Vesti
Kultura

Džez i bluz festival "North City" nakon dve godine pauze

Nakon dve godine pauze, ovog proleća u Kosovskoj Mitrovici će biti održan 18. Džez i bluz festival "North City" 2022. U periodu od 31. maja do 4. juna na festivalskim scenama nastupiće desetak grupa, izvođača i di-džejeva.
Džez i bluz festival
Sa jednog od prethodnih Džez i bluz festivala u Kosovskoj Mitrovici (Foto Radio Mitrovica sever)

Kako je za Radio Kosovska Mitrovica rekao Nenad Ilić, jedan od osnivača i član organizacionog tima festivala, program će ove godine obuhvatiti šest koncerata i dve radionice.

Prve i druge festivalske večeri, u klubu "Soho" u Kosovskoj Mitrovici, nastupiće dva kaver benda iz Skoplja – Day Off i In the mood. Treće i četvrto veče biće održano u mitrovačkoj Hali sportova i tamo će najpre u četvrtak, 2. juna nastupiti Big bend RTS-a sa nemačkim pijanistom Klausom Rajbleom, a onda u petak, 3. juna koncerte će, jedan za drugim, održati naša džez pijanistkinja Nastasija Radovanović i francuski sastav "Tom Ibarra group". Poslednjeg festivalskog dana, u subotu, 4. juna program će se održati na jezeru Gazivode, gde će u akustičnoj verziji nastupiti Neša Galija u pratnji mitrovačkog gitariste Gorana Vučetića.

Svake večeri, nakon završetka zvaničnog dela programa, festival će se nastavljati u kafeu "Soho" gde će tradicionalno biti organizovani džemsešni i nastupi di-džejeva.

U toku ovogodišnjeg festivala, u Kosovskoj Mitrovici i Zubinom Potoku će biti organizovana i radionica "Kako se sluša džez" na kojoj će o prepoznavanju glavnih motiva džez muzike govoriti naš čuveni trombonista i dirigent u Big bendu RTS-a Ivan Ilić.

"Festival će početi edukativnom radionicom ’Kako se sluša džez’ u 17.00, u Galeriji Fakulteta umetnosti u Kosovskoj Mitrovici. Predavač će biti naš proslavljeni kompozitor, aranžer i jedan od najboljih trombonista u Evropi profesor Ivan Ilić uz pratnju sastava koji čine studenti džez odseka Muzičke akademije u Beogradu. Oni su te radionice već održali u Valjevu, Šapcu, Nišu, Beogradu i sada je došao red da budu i naši gosti", rekao je Ilić i najavio da će već sutradan ista radionica od 13.00 biti održana i u Domu kulture "Stari Kolašin" u Zubinom Potoku.

Najavljujući goste koji će nastupati u večernjim satima, Ilić je kazao da će nastupi makedonskih bendova biti organizovani prve i druge večeri od 21.00, u klubu "Soho", dok će glavna bina ove godine biti u mitrovačkoj Hali sportova, gde će publika moći da isprati nastup Big benda RTS-a i nemačkog pijaniste Klausa Rajblea.

"Rajble je najpoznatiji nemački džez pijanista i on već dugo sarađuje sa Big bendom RTS-a. Inače, on će dan ranije imati koncert na Kolarcu i onda samo taj program sele ovde, kod nas".

Četvrto veče rezervisano je za džez na zvečanski, ali i francuski način.

"Četvrtog dana, takođe u Hali sportova nastupiće Nastasija Radovanović, džez pijanistkinja iz Zvečana. Rođena je 2005. godine, ali je takav talenat da već iza sebe ima zavidnu karijeru. Već je dva puta nastupala na Nišvilu i naravno, kod nas", istakao je Ilić i dodao da će nakon njenog nastupa biti održan koncert Tom Ibarra group iz Francuske. Ovaj francuski muzičar svira sve vrste džez muzike, sa posebnim akcentom na smut džezu. Jedan je od najpoznatijih francuskih gitarista i često je nastupao sa basistom Markusom Milerom čije ime stoji u samom vrhu svetske džez i bluz scene. Četvrto veče će se završiti u "Sohou" muzikom di-džeja Filipa Bulatovića, inače dirigenta Big benda RTS-a.

Programi svih festivalskih večeri počinjaće u isto vreme, od 21.00.

Samo će završnog petog dana festivalski program početi nešto ranije, već od 15.00 kada će na jezeru Gazivode biti održan akustični koncert Neše Galije i Gorana Vučetića.

Sponzori ovogodišnjeg festivala su MTS d.o.o, Opština Severna Mitrovica, Studentski centar Priština – Kosovska Mitrovica, Dunav osiguranje, Opština Zvečan, Opština Zubin Potok, Hidroelektrana Gazivode i mnogi drugi.

Ulaznice će svake festivalske veče moći da se kupe na licu mesta. Za one koji to žele da učine ranije, predviđena je mogućnost kupovine u kafe-barovima "BeBop" i "Soho". O ceni ulaznice, javnost će prema Ilićevim rečima, biti blagovremeno obaveštena.

Nakon dve godine pauze zbog pandemije kovida-19 nije bilo jednostavno vratiti se odmah u kondiciju i organizovati ovako veliki muzički događaj, kazao je Ilić.

"Nije bilo svejedno... Osetila se ta pauza i kod nas, ali i kod sponzora. Maltene, krenuli smo sve iz početka. Ipak, 17 festivala je iza nas i ne zaboravlja se taj organizacioni posao tek tako. Hvala Bogu, sve je rešeno i nadamo se da smo završili sa tom pošasti", kazao je na kraju Ilić.Ostale vesti

Uručene nagrade ‘’Longin’’ i ‘’Dimitrije Popović’’
U Galeriji Doma kulture "Gračanica" svečano je otvorena izložba sa 24. Vidovdanske likovne kolonije i dodeljena nagrada “Longin“ akademiku Svetomiru Arsiću Basari za sveobuhvatno likovno stvaralaštvo. Zvezdani Gerić je uručena nagrada "Dimitrije Popović" za najuspešniju mladu umetnicu na likovnoj koloniji "Vidovdan 2022".
  • 25.06.2022
Promocija Vidovdanskog glasnika: Štampani osvrt na godinu koju nije pojelo ćutanje
"Sudeći po ovom broju, nešto se u velikoj meri pomerilo kada je u pitanju naše stvaralaštvo na Kosovu i Metohiji", rekao je glavni i odgovorni urednik časopisa Vidovdanski glasnik Živojin Rakočević na promociji ove publikacije u Domu kulture "Gračanica".
  • 25.06.2022
Politička karijera i javni rad Tomislava Sekulića ostavili su zapažen trag na političkoj sceni Kosova i Metohije krajem 20. veka. U knjigu "Кosovska hronika Tomislava Sekulića", koja je sinoć promovisana u Domu kulture "Gračanica" autor Stojan Sekulić je utkao dokumenta, novinske tekstove, rukopise svog strica, kako bi sačuvao od zaborava njegov dopripnos sredini u kojoj je delovao, ali i stavio na uvid javnosti sve što je relevantno za razumevanje i tumačenje života i rada ovog kosovskog političara.
  • 24.06.2022
Venac: Premijera programa ’’700’’
Povodom 700 godina manastira Gračanica, uz blagoslov Eparhije raško-prizrenske i kosovsko-metohijske, a pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, Ansambl ’’Venac’’ sinoć je premijerno izveo koreodramu, program pod nazivom ’’700’’, na velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu.
  • 23.06.2022
Ekstra Nena, Oliver Njego i Nikola Rackov večeras u Mitrovačkom dvoru
Koncert umetničkog trija koji čine Snežana Berić - Ekstra Nena, Oliver Njego i Nikola Rackov biće održan večeras od 20h u Mitrovačkom dvoru
  • 23.06.2022
Pesnički susreti ’’Aleksandar Aca Despotović’’: Veče protkano ljubavlju prema poeziji
U okviru 28. Mitrovačkog festivala kulture sinoć su u porti hrama Svetog Dimitrija u Kosovskoj Mitrovici otvoreni pesnički susreti "Aleksandar Aca Despotović".
  • 23.06.2022