Vesti
Kultura

Dve nagrade za Amatersko pozorište "Janićije Popović"

Amatersko pozorište „Janićije Popović“ iz Gračanica je na ovogodišnjem "Lektirići EX YU" festivalu u Prokuplju dobilo dve nagrade. Nagradu za najboljeg glumca i nagradu žirija publike.
Dve nagrade za Amatersko pozorište
Detalj iz predstave (Foto Kosovo online)

„Lektirići EX YU festu“ u Prokuplju osvojilo dve nagrade u kategoriji za najbolju glavnu mušku ulogu i nagradu žirija publike za predestavu „Guliver u zemlji lutaka” u režiji Boška Boškova.

Miloš Đekić iz Gračanice je za ulogu prvog pripovedača dobio nagradu za najbolje odigranu mušku ulogu.

Reditelj predstave i glumac Dečijeg pozorišta iz Subotice Boško Boškov, čestitajući nagrađenoj deci, rekao je da su priznanja potvrda da je urađen ozbiljan posao.

„One utoliko dobijaju na značaju ukoliko se uzme u obzir činjenica da je naš glumački ansambl jedan od najmlađih na festivalu. Smatram da je žiri koji je odlučivao o nagradama uvideo talenat ove dece i da podržava njegovu realizaciju u budućnosti“ – rekao je Boškov.

„Nagradu posvećujem svojim kolegama glumcima Amaterskog pozorišta „Janićije Popović“ bez čije pomoći na sceni ja ne bih osvojio ovo priznanje. Ovo je uspeh svih nas“ – rekao je nagrađeni glumac Miloš Đekić prilikom primanja prizananja.

Pobednik ovogodišnjeg „Lektirići EX YU festa“ je Kulturni centar iz Surdulice sa predstavom „Čarobnjak iz Oza“. Druga nagrada pripala je Osnovnoj školi „Mitropolit Mihajlo“ za predstavu „Kapetan Džon Piplfoks“, dok je treću nagradu dobila dramska grupa „Petar Kočić“ iz Inđije za predstavu „Od čitanja se raste“.

Sedmi „Lektirići EX YU fest“ trajao je od septembra do decembra 2019. godine i okupio je pozorišne ansamble iz Inđije, Surdulice, Gračanice, Prokuplja, Brusa, Krive Palanke, Loznice, Niša, Beograda, Leskovca, Tuzle.

Odlazak predstave „Guliver u zemlji lutaka“ na festival u Prokuplju pomogli su Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i Opština Gračanica.Ostale vesti

Slike Branislava Ilića: Akvareli i pejzaži nepromenljivog rukopisa

Izložba slika istaknutog umetnika iz Zvečana, Branislava Baneta Ilića, otvorena je sinoć u Studentskom klubu u Kosovskoj Mitrovici.

  • 02.02.2023
Tri premijere u ovoj godini

Ansambl Narodnog pozorišta u Prištini (NPP) će u 2023. godini izvesti tri premijere. Najpre će, krajem februara ili početkom marta obradovati najmlađu publiku predstavom "Princeza Snežana i deset patuljaka" po tekstu Branislava Milićevića (Branka Kockice), a u režiji Igora Damnjanovića.

  • 01.02.2023
Gračanica na starim fotografijama. Prva posleratna izložba Arhiva KiM
Izložba "Manastir Gračanica na starim razglednicama i fotografijama" otvorena je večeras u Galeriji Doma kulture "Gračanica". Ovo je prva posleratna izložba koju je organizovao Arhiv Kosova i Metohije.
  • 31.01.2023
Film ’’Peto pismo Hilde Dajč’’ i tribina ’’Кozara 1942’’ sutra u Prizrenu i Gračanici
Dom kulture "Gračanica", Muzej žrtava genocida i Bogoslovija Sveti Ćirilo i Metodije, organizuju projekciju dokumentarno-igranog filma "Peto pismo Hilde Dajč" reditelja Ivice Vidanovića i tribinu Кozara 1942 u utorak 31. januara u Bogosloviji u Prizrenu sa početkom  u 12 časova i u Domu kulture „Gračanica“ u 19 časova.
  • 30.01.2023
Nasleđe od kamena i neba u Vašingtonu
Uoči Dana Svetog Save, 26. januara 2023. godine, u Ambasadi Republike Srbije u Vašingtonu otvorena je izložba fotografija "Nasleđe od kamena i neba" inspirisana Uneskovom svetskom kulturnom baštinom Srbije. Izložbu su otvorili Ambasador Republike Srbije u SAD Marko Đurić i Svetlana Rogić, osnivačica i direktorka organizacije "Art eksčejndž" (Art Exchange) iz Vašingtona, koja je i organizatorka izložbe.
  • 29.01.2023
Dokumentarni film: Životna škola i filmska istina

Životna škola i filmska istina - ovako jedan od najpoznatijih dokumentarista u regionu, Boris Mitić, objašnjava autorski dokumentarni film. U Privatnom kulturnom centru Akvarijus ove nedelje su posetioci mogli da razgovaraju sa najpoznatijim imenima srpske dokumentaristike - Milošem Tomićem, Milošem Ivanovićem, Borisom Mitićem i Nikolom Dragovićem.

  • 29.01.2023