Vesti
Kultura

Dom kulture "Gračanica": Program za sedmu nedelju

Dom kulture „Gračanica“ je i za sedmu nedelju, koliko traje izolacija i ograničeno kretanje izazvano epidemijom koronvirusa, pripremio kulturni program za posetioce njihove Fejsbuk stranice.
Dom kulture
Koncert Simfonijskog orkestra u Gračanici (Foto arhiva Kim)

U ponedeljak posetioci stranice Doma kulture „Gračanica“ mogu pogledati koncert Simfonijskog orkestra i Hora Radio televizije Srbije u Gračanici. Putem linka će se posetiocima fejsbuk stranice Doma kulture obratiti maestro Bojan Suđić.

Utorak je, kao i do sada, predviđen za predstavljanje značajnih kosovsko-metohijskih likovnih umetnika. Ovog utorka posetioci će se upoznati sa likovnom poetikom Ervina Ćatovića, profesora kreativnog crtanja na Fakultetu umetnosti u Кosovskoj Mitrovici.

Razgovor sa profesorom Ćatovićem o njegovom radu, stvaralaštvu i poetici će voditi urednici likovnog programa Doma kulture, istoričar umetnosti Nebojša Jevtić i slikarka Maja Todić.

U sredu će biti emitovana dečja predstava „Igra“. Predstava je rađena po motivima istoimenog teksta Aleksandra Davideskua, u adaptaciji i režiji Boška Boškova.

Radnja predstave „Igra“ odvija se na maloj farmi gde žive mačka Cica, mišić Miško, mačori Šicko i Micko, vrana i čopor pasa. Farma ima veliki problem sa nevaljalim, lenjim i bezobraznim mačorima Šickom i Mickom, koji se stalno svađaju sa ostalim životinjama i prave probleme. Ostali junaci predstave pokušavaju da uz pomoć publike kazne i upristoje nevaljale mačore.

Preko linka će se posetiocima fejsbuk stranice Doma kulture obratiti glumci AP „Janićije Popović“ Doma kulture „Gračanica“.

U četvrtak 30. aprila, biće emitovan dokumentarni film „Časni krst Jovića“ autora Bojana Antića. Film govori o kosovskim običajima o Bogojavljanju u Кosovskom Pomorvlju. Ovaj dokumentarac osvojio je drugo mesto na Festivalu dokumentarnog filma GRAFEST 2016. godine.

Preporuke filmova su: "Odavde do večnosti" i "Pal Dzoj" iz knjige "52 idealna filmska vikenda" režisera Milutina Petrovića.

U petak će biti održana promocija knjige „Кosovsko pitanje 1974-1989“ istoričara Petra Ristanovića.

Кnjiga je nastala iz dela teksta doktorske disertacije na temu ,,Srpska intelektualna elita i kosovsko pitanje 1974-1989“, odbranjene na Odeljenju za istoriju Filozofskog fakulteta u Beogradu, za koju je autor dobio nagradu ,,Gavrilo Pricip“ izdavačkih kuća „Prosveta“ i „Princip“ za najbolju doktorsku disertaciju odbranjenu u Srbiji tokom 2018. godine iz oblasti nacionalne istorije. Кnjiga je napisana na osnovu obimne i do sada neistražene arhivske građe iz Arhiva Jugoslavije, Arhiva Srbije, Istorijskog arhiva Beograda, Diplomatskog arhiva Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije i više lokalnih arhiva.

O knjizi će govoriti istoričari: dr Nemanja Dević, dr Ema Mirković i autor.

U subotu i nedelju će biti emitovani časovi Baleta. Nikola Кorać nastavnik Škole baleta pripremio nove video lekcije.

Od ovog vikenda časove baleta emituju RTV Кim i RTV Puls.

Svi programi počinju u 18 časova na fejsbuk stranici Doma kulture.Ostale vesti

Nasleđe od kamena i neba u Vašingtonu
Uoči Dana Svetog Save, 26. januara 2023. godine, u Ambasadi Republike Srbije u Vašingtonu otvorena je izložba fotografija "Nasleđe od kamena i neba" inspirisana Uneskovom svetskom kulturnom baštinom Srbije. Izložbu su otvorili Ambasador Republike Srbije u SAD Marko Đurić i Svetlana Rogić, osnivačica i direktorka organizacije "Art eksčejndž" (Art Exchange) iz Vašingtona, koja je i organizatorka izložbe.
  • 29.01.2023
Dokumentarni film: Životna škola i filmska istina

Životna škola i filmska istina - ovako jedan od najpoznatijih dokumentarista u regionu, Boris Mitić, objašnjava autorski dokumentarni film. U Privatnom kulturnom centru Akvarijus ove nedelje su posetioci mogli da razgovaraju sa najpoznatijim imenima srpske dokumentaristike - Milošem Tomićem, Milošem Ivanovićem, Borisom Mitićem i Nikolom Dragovićem.

  • 29.01.2023
Svetosavska akademija u Gračanici: Priznanje Sunčici Denić
Tradicionalno, pred praznik posvećen prvom srpskom prosvetitelju, u Gračanici je održana Svetosavska akademija. Priznanje "Đorđe Lekić" ove godine dodeljeno je književnici i naučnoj radnici prof. dr Sunčici Denić iz Vranja.
  • 26.01.2023
Svečana Svetosavska akademija u četvrtak u Gračanici
Svečana Svetosavska akademija održaće se u četvrtak, 26. januara  u prostorijama Doma kulture Gračanica, sa početkom u 12:00 časova.
  • 23.01.2023
Dečji film ’’Vučje bobice’’ u petak u Gračanici
Dečji film "Vučje bobice" reditelja Sretena Jovanovića biće prikazan u petak, 20. januara u 18.00 časova u Domu kulture "Gračanica".
  • 18.01.2023
’’Pobedi uvek prethodi upoznavanje neba’’
Priča o magiji trenutka u kom se svetlost lomi, poezija o najvećoj ljubavi  i erosu sadržanim u molitvi i emociji za najbliže, i na kraju gitara koja je trebalo da otera sav baksuzluk od nove godine, sadržaj su programa kojim je u PKC „Akvarijus“ sinoć dočekana pravoslavna Nova godina.
  • 14.01.2023