Vesti
Kultura

Dom kulture "Gračanica": Program za sedmu nedelju

Dom kulture „Gračanica“ je i za sedmu nedelju, koliko traje izolacija i ograničeno kretanje izazvano epidemijom koronvirusa, pripremio kulturni program za posetioce njihove Fejsbuk stranice.
Dom kulture
Koncert Simfonijskog orkestra u Gračanici (Foto arhiva Kim)

U ponedeljak posetioci stranice Doma kulture „Gračanica“ mogu pogledati koncert Simfonijskog orkestra i Hora Radio televizije Srbije u Gračanici. Putem linka će se posetiocima fejsbuk stranice Doma kulture obratiti maestro Bojan Suđić.

Utorak je, kao i do sada, predviđen za predstavljanje značajnih kosovsko-metohijskih likovnih umetnika. Ovog utorka posetioci će se upoznati sa likovnom poetikom Ervina Ćatovića, profesora kreativnog crtanja na Fakultetu umetnosti u Кosovskoj Mitrovici.

Razgovor sa profesorom Ćatovićem o njegovom radu, stvaralaštvu i poetici će voditi urednici likovnog programa Doma kulture, istoričar umetnosti Nebojša Jevtić i slikarka Maja Todić.

U sredu će biti emitovana dečja predstava „Igra“. Predstava je rađena po motivima istoimenog teksta Aleksandra Davideskua, u adaptaciji i režiji Boška Boškova.

Radnja predstave „Igra“ odvija se na maloj farmi gde žive mačka Cica, mišić Miško, mačori Šicko i Micko, vrana i čopor pasa. Farma ima veliki problem sa nevaljalim, lenjim i bezobraznim mačorima Šickom i Mickom, koji se stalno svađaju sa ostalim životinjama i prave probleme. Ostali junaci predstave pokušavaju da uz pomoć publike kazne i upristoje nevaljale mačore.

Preko linka će se posetiocima fejsbuk stranice Doma kulture obratiti glumci AP „Janićije Popović“ Doma kulture „Gračanica“.

U četvrtak 30. aprila, biće emitovan dokumentarni film „Časni krst Jovića“ autora Bojana Antića. Film govori o kosovskim običajima o Bogojavljanju u Кosovskom Pomorvlju. Ovaj dokumentarac osvojio je drugo mesto na Festivalu dokumentarnog filma GRAFEST 2016. godine.

Preporuke filmova su: "Odavde do večnosti" i "Pal Dzoj" iz knjige "52 idealna filmska vikenda" režisera Milutina Petrovića.

U petak će biti održana promocija knjige „Кosovsko pitanje 1974-1989“ istoričara Petra Ristanovića.

Кnjiga je nastala iz dela teksta doktorske disertacije na temu ,,Srpska intelektualna elita i kosovsko pitanje 1974-1989“, odbranjene na Odeljenju za istoriju Filozofskog fakulteta u Beogradu, za koju je autor dobio nagradu ,,Gavrilo Pricip“ izdavačkih kuća „Prosveta“ i „Princip“ za najbolju doktorsku disertaciju odbranjenu u Srbiji tokom 2018. godine iz oblasti nacionalne istorije. Кnjiga je napisana na osnovu obimne i do sada neistražene arhivske građe iz Arhiva Jugoslavije, Arhiva Srbije, Istorijskog arhiva Beograda, Diplomatskog arhiva Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije i više lokalnih arhiva.

O knjizi će govoriti istoričari: dr Nemanja Dević, dr Ema Mirković i autor.

U subotu i nedelju će biti emitovani časovi Baleta. Nikola Кorać nastavnik Škole baleta pripremio nove video lekcije.

Od ovog vikenda časove baleta emituju RTV Кim i RTV Puls.

Svi programi počinju u 18 časova na fejsbuk stranici Doma kulture.Ostale vesti

“Knjiga je čovekov najbolji prijatelj”
“Svet se menja, ali vrednosti ostaju iste. Knjiga je čovekov najbolji prijatelj, ali prijatelje moramo tražiti i među ljudima. Treba da nadogradimo sebe, jer time nadograđujemo i društvo, a knjiga je tu da nam pomogne”, rekla je za RTV Kim direktorka Narodne biblioteke u Gračanici Brankica Kostić.
  • 11.08.2020
„Pečat hercega Šćepana“ Živojinu Rakočeviću
Upravni odbor kulturne manifestacije „Trg od ćirilice“ jednoglasno je donеo odluku da ovogodišnji „Pečat hercega Šćepana“ pripadne Živojinu Rakočeviću, knjiženiku i novinaru, pesniku i nacionalnom pregaocu iz Gračanice.
  • 11.08.2020
Virtuelna izložba i razgovor sa slikarkom Irinom Černjavski Šantrić
Dom kulture "Gračanica" večeras priprema virtuelnu izložbu slika i razgovor sa umetnicom Irinom Černjavski Šantrić.
  • 05.08.2020
“Koronavirus ostavlja nesagledive posledice u svetu muzike”
Od trenutka kada se koronavirus pojavio i na Kosovu veliki broj malih preduzeća, trgovina, kao i ugostiteljski i uslužni sektor trpe velike gubitke. U problemu su se našli i muzičari jer su ostali bez zarade, koja je za njih uglavnom i jedini izvor prihoda.
  • 30.07.2020
Kosovski vez kao umetničko delo
Kosovski vez je posebna tehnika vezenja na platnu. Nastala je u srednjem veku a bila je vrlo popularna na kraljevskim dvorovima. Iako retki, njegovi motivi su i sada prisutni a najčeće krase haljine i narodne nošnje igrača iz kulturno umetničkih društava. O kosovskom vezu se danas govorilo u Prištini, u Srpskom kulturnom centru.
  • 27.07.2020
Nagrada Aleksandri Ničić za

Aleksandra Ničić, učenica prvog razreda Gimanzije Priština izmeštene u Laplje Selo, dobila je treću nagradu na literarnom konkursu "Iduć uči, u vekove gleda" koji je po šesnaesti put organizovala Zadužbina "Dositej Obradović".

  • 08.07.2020