Vesti
Kultura

Dve nagrade za Amatersko pozorište "Janićije Popović"

Amatersko pozorište „Janićije Popović“ iz Gračanica je na ovogodišnjem "Lektirići EX YU" festivalu u Prokuplju dobilo dve nagrade. Nagradu za najboljeg glumca i nagradu žirija publike.
Dve nagrade za Amatersko pozorište
Detalj iz predstave (Foto Kosovo online)

„Lektirići EX YU festu“ u Prokuplju osvojilo dve nagrade u kategoriji za najbolju glavnu mušku ulogu i nagradu žirija publike za predestavu „Guliver u zemlji lutaka” u režiji Boška Boškova.

Miloš Đekić iz Gračanice je za ulogu prvog pripovedača dobio nagradu za najbolje odigranu mušku ulogu.

Reditelj predstave i glumac Dečijeg pozorišta iz Subotice Boško Boškov, čestitajući nagrađenoj deci, rekao je da su priznanja potvrda da je urađen ozbiljan posao.

„One utoliko dobijaju na značaju ukoliko se uzme u obzir činjenica da je naš glumački ansambl jedan od najmlađih na festivalu. Smatram da je žiri koji je odlučivao o nagradama uvideo talenat ove dece i da podržava njegovu realizaciju u budućnosti“ – rekao je Boškov.

„Nagradu posvećujem svojim kolegama glumcima Amaterskog pozorišta „Janićije Popović“ bez čije pomoći na sceni ja ne bih osvojio ovo priznanje. Ovo je uspeh svih nas“ – rekao je nagrađeni glumac Miloš Đekić prilikom primanja prizananja.

Pobednik ovogodišnjeg „Lektirići EX YU festa“ je Kulturni centar iz Surdulice sa predstavom „Čarobnjak iz Oza“. Druga nagrada pripala je Osnovnoj školi „Mitropolit Mihajlo“ za predstavu „Kapetan Džon Piplfoks“, dok je treću nagradu dobila dramska grupa „Petar Kočić“ iz Inđije za predstavu „Od čitanja se raste“.

Sedmi „Lektirići EX YU fest“ trajao je od septembra do decembra 2019. godine i okupio je pozorišne ansamble iz Inđije, Surdulice, Gračanice, Prokuplja, Brusa, Krive Palanke, Loznice, Niša, Beograda, Leskovca, Tuzle.

Odlazak predstave „Guliver u zemlji lutaka“ na festival u Prokuplju pomogli su Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i Opština Gračanica.Ostale vesti

Dve nagrade za ’’Zvonara’’ u Zaječaru
Predstava "Zvonar Bogorodičine crkve", nastala kao rezultat poslovno-tehničke saradnje Fakulteta umetnosti u Prištini sa privremenim sedištem u Кosovskoj Mitrovici, Narodnog pozorišta u Prištini (NPP) i Doma kulture u Gračanici je dvostruko nagrađena na upravo završenom 12. Pozorišnom festivalu za decu "ZajeČAR".
  • 13.05.2022
Lidija Dimkovska u PKC ’’Akvarijus’’
Lidija Dimkovska, jedna od najznačajnijih savremenih severnomakedonskih spisateljica, dobitnica Nagrade za književnost Evropske unije biće gošća Privatnog kulturnog centra (PKC) „Akvarijus“ u ponedeljak, 16. maja 2022. godine.
  • 13.05.2022
Srbija u finalu Eurosonga
Predstavnica Srbije Ana Đurić Konstrakta plasirala se u finale "Pesme Evrovizije" u Torinu. U finale su se plasirali predstavnici Belgije, Azerbejdžana, Finske, Australije, Estonije, Rumunije, Poljske, Švedske i Češke. Tokom izvođenja, cela dvorana „Pala Olimpiko” tapšala je uz taktove pesme In corpore sano predstavnice Srbije Ane Đurić Konstrakte.
  • 13.05.2022
Rakić: Džez i bluz festival početkom juna
Petar Rakić, jedan od osnivača džez i bluz festivala u Kosovskoj Mitrovici, potvrdio je za Radio Kontakt Plus da će pomenuti festival nakon dve godine pauze usled pandemije koronavirusa, biti održan u Kosovskoj Mitrovici u junu.
  • 12.05.2022
Muzički i likovni program za decu u Velikoj Hoči
Velika Hoča će predstojećeg vikenda, 13. i 14. maja, ugostiti muzičare i likovne umetnike.
  • 12.05.2022
Sterijini ’’Ajduci’’ u novom ruhu
Gračanička publika imala je priliku da sinoć konačno pogleda izvođenje predstave "Ajduci", nastale  po istoimenom komadu Jovana Sterije Popovića, a u režiji Anđelke Nikolić. "Paralela sa sadašnjicom može svakako da se povuče", rekao je glumac Nebojša Đorđević.
  • 11.05.2022