Vesti
Kultura

Dve nagrade za Amatersko pozorište "Janićije Popović"

Amatersko pozorište „Janićije Popović“ iz Gračanica je na ovogodišnjem "Lektirići EX YU" festivalu u Prokuplju dobilo dve nagrade. Nagradu za najboljeg glumca i nagradu žirija publike.
Dve nagrade za Amatersko pozorište
Detalj iz predstave (Foto Kosovo online)

„Lektirići EX YU festu“ u Prokuplju osvojilo dve nagrade u kategoriji za najbolju glavnu mušku ulogu i nagradu žirija publike za predestavu „Guliver u zemlji lutaka” u režiji Boška Boškova.

Miloš Đekić iz Gračanice je za ulogu prvog pripovedača dobio nagradu za najbolje odigranu mušku ulogu.

Reditelj predstave i glumac Dečijeg pozorišta iz Subotice Boško Boškov, čestitajući nagrađenoj deci, rekao je da su priznanja potvrda da je urađen ozbiljan posao.

„One utoliko dobijaju na značaju ukoliko se uzme u obzir činjenica da je naš glumački ansambl jedan od najmlađih na festivalu. Smatram da je žiri koji je odlučivao o nagradama uvideo talenat ove dece i da podržava njegovu realizaciju u budućnosti“ – rekao je Boškov.

„Nagradu posvećujem svojim kolegama glumcima Amaterskog pozorišta „Janićije Popović“ bez čije pomoći na sceni ja ne bih osvojio ovo priznanje. Ovo je uspeh svih nas“ – rekao je nagrađeni glumac Miloš Đekić prilikom primanja prizananja.

Pobednik ovogodišnjeg „Lektirići EX YU festa“ je Kulturni centar iz Surdulice sa predstavom „Čarobnjak iz Oza“. Druga nagrada pripala je Osnovnoj školi „Mitropolit Mihajlo“ za predstavu „Kapetan Džon Piplfoks“, dok je treću nagradu dobila dramska grupa „Petar Kočić“ iz Inđije za predstavu „Od čitanja se raste“.

Sedmi „Lektirići EX YU fest“ trajao je od septembra do decembra 2019. godine i okupio je pozorišne ansamble iz Inđije, Surdulice, Gračanice, Prokuplja, Brusa, Krive Palanke, Loznice, Niša, Beograda, Leskovca, Tuzle.

Odlazak predstave „Guliver u zemlji lutaka“ na festival u Prokuplju pomogli su Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i Opština Gračanica.Ostale vesti

Festival filmova o umetnosti i umetnicima prvi put u Gračanici
"Festival filmova o umetnosti i umetnicima" održaće se po prvi put u Domu kulture "Gračanica" od 3. do 6. oktobra. Ulaz na sve projekcije je slobodan.
  • 02.10.2023
NPP sledeće sedmice obeležava 75 godina postojanja i otvara novu sezonu
Narodno pozorište u Prištini (NPP) će tokom naredne sedmice otvoriti sezonu 2023/2024. i obeležiti 75. godišnjicu postojanja i rada novim izvođenjima predstave "Ženidba", predstavljanjem dopunjenog izdanja monografije o ovom teatru, izložbom fotografija i najavom nove premijere.
  • 30.09.2023
Izložba slika Zorana Furunovića u Galeriji Doma kulture Gračanica 2. oktobra

Galerija umetnosti Priština i Dom kulture „Gračanica“ organizuju izložbu slika Zorana Furunovića u ponedeljak (2. oktobar) sa početkom od 20 časova, u Galeriji Doma kulture Gračanica.

  • 29.09.2023
Izložba Maje Todić u Novom Sadu
Matica srpska, Srpsko narodno pozorište i Fondacija "Simonida" organizuju izložbu slika "Identiteti" akademske slikarke Maje Todić iz Gračanice, 27.9.2023. godine sa početkom od 18 časova u foajeu Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu.
  • 26.09.2023
Tamari Denić Studentski Oskar za film ’’Istina’’
Rediteljka iz Berlina Tamara Denić jedna je od dobitnica ovogodišnjeg Studentskog Oskara. Nagrada joj je pripala za kratki film "Istina" čija su mesta radnje Beograd i Hamburg.
  • 18.09.2023
YU grupa na ’’Rok festu’’ 22. septembra u Leposaviću
Tradicionalna muzička manifestacija “Rok fest”, biće održana 22. septembra na platou Centra za kulturu “Sava Dečanac” u Leposaviću kada će nastupiti i YU grupa.
  • 18.09.2023