bila je vrlo popularna na kraljevskim dvorovima. Iako retki, njegovi motivi su i sada prisutni a najčeće krase haljine i narodne nošnje igrača iz kulturno umetničkih društava. O kosovskom vezu se danas govorilo u Prištini, u Srpskom kulturnom centru.
  • 27.07.2020
Nagrada Aleksandri Ničić za

Aleksandra Ničić, učenica prvog razreda Gimanzije Priština izmeštene u Laplje Selo, dobila je treću nagradu na literarnom konkursu "Iduć uči, u vekove gleda" koji je po šesnaesti put organizovala Zadužbina "Dositej Obradović".

  • 08.07.2020
Američki glumac snimio pesmu o Kosovu
Džonatan Džekson, glumac, muzičar i pisac, dobitnik pet Emi nagrada, snimio je i objavio pesmu "Kosovo (svih žalosnih radost)".
  • 30.06.2020
Vidovdansko pesničko bdenije:
U porti manastira Gračanica, večeras je održano 30. Vidovdansko pesničko bdenije. Piscu Milisavu Saviću dodeljena je nagrada "Zlatni krst Kneza Lazara", a on se zahvalio rečima da "od ove, praznične noći, lepše nema".
  • 27.06.2020