Vesti
Kultura

Dom kulture "Gračanica": Program za sedmu nedelju

Dom kulture „Gračanica“ je i za sedmu nedelju, koliko traje izolacija i ograničeno kretanje izazvano epidemijom koronvirusa, pripremio kulturni program za posetioce njihove Fejsbuk stranice.
Dom kulture
Koncert Simfonijskog orkestra u Gračanici (Foto arhiva Kim)

U ponedeljak posetioci stranice Doma kulture „Gračanica“ mogu pogledati koncert Simfonijskog orkestra i Hora Radio televizije Srbije u Gračanici. Putem linka će se posetiocima fejsbuk stranice Doma kulture obratiti maestro Bojan Suđić.

Utorak je, kao i do sada, predviđen za predstavljanje značajnih kosovsko-metohijskih likovnih umetnika. Ovog utorka posetioci će se upoznati sa likovnom poetikom Ervina Ćatovića, profesora kreativnog crtanja na Fakultetu umetnosti u Кosovskoj Mitrovici.

Razgovor sa profesorom Ćatovićem o njegovom radu, stvaralaštvu i poetici će voditi urednici likovnog programa Doma kulture, istoričar umetnosti Nebojša Jevtić i slikarka Maja Todić.

U sredu će biti emitovana dečja predstava „Igra“. Predstava je rađena po motivima istoimenog teksta Aleksandra Davideskua, u adaptaciji i režiji Boška Boškova.

Radnja predstave „Igra“ odvija se na maloj farmi gde žive mačka Cica, mišić Miško, mačori Šicko i Micko, vrana i čopor pasa. Farma ima veliki problem sa nevaljalim, lenjim i bezobraznim mačorima Šickom i Mickom, koji se stalno svađaju sa ostalim životinjama i prave probleme. Ostali junaci predstave pokušavaju da uz pomoć publike kazne i upristoje nevaljale mačore.

Preko linka će se posetiocima fejsbuk stranice Doma kulture obratiti glumci AP „Janićije Popović“ Doma kulture „Gračanica“.

U četvrtak 30. aprila, biće emitovan dokumentarni film „Časni krst Jovića“ autora Bojana Antića. Film govori o kosovskim običajima o Bogojavljanju u Кosovskom Pomorvlju. Ovaj dokumentarac osvojio je drugo mesto na Festivalu dokumentarnog filma GRAFEST 2016. godine.

Preporuke filmova su: "Odavde do večnosti" i "Pal Dzoj" iz knjige "52 idealna filmska vikenda" režisera Milutina Petrovića.

U petak će biti održana promocija knjige „Кosovsko pitanje 1974-1989“ istoričara Petra Ristanovića.

Кnjiga je nastala iz dela teksta doktorske disertacije na temu ,,Srpska intelektualna elita i kosovsko pitanje 1974-1989“, odbranjene na Odeljenju za istoriju Filozofskog fakulteta u Beogradu, za koju je autor dobio nagradu ,,Gavrilo Pricip“ izdavačkih kuća „Prosveta“ i „Princip“ za najbolju doktorsku disertaciju odbranjenu u Srbiji tokom 2018. godine iz oblasti nacionalne istorije. Кnjiga je napisana na osnovu obimne i do sada neistražene arhivske građe iz Arhiva Jugoslavije, Arhiva Srbije, Istorijskog arhiva Beograda, Diplomatskog arhiva Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije i više lokalnih arhiva.

O knjizi će govoriti istoričari: dr Nemanja Dević, dr Ema Mirković i autor.

U subotu i nedelju će biti emitovani časovi Baleta. Nikola Кorać nastavnik Škole baleta pripremio nove video lekcije.

Od ovog vikenda časove baleta emituju RTV Кim i RTV Puls.

Svi programi počinju u 18 časova na fejsbuk stranici Doma kulture.Ostale vesti

„Riznica“, portal za kulturu i tradiciju
Osnovna ideja za pokretanje portala Riznica (riznica.net) jeste promocija „zaboravljenih i nepravedno potisnutih vrednosti zbog dnevno-političkih tema“, rekao je glavni i odgovorni uredni tog portala iz Gračanice Ivan Miljković za Udruženje novinara Srbije (UNS).
  • 28.05.2020
Zajednica pozorišta Srbije spremna da obnovi rad
Zajednica profesionalnih pozorišta Srbije, koja okuplja šesnaest institucionalnih pozorišta van Beograda i Vojvodine, saopštila je da su članice spremne da nastave sa radom odmah po dobijanju preporuka od nadležnog ministarstva u vezi sa uslovima pod kojima se mogu organizovati probe i predstave.
  • 28.05.2020
U PKC „Akvarijus“ večeras izložba Mimoze Studenice
U virtuelnoj galeriji Privatnog kulturnog centra “Akvarijus” večeras u 19:00 časova biće predstavljena izložba kolaža pod nazivom “Žena”,  likovne umetnice iz Prištine Mimoze Studenice.
  • 22.05.2020
Novi program Doma kulture
Dom kulture Gračanica je i za narednu nedelju pripremio bogat online kulturni program. Posetioci njihove stranice moći će da pogledaju koncerte, učestvuju na likovnoj koloniji, prate časove balete ali i druge sadržaje.
  • 17.05.2020
U toku je deveta nedelja koliko traje izolacija i ograničeno kretanje usled pojave epidemije koronavirusa. Dom kulture "Gračanica" je i za ovu nedelju pripremio kulturni program koji emituje preko društvenih mreža.
  • 10.05.2020
Dom kulture „Gračanica“ nastavlja sa programima tokom epidemije
Dom kulture „Gračanica“ je za osmu nedelju ograničenog kretanja i vanrednog stanja izazvanog epidemijom virusa korona pripremio programe kulturnog sadržaja.
  • 03.05.2020