Vesti
Kultura

Edukativne posete i upoznavanje sa kulturno-istorijskim nasleđem

U okviru edukativnih poseta koje organizuje Turistučka organizacija Gračanice, učenici O.Š. "Knez Lazar" iz Donje Gušterice i „Vuk Karadžić“ iz Lepine obišli su manastir Gračanicu i arheološko nalazište "Ulpijana".
Edukativne posete i upoznavanje sa kulturno-istorijskim nasleđem
Poseta arheološkom nalazištu ''Ulpijana'' (Foto Kim)

Učenici su u pratnji predmetnih nastavnika i turističkog vodiča imali priliku da posete i bolje se upoznaju sa istorijom, arhitekturom i freskopisom manastira Gračanica, ali i arheološkim parkom „Ulpijana“. Mališani kažu da su zahvaljujući ovoj poseti naučili nove stvari.

„Bilo mi je jako zanimljivo, naučila sam jako puno stvari o crkvi, kao recimo to da se na zidovima nalaze freske, gde se nalazi tajna soba u kojoj se skrivala Simonida i da se ova crkva deli na tri dela“, rekla je Andrijana Savić.

„Naučili smo nešto o Starom i Novom zavetu i šta se nalazi na zidovima manastira. Manastir je sazidao kralj Milutin“, kazala je Andrea Đorđević.

„Bilo je prelepo, naučili smo da delimo Stari i Novi zavet. Puno mi sve ovo znači“, rekla je Emilija Šubarić.

Nastavnica istorije u O.Š. „Knez Lazar“ iz Donje Gušterice Gordana Stević smatra da je ova poseta veoma značajna "kako bi se sačuvale tradicija i prošlost".

„Ovaj program je izuzetno značajan jer se deca na ovaj način edukuju. Trebalo bi da se više posećuju ove naše svetinje na Kosovu, kako bi deca bila u dodiru sa kulturnim zaostavštinama srednjeg veka. Naročito dinastije Nemanjića jer u kom vremenu živimo, i koliko se malo priča o starinama i prošlosti, ovo je jedan izuzetan i važan korak u edukacji i osposobljavanju dece, da imaju neku viziju prošlosti, kako bi gradili svoju budućnost“, kazala je Gordana Stević.

Teodora Đokić iz Turističke organizacije Gračnice kaže da ove godine imaju malu promenu u programu i da u obilazak vode najmlađe učenike osnovnih škola.

„Cilj ovih poseta je da se deca upoznaju sa kulturno-istorijskim nasleđem u svojoj opštini o kome bi trebalo što više da znaju i uče. Planovi su nam da širimo ove edukativne posete, odnosno, da ih proširimo na teritoriju celog Kosova, ostale opštine i škole“, kazala je Đokićeva.

Manastir Gračanica je zadužbina Kralja Milutina iz 1321. godine i posvećen je Uspenju Presvete Bogorodice. Manastir je 2006. godine upisan na Listu svetske kulturne baštine UNESCO-a.

Arheološko nalazište “Ulpijana” koje se nalazi između Gračanice i Lapljeg Sela, prostire se na površini od oko 70 hektara. Grad je osnovan početkom drugog veka za vreme vladavine cara Marka Ulpija Nerve Trajana.

Prevoz za posetu manstiru i arheološkom parku je organizovala TOG u saradnji sa opštinom Gračanica i Gradsko-saobrađajnim preduzećem PO Opštine Priština.

 Ostale vesti

U PKC „Akvarijus“ večeras izložba Mimoze Studenice
U virtuelnoj galeriji Privatnog kulturnog centra “Akvarijus” večeras u 19:00 časova biće predstavljena izložba kolaža pod nazivom “Žena”,  likovne umetnice iz Prištine Mimoze Studenice.
  • 22.05.2020
Novi program Doma kulture
Dom kulture Gračanica je i za narednu nedelju pripremio bogat online kulturni program. Posetioci njihove stranice moći će da pogledaju koncerte, učestvuju na likovnoj koloniji, prate časove balete ali i druge sadržaje.
  • 17.05.2020
U toku je deveta nedelja koliko traje izolacija i ograničeno kretanje usled pojave epidemije koronavirusa. Dom kulture "Gračanica" je i za ovu nedelju pripremio kulturni program koji emituje preko društvenih mreža.
  • 10.05.2020
Dom kulture „Gračanica“ nastavlja sa programima tokom epidemije
Dom kulture „Gračanica“ je za osmu nedelju ograničenog kretanja i vanrednog stanja izazvanog epidemijom virusa korona pripremio programe kulturnog sadržaja.
  • 03.05.2020
Dom kulture
Dom kulture „Gračanica“ je i za sedmu nedelju, koliko traje izolacija i ograničeno kretanje izazvano epidemijom koronvirusa, pripremio kulturni program za posetioce njihove Fejsbuk stranice.
  • 26.04.2020
Časovi baleta od sutra na RTV Kim
Škola baleta u Gračanici organizovala je časove za svoje polaznice i tokom pandemije izazvane koronavirusom. Od ove subote časovi će se emitovati na našoj televiziji.
  • 24.04.2020