Vesti
Kultura

“Enklava”: Bajka o ljubavi i pokajanju

Film “Enklava” je namerno prikazan iz vizure dece jer stariji nemaju šansu, kazao je reditelj Goran Radovanović pred premijeru u Gračanici.
“Enklava”: Bajka o ljubavi i pokajanju
Sa današnje konferencije za štampu (Foto Kim)

Publici u Gračanici će se nakon prve projekcije koja je počela u 17 časova pokloniti glumica Anica Dobra, reditelj filma Goran Radovanović kao i mladi glumci sa Kosova i Metohije.

Reditelj i scenarista filma “Enklava” Goran Radovanović kazao je na konferenciji za štampu da film nosi ideju druženja nakon katarze i dramatičnih sukoba dodajući da je namerno prikazan iz ugla dece jer ona nasleđuju “prljav veš” odraslih.

“Stariji nemaju šanse. To je jedna mržnja koja je obostrana, duboka, ukorenjena. Hteo sam da napravim jednu fikciju, bajku ljubavi koja počiva na hrišćanstvu i pokajanju”, rekao je Radovanović.

Glumica Anica Dobra kazala je da je imala jaku želju da dođe na Kosovo i obiđe enklave.

“Priča sa Kosovom dobija moj lični dublji smisao kroz film, kroz to što sam ja sada ovde i kroz moju želju da dođem. To je neki iracionalni razlog i čista želja. Očekujem da se vratim kući sa ličnim zadovoljstvom i dubokim doživljajem”, kazala je Dobra.

Nenad Stanojković koji u filmu glumi mladog Albanaca kazao je da mu zadatak nije teško pao i da mu je upravo to što je sa Kosova olakšalo pripremanje za ulogu.

Nakon premijere u Gračanici, film Enklava obići će i ostale delove Kosova i Metohije zajedno sa glumačkom ekipom.Ostale vesti

Festival filmova o umetnosti i umetnicima prvi put u Gračanici
"Festival filmova o umetnosti i umetnicima" održaće se po prvi put u Domu kulture "Gračanica" od 3. do 6. oktobra. Ulaz na sve projekcije je slobodan.
  • 02.10.2023
NPP sledeće sedmice obeležava 75 godina postojanja i otvara novu sezonu
Narodno pozorište u Prištini (NPP) će tokom naredne sedmice otvoriti sezonu 2023/2024. i obeležiti 75. godišnjicu postojanja i rada novim izvođenjima predstave "Ženidba", predstavljanjem dopunjenog izdanja monografije o ovom teatru, izložbom fotografija i najavom nove premijere.
  • 30.09.2023
Izložba slika Zorana Furunovića u Galeriji Doma kulture Gračanica 2. oktobra

Galerija umetnosti Priština i Dom kulture „Gračanica“ organizuju izložbu slika Zorana Furunovića u ponedeljak (2. oktobar) sa početkom od 20 časova, u Galeriji Doma kulture Gračanica.

  • 29.09.2023
Izložba Maje Todić u Novom Sadu
Matica srpska, Srpsko narodno pozorište i Fondacija "Simonida" organizuju izložbu slika "Identiteti" akademske slikarke Maje Todić iz Gračanice, 27.9.2023. godine sa početkom od 18 časova u foajeu Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu.
  • 26.09.2023
Tamari Denić Studentski Oskar za film ’’Istina’’
Rediteljka iz Berlina Tamara Denić jedna je od dobitnica ovogodišnjeg Studentskog Oskara. Nagrada joj je pripala za kratki film "Istina" čija su mesta radnje Beograd i Hamburg.
  • 18.09.2023
YU grupa na ’’Rok festu’’ 22. septembra u Leposaviću
Tradicionalna muzička manifestacija “Rok fest”, biće održana 22. septembra na platou Centra za kulturu “Sava Dečanac” u Leposaviću kada će nastupiti i YU grupa.
  • 18.09.2023