Falsifikovanja istine u vezi sa pravoslavnom crkvom u Novom Brdu

Ministar kulture i informisanja Republike Srbije Vladan Vukosavljević obratio se pismom generalnoj direktorki UNESKO-a Odri Azule u kojem je izrazio veliku zebnju i zabrinutost u vezi sa stanjem srpskog kulturnog nasleđa na Kosovu i Metohiji.

Podeli ovaj članak sa:
 • Ostaci crkve u Novom Brdu (Foto Živojin Rakočević)
 • Vladan Vukosavljević (Foto N1)

Kako je navedeno, pismo je upućeno povodom „učestalih pokušaja otimanja značajnih tekovina srpske kulture i ključnih delova srpske kulturne baštine na području Kosova i Metohije, koje se ponovilo u slučaju falsifikovanja istine vezane za srpsku pravoslavnu crkvu Svetog Nikole u Novom Brdu”.

„Reč je o flagrantnom kršenju svih međunarodnih kodeksa”, ocenio je Vukosavljević.

On ukazuje na „permanentne” napade na srpske spomenike kao i falsifikovanje istorije, posebno od proglašenja nezavisnosti Kosova 2008. godine. To je, smatra Vukosavljević, sada evoluiralo u otimanje i prisvajanje kulturnog i verskog nasleđa Srba na tom prostoru.

Ovoga puta, navodi Vukosavljević, reč je o arheološkim ostacima srednjovekovnog grada Novo Brdo i monumentalne katedralne srpske pravoslavne crkve Svetog Nikole. Vukosavljević podseća da taj hram datira iz sredine 14. veka i građen je u romaničkom stilu, kao i druge velike srpske zadužbine iz tog vremena.

On upozorava da je Kosovski arheološki institut izveo, uz podršku ambasade Nemačke u Prištini, radove na rekonstrukciji tog sakralnog lokaliteta, nazvavši ga novim imenom – „obnova katedrale u Artani” i, tretirajući ga kao rimokatoličku katedralu, o čemu govore albanski i kosovski mediji, ali i zvaničnici Kosova.

Vukosavljević podseća da je Novo Brdo zaštićeno kao spomenik kulture rešenjem Zavoda za zaštitu i naučno proučavanje spomenika kulture Srbije 1948. godine, a 1990. kategorisano je kao spomenik kulture od izuzetnog značaja.

„Uz nepobitnu činjinicu da je već napravljena velika šteta na autentičnim ostacima pomenute srpske srednjevekovne bazilike, upućujem vam ponovo, najiskreniju molbu da još jednom sagledate sve navedene činjenice, u cilju pružanja nedvosmislene zaštite ove značajne kulturne baštine, kao i da reagujete u skladu sa visokim principima i preporukama organizacije na čijem ste čelu, posebno imajući u vidu Konvenciju o zaštiti svetske kulturne i prirodne baštine, čiji je Srbija potpisnik”, zaključio je Vukosavljević.

Ostale vesti

 • Četvrti MEDIMUS u Prizrenu

  Četvrti MEDIMUS u Prizrenu

  U atrijumu crkve Svetog Spasa u Przrenu od 23. do 25. avgusta biće održan Međunarodni festival srednjovekovne muzike „MEDIMUS“. „Sve ljubitelje muzike očekuje veliki umetnički doživljaj sa odličnim muzičarima“, poručuju organizatori.

 • „Škola filmske magije“ peti put u Gračanici

  „Škola filmske magije“ peti put u Gračanici

  Dom kulture „Gračanica" u saradnji sa „GARGANTUAFILMS" iz Beograda organizuju „Školu filmske magije 5" u Gračanici od 23. do 26. avgusta, a prijava je od 19. do 23. avgusta u Domu kulture „Gračanica“.

 • KKN krajem avgusta u Gračanici

  KKN krajem avgusta u Gračanici

  Poznati rok bend Kanda, Kodža i Nebojša gostovaće ponovo u Gračanici. U okviru manifestacije „Noć alternativne umetnosti“, ovaj beogradski sastav nastupiće 28. avgusta na platou Doma kulture.

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane