Vesti
Kultura

"Fabrika za ljubav" Nenada Miloševića: Razgovor kroz stihove

Nenada Miloševića u Kosovskoj Mitrovici najpre prepoznaju po medicini. Profesor je na fakultetu, doktor medicine, svira gitaru, a i pero mu nije strano.
Sa promocije (Foto Radio Kontakt plus)

Promocija je počela recitacijom Miloševićevog sina, a nastavila se u istom maniru - mnoštvo stihova o fabrici za ljubav - porodici.

"Pesma po kojoj je čitava zbirka dobila naziv otkriva nam lepotu složne i srećne porodice koja je uslov za zdrav život i zdravo odrastanje svakog pojedinca u društvu. Iako postoje mnogobrojne fabrike koje nude različite proizvode po određenoj ceni, samo jedna od njih Fabrika za ljubav, čije je drugo ime porodice, stvara i usavršava proizvode, uslovno rečeno, čija se vrednost ne može izraziti ni u jednoj zvaničnoj valuti, jer je neprocenjiva", kazala je prof. dr Aleksandra Kostić Tmušić sa Katedre za srpsku književnosti i jezik Filozofskog fakulteta u Kosovskoj Mitrovici.

Dodaje da poezija Nenada Miloševića pruža starijima povratak u detinjstvo, u bezbrižnije dane:

"Kada se znalo šta je šta i šta je ko, dok mlađima treba da bude podsticaj da nikada iz njih ne izađe ono dete koje je spremno na razne sitne ludorije i čiji osmeh nikada ne bledi".

"Stojim iza toga da su pesme Nenada Miloševića, iako početne, na dobrom putu da jednog dana uđu u programe osnovnih škola što naravno i punim srcem kolegi želim", kazala je.

Milan Mihajlović, direktor Gradske biblioteke "Vuk Karadžić" - urednik i izdavač zbirke - podsetio je da je prvi susret sa Miloševićem i njegovim pesmama imao pre tačno godinu dana u gradskoj biblioteci gde ga je doveo sugrađanin Boro Tučev.

"Kada sam se susreo sa tim rukopisom bilo mi je izuzetno drago, videlo se da tu ima i te kako štofa, umetnički rečeno, i posle dva meseca od prvog pregledavanja knjiga se našla u štampi", kazao je, dodajući da se knjiga izašla iz štampe pred Beogradski sajam koji, međutim, usled pandemije nije održan.

"Ova promocija je planirana prošle i ove godine tri puta i četvrti put uspela je, konačno. Zato sam ponosan i srećan zajedno sa Nenadom i svima vama" - dodao je Mihajlović.

"Sunčica Denića smatra da književni tekst predstavlja jedan od komunikacionih modela sa detetom u ranom detinjstvu, to Nenad Milošević upravo i radi. Preko svojih pesama razgovara sa decom, želeći možda nesvesno da im detinjstvo učini lakšim, jer, kako je pesnik Dragomir Đorđević rekao, ni najlepše detinjstvo nije lako detinjstvo. Za prenos poruke čitaocu autor se služi jezikom živopisnih slika, te time razvija njegovu kreativnost i otvara mogućnost sagledavanja poznatih stvari iz novog ugla”, kazala je Marija Miljković sa Katedre za srpsku književnost i jezik Filozofskog fakulteta u Kosovskoj Mitrovici.

“Knjiga otvara mnogo pitanja, nudi mnogo rešenja, naslonjena je na iskustvo, neki doživljaj, te se otvoreno iskreno i čisto približava detetu. Zato je toplo preporučujem, ne samo da će biti ukras svakoj kućnoj biblioteci, već će svakako obogatiti i ulepšiti život svakog čitaoca, odnosno slušaoca”, dodala je.

Uprkos svim pohvalama, pa čak i recenziji knjige koju je pisao Tode Nikoletić - jedan od najznačajnijih pisaca za decu, Milošević kaže da ova promocija nije samo njegova.

“Napisati pesmu je najlakše od svega ovoga u ovim koricama, da nije bilo dobrih ljudi, koji su mi davali savete šta mogu da promenim u pesmama, ne bi ovakve bile, ali moram da budem iskren, bilo je i onih ljudi koji možda nisu bili baš dobri, ali su mi oni pomogli još više”, kazao je.

Milošević je ispričao da je svoje pesme prvi put čitao jednom akademskom slikaru koji je ga je povezao sa osobom koja je potom iskritikovala njegove stihove, odgovorivši: “Dragi doktore, ovo nema veze sa mozgom. Ove pesme nisu dobre, te vas molim da se vi vratite vašem čekiću i slušalicama i da se bavite time".

Nije pisao šest meseci, ali je upravo susret sa sugrađaninom Borom Tučevim doveo do susreta sa Milanom Mihajlovićem.

“Milan mi je vratio veru u pisanje u ljubav prema pričama koje idu kroz rimu koje su sažete i pišu se iz srca”, kazao je.

Milošević je svoje obraćanje nastavio stihovima iz svoje knjige sa ključnom porukom o važnosti ljubavi, i davanja iz srca: “Uslov je, sinko ono što već imaš, srce da daješ i primaš”.

Uputio je posebnu zahvalnost organizatorima i pokroviteljima promocije.

Organizatori događaja su Gradska biblioteka "Vuk Karadžić" i Kulturni centar "Dragica Žarković". Pokrovitelji programa su Privremeni opštinski organ i Studentski centar u Kosovskoj Mitrovici.Ostale vesti

Proglašeni pobednici literarnog i likovnog konkursa
Radovi povodom Vidovdana nastali na konkursu Književnog kluba "Kosovski božur" iz Vitine koji funkcioniše u okviru Tehničke škole Vitina i ove godine su promovisali mlade talente iz književno – umetničke delatnosti.
  • 01.07.2022
Nenametljiv stvaralački put  Jovane Micić

Potrebu za pisanjem osetila je, kako kaže, relativno kasno. Svesna svog talenta, ali ne zamišljajući sebe kao pesnika i stvaraoca, prepustila se „peru“ bez prevelikih ambicija i želja da njena poezija bude primećena.

  • 30.06.2022
Otvorena završna izložba studenata Fakulteta umetnosti

Tradicionalna završna izložba radova studenata osnovnih i master akademskih studijskih programa slikarstva, vajarstva, grafike i grafičkog dizajna Fakulteta umetnosti u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, otvorena je sinoć.

  • 29.06.2022
Završni koncert polaznica Škole baleta u Gračanici
Baletska škola u Gračanici večeras je imala svoj završni koncert. Nastup balerina bio je i poslednja manifestacija u okviru ovogodišnjih „Vidovdanskih svečanosti“. Novu baletsku sezonu počeće u septembru.
  • 28.06.2022
Vidovdansko pesničko bdenije: Ljudski životi sve nestvarniji
Vidovdanske književne nagrade uručene su sinoć ovogodišnjim dobitnicima u porti manastira Gračanica tokom tradicionalnog "Vidovdanskog pesničkog bdenija". "Vidim da su ljudski životi i prilike u kojima živimo sve nestvarniji", zahvalio se Slobodan Zubanović. Publici se predstavio i Big Bend RTS-a.
  • 28.06.2022
’’To što ti je u srcu iznesi odmah, ne čekaj sutra’’
Više knjiga Penelope Skaj, jedne od najprodavanijih autorki Njujork Tajmsa, knjiga Slavoja Žižeka "Kao lopov usred belog dana", "Tuđa pravila" i "Svet po Garpu" Džona Irvinga u izdanju "Lagune", "Konstantinovo raskršće" Dejana Stojiljkovića, "Zamalek" Dejana Tiaga Stankovića, knjige Megi Stivoter u izdanju ’Publik praktikuma" – iza korica svih ovih knjiga stoji Predrag Peđa Marković.
  • 27.06.2022