Vesti
Kultura

Duvački kvintet Beogradske filharmonije predstavio se najmlađoj publici

Najmlađa publika u Gračanici slušala je delo "Peća i vuk" Sergeja Prokofjeva, u izvođenju duvačkog ansambla Beogradske filharmonije. Na večernjem koncertu od 20 časova biće izvedena dela Baha, Betovena, Ibera i Bizea.
Duvački kvintet Beogradske filharmonije predstavio se najmlađoj publici
Duvački kvintet Beogradske filharmonije u Gračanici (Foto Kim)

Delo „Peća i vuk“ je jedno od najvažnijih dela u muzičkoj literaturi koje prvenstveno služi za muzičku edukaciju dece i njihovo upoznavanje sa instrumentima, kazao je glumac i narator Aleksandar Lazić na konferenciji za štampu.

„Ovo je program koji deci potpuno približava klasičnu muziku i pruža im priliku da se na potpuno nov način upute na klasičnu muziku i sve instrumente koji su jako bitini za velike orkestre. Tako da će danas upoznati jednu veliku duvačku pirču i fenomenalnu bajku Sergeja Prokofjeva i zaista se nadam da će svi uživati“, kazao je Lazić.

„Dečiji programi su nešto što Beogradska Filharmonija usprešno radi već desetak godina i cela ideja, da se ti dečiji programi uključe u sezonu Boegradske filharmonije, jeste edukacija mlade publike“, kazala je flautistkinja Marina Nenadović.

„Čini mi se da je ovo jedan dobar primer kako se može u saradnji više instanci i institucija prilično puno postići na poboljšanju kulturnog života u Gračanici koji je na neki način postao svojevrsni fenomen o kome se već prave reportaže i emisije“, kazao je Predrag Radonjić, koji se prisutinima obratio ispred Prištinskog narodnog pozorišta.

Beogradska filharmonija po drugi put ove godine gostuje u Gračanici, a do kraja godine planira se još jedno njeno gostovanje.

Organizatori koncerata su Narodno pozorište Priština i Dom kulture Gračanica. Ostale vesti

Izložba slika i skulptura Predraga Drgovića u Gračanici
Dom kulture „Gračanica“ i Galerija umetnosti Priština organizuju izložbu slika i skulptura Predraga Dragovića „Preko pepela“.
  • 23.10.2021
Nagrada
Književna manifestacija "Pesnička reč u čast profesora i književnika Slobodana Kostica", biće održana sutra, 23. oktobra u kripti crkve Svetog Marka u Beogradu, sa početkom u 18.00 časova.
  • 22.10.2021
Olivera Radić dobitnica nagrade za novinarsku humanost
Novinarka prištinskog "Jedinstva" Olivera Radić ovogodišnja je dobitnica nagrade za novinarsku humanost “Đoko Vještica”, jednoglasno je odlučio žiri Udruženja novinara Srbije.
  • 22.10.2021
Ansambl narodnih igara i pesama sa Kosova i Metohije „Venac“, pokrenuo je internet kanal „TVnet Venac“.
  • 22.10.2021
Gračanica: U subotu premijera predstave

Polaznici Škole glume Narodnog pozorišta u Prištini, u subotu, 23. oktobra u 13 sati će premijerno u Domu kulture “Gračanica” izvesti komediju "Veselo povrće".

  • 21.10.2021
Petar Sarić ovogodišnji dobitnik nagrade „Borisav Stanković“

Ovogodišnji dobitnik prestižne nagrade „Borisav Stanković“ koju je ustanovila i dodeljuje istoimena književna zajednica iz Vranja je književnik sa Kosova Petar Sarić za celokupno stvaralaštvo koje sačinjavaju četiri knjige poezije i sedam romana, saopšteno je na konferenciji za novinare.

  • 20.10.2021