Vesti
Kultura

Edukativne posete i upoznavanje sa kulturno-istorijskim nasleđem

U okviru edukativnih poseta koje organizuje Turistučka organizacija Gračanice, učenici O.Š. "Knez Lazar" iz Donje Gušterice i „Vuk Karadžić“ iz Lepine obišli su manastir Gračanicu i arheološko nalazište "Ulpijana".
Edukativne posete i upoznavanje sa kulturno-istorijskim nasleđem
Poseta arheološkom nalazištu ''Ulpijana'' (Foto Kim)

Učenici su u pratnji predmetnih nastavnika i turističkog vodiča imali priliku da posete i bolje se upoznaju sa istorijom, arhitekturom i freskopisom manastira Gračanica, ali i arheološkim parkom „Ulpijana“. Mališani kažu da su zahvaljujući ovoj poseti naučili nove stvari.

„Bilo mi je jako zanimljivo, naučila sam jako puno stvari o crkvi, kao recimo to da se na zidovima nalaze freske, gde se nalazi tajna soba u kojoj se skrivala Simonida i da se ova crkva deli na tri dela“, rekla je Andrijana Savić.

„Naučili smo nešto o Starom i Novom zavetu i šta se nalazi na zidovima manastira. Manastir je sazidao kralj Milutin“, kazala je Andrea Đorđević.

„Bilo je prelepo, naučili smo da delimo Stari i Novi zavet. Puno mi sve ovo znači“, rekla je Emilija Šubarić.

Nastavnica istorije u O.Š. „Knez Lazar“ iz Donje Gušterice Gordana Stević smatra da je ova poseta veoma značajna "kako bi se sačuvale tradicija i prošlost".

„Ovaj program je izuzetno značajan jer se deca na ovaj način edukuju. Trebalo bi da se više posećuju ove naše svetinje na Kosovu, kako bi deca bila u dodiru sa kulturnim zaostavštinama srednjeg veka. Naročito dinastije Nemanjića jer u kom vremenu živimo, i koliko se malo priča o starinama i prošlosti, ovo je jedan izuzetan i važan korak u edukacji i osposobljavanju dece, da imaju neku viziju prošlosti, kako bi gradili svoju budućnost“, kazala je Gordana Stević.

Teodora Đokić iz Turističke organizacije Gračnice kaže da ove godine imaju malu promenu u programu i da u obilazak vode najmlađe učenike osnovnih škola.

„Cilj ovih poseta je da se deca upoznaju sa kulturno-istorijskim nasleđem u svojoj opštini o kome bi trebalo što više da znaju i uče. Planovi su nam da širimo ove edukativne posete, odnosno, da ih proširimo na teritoriju celog Kosova, ostale opštine i škole“, kazala je Đokićeva.

Manastir Gračanica je zadužbina Kralja Milutina iz 1321. godine i posvećen je Uspenju Presvete Bogorodice. Manastir je 2006. godine upisan na Listu svetske kulturne baštine UNESCO-a.

Arheološko nalazište “Ulpijana” koje se nalazi između Gračanice i Lapljeg Sela, prostire se na površini od oko 70 hektara. Grad je osnovan početkom drugog veka za vreme vladavine cara Marka Ulpija Nerve Trajana.

Prevoz za posetu manstiru i arheološkom parku je organizovala TOG u saradnji sa opštinom Gračanica i Gradsko-saobrađajnim preduzećem PO Opštine Priština.

 Ostale vesti

Proglašeni pobednici literarnog i likovnog konkursa
Radovi povodom Vidovdana nastali na konkursu Književnog kluba "Kosovski božur" iz Vitine koji funkcioniše u okviru Tehničke škole Vitina i ove godine su promovisali mlade talente iz književno – umetničke delatnosti.
  • 01.07.2022
Nenametljiv stvaralački put  Jovane Micić

Potrebu za pisanjem osetila je, kako kaže, relativno kasno. Svesna svog talenta, ali ne zamišljajući sebe kao pesnika i stvaraoca, prepustila se „peru“ bez prevelikih ambicija i želja da njena poezija bude primećena.

  • 30.06.2022
Otvorena završna izložba studenata Fakulteta umetnosti

Tradicionalna završna izložba radova studenata osnovnih i master akademskih studijskih programa slikarstva, vajarstva, grafike i grafičkog dizajna Fakulteta umetnosti u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, otvorena je sinoć.

  • 29.06.2022
Završni koncert polaznica Škole baleta u Gračanici
Baletska škola u Gračanici večeras je imala svoj završni koncert. Nastup balerina bio je i poslednja manifestacija u okviru ovogodišnjih „Vidovdanskih svečanosti“. Novu baletsku sezonu počeće u septembru.
  • 28.06.2022
Vidovdansko pesničko bdenije: Ljudski životi sve nestvarniji
Vidovdanske književne nagrade uručene su sinoć ovogodišnjim dobitnicima u porti manastira Gračanica tokom tradicionalnog "Vidovdanskog pesničkog bdenija". "Vidim da su ljudski životi i prilike u kojima živimo sve nestvarniji", zahvalio se Slobodan Zubanović. Publici se predstavio i Big Bend RTS-a.
  • 28.06.2022
’’To što ti je u srcu iznesi odmah, ne čekaj sutra’’
Više knjiga Penelope Skaj, jedne od najprodavanijih autorki Njujork Tajmsa, knjiga Slavoja Žižeka "Kao lopov usred belog dana", "Tuđa pravila" i "Svet po Garpu" Džona Irvinga u izdanju "Lagune", "Konstantinovo raskršće" Dejana Stojiljkovića, "Zamalek" Dejana Tiaga Stankovića, knjige Megi Stivoter u izdanju ’Publik praktikuma" – iza korica svih ovih knjiga stoji Predrag Peđa Marković.
  • 27.06.2022