Vesti
Kultura

Fakultet savremenih umetnosti darovao dva polukoncertna klavira Domu kulture i Muzičkoj školi

Fakultet savremenih umetnosti iz Beograda poklonio je dva polukoncertna klavira Domu kulture "Gračanica" i Muzičkoj školi "Stevan Mokranjac" iz Prištine sa sedištem u Gračanici.
Fakultet savremenih umetnosti darovao dva polukoncertna klavira Domu kulture i Muzičkoj školi
Dopremanje klavira na centralno Kosovo (Fakultet savremenih umetnosti Beograd)

Dekan Fakulteta savremenih umetnosti, profesor i slikar Saša Filipović smatra da je ovakav vid podrške od posebne važnosti za razvoj čvrstih veza koje samo umetnost može da pruži.

"U obavezi smo da deci, profesorima i publici pomažemo, kao što je prirodno da umetnički fakultet aktivno učestvuje u njihovom razvoju. Mi sarađujemo sa velikim brojem institucija jer i naši studenti koji završavaju glumu, slikarstvo, dizajn, komunikacije jesu, i biće, deo kulturnih institucija. Кosovo i Metohija se pojavljuje kao posebno mesto, jer je svako kulturno pregalaštvo, na tom prostoru sada, podvig i zahteva poseban tretman i uvažavanje", rekao je Filipović.

On je naglasio da se umetnost uzdiže iznad svakog vida politike ili socijalne pomoći.

„Ja Кosovo, kao Кosovac ne vidim kao socijalnu enklavu, već kao vrhunski vitalni potencijal u svakom pogledu, jer znamo da će Кosovo spasiti naš odnos prema tradiciji, duhovnosti i državnosti. Fakultet savremenih umetnosti i Dom kulture ’Gračanica’ rade, prepoznaju i podržavaju takve ideje i stavove", smatra Filipović.

Direktor Doma kulture "Gračanica" Živojin Rakočević je zahvalio na izuzetnom poklonu koji je nedostajao centralnom Кosovu.

"Svako je dužan svom zavičaju, govorio je Andrić. Ipak, mi znamo da se samo retki odužuju zavičaju i da je među tim posebnim ljudima Saša Filipović. Umetnost, a posebno muzika su savršena sloboda kojoj smo svi dužni", rekao je Rakočević.

Profesor i direktor Muzičke škole "Stevan Mokranjac" iz Gračanice Andrija Jović je kazao da je polukoncertni klavir koji su dobili stigao u prave ruke gde će nastaviti da "živi".

"Naša škola ima izuzetno talentovane učenike koji su do sada ostvarivali značajne rezultate na domaćim i međunarodnim takmičenjima. Od Fakulteta savremenih umetnosti iz Beograda dobili smo instrument koji će dodatno poboljšati uslove našim nastavnicima i učenicima, kako bi mogli da se spremaju za nove nastupe i ostvarenja", rekao je on.

Transport i organizaciju podržali su firma Piano Lend iz Beograda, Opština Gračanica i Eparhija raško-prizrenska.Ostale vesti

Dve nagrade za ’’Zvonara’’ u Zaječaru
Predstava "Zvonar Bogorodičine crkve", nastala kao rezultat poslovno-tehničke saradnje Fakulteta umetnosti u Prištini sa privremenim sedištem u Кosovskoj Mitrovici, Narodnog pozorišta u Prištini (NPP) i Doma kulture u Gračanici je dvostruko nagrađena na upravo završenom 12. Pozorišnom festivalu za decu "ZajeČAR".
  • 13.05.2022
Lidija Dimkovska u PKC ’’Akvarijus’’
Lidija Dimkovska, jedna od najznačajnijih savremenih severnomakedonskih spisateljica, dobitnica Nagrade za književnost Evropske unije biće gošća Privatnog kulturnog centra (PKC) „Akvarijus“ u ponedeljak, 16. maja 2022. godine.
  • 13.05.2022
Srbija u finalu Eurosonga
Predstavnica Srbije Ana Đurić Konstrakta plasirala se u finale "Pesme Evrovizije" u Torinu. U finale su se plasirali predstavnici Belgije, Azerbejdžana, Finske, Australije, Estonije, Rumunije, Poljske, Švedske i Češke. Tokom izvođenja, cela dvorana „Pala Olimpiko” tapšala je uz taktove pesme In corpore sano predstavnice Srbije Ane Đurić Konstrakte.
  • 13.05.2022
Rakić: Džez i bluz festival početkom juna
Petar Rakić, jedan od osnivača džez i bluz festivala u Kosovskoj Mitrovici, potvrdio je za Radio Kontakt Plus da će pomenuti festival nakon dve godine pauze usled pandemije koronavirusa, biti održan u Kosovskoj Mitrovici u junu.
  • 12.05.2022
Muzički i likovni program za decu u Velikoj Hoči
Velika Hoča će predstojećeg vikenda, 13. i 14. maja, ugostiti muzičare i likovne umetnike.
  • 12.05.2022
Sterijini ’’Ajduci’’ u novom ruhu
Gračanička publika imala je priliku da sinoć konačno pogleda izvođenje predstave "Ajduci", nastale  po istoimenom komadu Jovana Sterije Popovića, a u režiji Anđelke Nikolić. "Paralela sa sadašnjicom može svakako da se povuče", rekao je glumac Nebojša Đorđević.
  • 11.05.2022