Vesti
Kultura

Draganac: Završena mala letnja škola

Pri manastiru Draganac, jedinom živom manastiru u Kosovskom Pomoravlju, nedavno je održana prva Novobrdska mala letnja škola „Dragana Hrebeljanović“.
Draganac: Završena mala letnja škola
Novobrdska mala letnja škola ''Dragana Hrebeljanović'' (Foto Manastir Draganac)

Cilj pokretanja ove škole i svojevrsnog kampa bilo je povezivanje dece iz srpskih enklava sa decom iz drugih delova Srbije i dijaspore, očuvanje srpskog kulturnog i duhovnog nasleđa i obnova prosvetiteljskog života Novog Brda sa okolinom.

Školu je pohađalo ukupno petnaestoro dece uzrasta od 6 do 16 godina iz Klokota, Poneša, Šilova, Leposavića, Beograda, Podgorice, Skoplja i San Franciska.

Svoja znanja i veštine tokom jednonedeljnog boravka u manastiru (od 26. jula do 1. avgusta) polaznici su razvijali kroz četiri osnovne radionice: Književnu, Likovnu, Radionicu veronauke i Radionicu poslastičarstva, kao i kroz Dopunski program – Muzičku radionicu i Radionicu bioetike.

Vodilo se računa da sve radionice budu u korelaciji kroz prožimanju ideja, tema i motiva.

Novoosnovana škola sada je ponela ime po kćeri cara Lazara – Dragane Hrebeljanović, po kojoj je i sam manastir Draganac, prema predanju, dobio ime.

Rad škole blagoslovio je Vladika novobrdski, i iguman manastira Draganac, otac Ilarion.Ostale vesti

Na
Druga po redu "Pijaca knjiga" otvorena je sinoć u Privatnom kulturnom centru "Akvarijus" u Kosovskoj Mitrovici. Promovisana je knjiga aforističara Jovana Zafirovića.
  • 04.10.2022
Otvara se pijaca knjiga u ’’Akvarijusu’’
Besedom o knjizi Nevene Milosavljević, predstavljanjem knjige aforizama "Glavom kroz stid" dobitnika Vibove nagrade Jovana Zafirovića, te muzičkim nastupom Petra Rakića (gitara) i Dragane Milić (vokal) večeras (ponedeljak, 3. oktobar) u mitrovačkom Privatnom kulturnom centru "Akvarijus" biće svečano otvorena druga po redu "Pijaca knjiga".
  • 03.10.2022
U Prizrenu počela radionica ’’Pesme prizrenske’’

U manastiru Sveti Arhangeli kod Prizrena počela je radionica pod nazivom „Pesme prizrenske“ koju organizuje umetničko udruženje Prizrenaca „Bistrica“.

  • 01.10.2022
’’SumLjivo lice’’ u Gračanici za početak jesenje sezone Narodnog pozorišta Priština
Predstava "SumLJivo lice" u režiji Milana Neškovića i produkciji Narodnog pozorišta u Prištini (NPP), rađena prema jednom od najpoznatijih dela Branislava Nušića, biće izvedena na obeležavanju godišnjice NPP-a i početku jesenje sezone 8. oktobra, od 20.00 časova u Domu kulture "Gračanica". 
  • 01.10.2022
Predstavljanje lika i dela Grigorija Božovića u Matici srpskoj
Dom kulture “Stari Kolašin” iz Zubinog Potoka predstaviće se publici u Novom Sadu, u Matici srpskoj i Srpskom narodnom pozorištu 30. septembra i prvog novembra.
  • 29.09.2022
Pesnički susreti ’’Lazar Vučković’’: U dva dana od Prizrena do Mitrovice
Dvodnevni Pesnički susreti "Lazar Vučković" održaće se 29. i 30. septembra, a pesnički karavan će obići Gornje selo kod Prizrena, Bogosloviju u gradu na Bistrici, Gračanicu, Prilužje i Kosovsku Mitrovicu.
  • 28.09.2022