Vesti
Kultura

Dom kulture ’’Stari Kolašin’’ predstavljen u ambasadi Srbije u Pragu

Dom kulture "Stari Kolašin" iz Zubinog Potoka juče je promovisan u ambasadi Republike Srbije u Pragu izložbom slika sa Likovne kolonije akvarela "Gazivode" i predstavljanjem lika i dela Grigorija Božovića.
Dom kulture ’’Stari Kolašin’’ predstavljen u ambasadi Srbije u Pragu
Mileta Aćimović Ivkov, Andrijana Živanović i Dragiša Bojović u ambasadi Srbije u Pragu, Češka (Foto Fejsbuk@Dom kulture Stari Кolašin - Zubin Potok)

Na predstavljanju su govorili direktorka Doma kulture "Stari Kolašin" Andrijana Živanović, prof. dr Dragiša Bojović, književni kritičar Mileta Aćimović Ivkov i ambasodor Srbije u Češkoj dr Berislav Vekić.

Likovna kolonija akvarela "Gazivode" osnovana je 2005. godine zahvaljujući saradnji Doma kulture "Stari Kolašin" u Zubinom Potoku i Pokrajinskog kulturnog centra Priština - Leposavić i pokroviteljstvu Ministarstva kulture Republike Srbije, Kancelarije za Kosovo i Metohiju i Opštine Zubin Potok.

Istaknuti likovni stvaraoci Mladen Popović, Miodrag Anđelković i Dragoslav Božović su učestvovali u osnivanju kolonije i svojim zalaganjem doprineli da ona već u prvim godinama okupi najznačajnije umetnike u tehnici akvarela kao što su Zdravko Mandić, Dragoslav Husar, Milorad Maravić i drugi. U godinama koje su dolazile, kolonija je dobijala na značaju i danas se nalazi na vrhu lestvice kolonija akvarela, postavljajući standarde koji su primer drugima.

Zanimljivost ovog likovnog saborovanja ogleda se u pozivu umetnicima na izlazak u prirodu, na jezero Gazivode, na planine Mokru goru i Rogoznu i stvaranje koje će uhvatiti trenutak u autentičnom prostoru koji inspiriše jače i bolje, daje snagu umetničkom izrazu, jer Ibarski Kolašin je mitski prostor Stare Srbije u kom i danas odzvanja zlatni vek srpske države, bilo da je zvuk oličen u ostacima srednjovekovnog dvora kraljice Jelene Anžujske u kom je imala prvu školu za devojke na Balkanu, ili u monumentalnim manastirima Crna Rijeka i Duboki Potok u kom se školovao i pisac Grigorije Božović, koji je i rođeni Kolašinac.

"Izbor radova sa kolonije akvarela ’Gazivode’ govori o različitosti preokupacija stvaralaca koji, bojeći, prenose na papir svoja osećanja, verovanja, sagledavanja stvarnosti i života, svoje želje, nadanja i opredeljenja, sa jasnom vizijom pokazujući jasan stav o onome što žele da iskažu, darujući nam lepotu koja nas inspiriše da mislimo u različitim pravcima i da dalje istražujemo. Svaki od ovih akvarela je umetnost za sebe, jedan nosi tenziju i dramsku aktivnost, jedan mir i odmor, a jedan stabilnost, dostojanstvo i autoritet, a svi zajedno su nastali u sadejstvu sa prirodom i njenim čudima. U motivima stare arhitekture, reka i ljudi, mostova, hramova, brodova, znamenja, ribe, ptice i mačke, plesačica i plesača, neba, drveća i cveća i raznobojnih pejzaža, u apstraktnim vizijama, igri svetlosti i senke, vazdušastim nijansama i koloritu vlada harmonija koja govori o „čvrstom istrajavanju u duhu, ideji ili viziji naših akvarelista. Izložba radova sa Likovne kolonije akvarela ’Gazivode’ uverava nas da je punoća života u veri i ljubavi, slobodi, u negovanju tradicionalnih i modernih istinskih vrednosti, a da je umetnost esencija te punoće”, rekla je direktorka Doma kulture "Stari Kolašin" Andrijana Živanović.Ostale vesti

Proglašeni pobednici literarnog i likovnog konkursa
Radovi povodom Vidovdana nastali na konkursu Književnog kluba "Kosovski božur" iz Vitine koji funkcioniše u okviru Tehničke škole Vitina i ove godine su promovisali mlade talente iz književno – umetničke delatnosti.
  • 01.07.2022
Nenametljiv stvaralački put  Jovane Micić

Potrebu za pisanjem osetila je, kako kaže, relativno kasno. Svesna svog talenta, ali ne zamišljajući sebe kao pesnika i stvaraoca, prepustila se „peru“ bez prevelikih ambicija i želja da njena poezija bude primećena.

  • 30.06.2022
Otvorena završna izložba studenata Fakulteta umetnosti

Tradicionalna završna izložba radova studenata osnovnih i master akademskih studijskih programa slikarstva, vajarstva, grafike i grafičkog dizajna Fakulteta umetnosti u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, otvorena je sinoć.

  • 29.06.2022
Završni koncert polaznica Škole baleta u Gračanici
Baletska škola u Gračanici večeras je imala svoj završni koncert. Nastup balerina bio je i poslednja manifestacija u okviru ovogodišnjih „Vidovdanskih svečanosti“. Novu baletsku sezonu počeće u septembru.
  • 28.06.2022
Vidovdansko pesničko bdenije: Ljudski životi sve nestvarniji
Vidovdanske književne nagrade uručene su sinoć ovogodišnjim dobitnicima u porti manastira Gračanica tokom tradicionalnog "Vidovdanskog pesničkog bdenija". "Vidim da su ljudski životi i prilike u kojima živimo sve nestvarniji", zahvalio se Slobodan Zubanović. Publici se predstavio i Big Bend RTS-a.
  • 28.06.2022
’’To što ti je u srcu iznesi odmah, ne čekaj sutra’’
Više knjiga Penelope Skaj, jedne od najprodavanijih autorki Njujork Tajmsa, knjiga Slavoja Žižeka "Kao lopov usred belog dana", "Tuđa pravila" i "Svet po Garpu" Džona Irvinga u izdanju "Lagune", "Konstantinovo raskršće" Dejana Stojiljkovića, "Zamalek" Dejana Tiaga Stankovića, knjige Megi Stivoter u izdanju ’Publik praktikuma" – iza korica svih ovih knjiga stoji Predrag Peđa Marković.
  • 27.06.2022