Vesti
Kultura

Dom kulture „Gračanica“ nastavlja sa programima tokom epidemije

Dom kulture „Gračanica“ je za osmu nedelju ograničenog kretanja i vanrednog stanja izazvanog epidemijom virusa korona pripremio programe kulturnog sadržaja.
Dom kulture „Gračanica“ nastavlja sa programima tokom epidemije
Dom kulture u Gračanici (Foto Dom kulture)

Program osme nedelje počinje zvucima klasične muzike. Pred posetiocima stranice Doma kulture „Gračanica“ je snimak izuzetnog koncerta Simfonijskog orkestra i Hora Radio televizije Srbije održanog u porti Manastira Gračanica u okviru manifestacije „Vidovdansko pesničko bdenije“.

Za utorak je planiran razgovor sa slikarom Zvonkom Pavličićem iz Peći, profesorom na Кatedri za urbanizam i projektovanje na Fakultetu tehničkih nauka u Prištini-Кosovska Mitrovica. O njegovom slikarskom opusu, poetskim opredelenju i aktuelnom radu, sa njim će razgovarati Nebojša Jevtić, istoričar umetnosti, i Maja Todić, slikar.

Za sredu je Dom Kulture „Gračanica“ pripremio emitovanje predstave „Veliki rat na Кosovu i Metohiji 1914–1918. – JEDINI PUT“. Radnja predstave je specifično usmerena na sve važne događaje iz Velikog rata i oslobođenje Кosova i Metohije. U predstavi učestvuju: glumci Narodnog pozorišta u Prištini sa sedištem u Gračanici, glumci Srpskog pozorišta iz Gnjilana, Ansambl „Venac“, hor muzičke škole „Stevan Mokranjac“ i hor „Simonida“ iz Gračanice. Preko linka će se posetiocima fejsbuk stranice Doma kulture obratiti Cvetko Stanojević glumac Srpskog pozorišta iz Gnjilana.

Četvrtak je rezervisan za film. Posetioci stranice moćiće da pogledaju dokumentarni film „Nojeva barka“ autora Stefana Stojkovića i Nikole Živića u narativnoj formi kroz 6 minuta trajanja, kadrovima i naracijom, vodi iz sveta netaknute prirode koja ispunjava živopisne kadrove koji oduzimaju dah, do onih postapokaliptičnih predela koji su proizvod ljudske nepažnje i sužene svesti kada je u pitanju očuvanje životne sredine. Autori ovog filma šalju snažnu poruku da ukoliko ne očuvamo našu životnu sredinu, nećemo očuvati ni našu budućnost. Kao i dokumentarni film „Na putu za povratak“ autorke Jasmine Stojković govori o pokušaju raseljenih Srba da se vrate u Mušutište i sprečavanje njihovih komšija Albanaca u tome. Ovaj dokumentarac osvojio je prvo mesto na Festivalu dokumentarnog filma Grafes 2016. godine. Preko linka će se posetiocima fejsbuk stranice Doma kulture obratiti Sonja Blagojević Đekić dugogodišnji selektor i jedan od osnivača Festivala dokumentarnog filma i televizijskih formi – Grafes.

U petak sledi promocija zbirke pesama "Srne i rane" Milana Mihajlovića u izdanju Srpske književne zadruge iz Beograda. Na promociji će govoriti dr Aleksandra Tmušić, dr Zoran Nedeljković i mr Živojin Rakočević.

Škola baleta sledi ponovo u subotu. Nastavnik Nikola Кorać Škole baleta pripremio nove video lekcije. Stoga i ove nedelje raspremite i prilagodite sobu, napravite punđu, obucite triko, balet počinje. Časove baleta će emitovati RTV КIM i RTV PULS. Svi programi počinju u 18 časova na Fejsbuk stranici Doma kulture.Ostale vesti

“Knjiga je čovekov najbolji prijatelj”
“Svet se menja, ali vrednosti ostaju iste. Knjiga je čovekov najbolji prijatelj, ali prijatelje moramo tražiti i među ljudima. Treba da nadogradimo sebe, jer time nadograđujemo i društvo, a knjiga je tu da nam pomogne”, rekla je za RTV Kim direktorka Narodne biblioteke u Gračanici Brankica Kostić.
  • 11.08.2020
„Pečat hercega Šćepana“ Živojinu Rakočeviću
Upravni odbor kulturne manifestacije „Trg od ćirilice“ jednoglasno je donеo odluku da ovogodišnji „Pečat hercega Šćepana“ pripadne Živojinu Rakočeviću, knjiženiku i novinaru, pesniku i nacionalnom pregaocu iz Gračanice.
  • 11.08.2020
Virtuelna izložba i razgovor sa slikarkom Irinom Černjavski Šantrić
Dom kulture "Gračanica" večeras priprema virtuelnu izložbu slika i razgovor sa umetnicom Irinom Černjavski Šantrić.
  • 05.08.2020
“Koronavirus ostavlja nesagledive posledice u svetu muzike”
Od trenutka kada se koronavirus pojavio i na Kosovu veliki broj malih preduzeća, trgovina, kao i ugostiteljski i uslužni sektor trpe velike gubitke. U problemu su se našli i muzičari jer su ostali bez zarade, koja je za njih uglavnom i jedini izvor prihoda.
  • 30.07.2020
Kosovski vez kao umetničko delo
Kosovski vez je posebna tehnika vezenja na platnu. Nastala je u srednjem veku a bila je vrlo popularna na kraljevskim dvorovima. Iako retki, njegovi motivi su i sada prisutni a najčeće krase haljine i narodne nošnje igrača iz kulturno umetničkih društava. O kosovskom vezu se danas govorilo u Prištini, u Srpskom kulturnom centru.
  • 27.07.2020
Nagrada Aleksandri Ničić za

Aleksandra Ničić, učenica prvog razreda Gimanzije Priština izmeštene u Laplje Selo, dobila je treću nagradu na literarnom konkursu "Iduć uči, u vekove gleda" koji je po šesnaesti put organizovala Zadužbina "Dositej Obradović".

  • 08.07.2020