Vesti
Kultura

Dom kulture „Gračanica“ nastavlja sa programima tokom epidemije

Dom kulture „Gračanica“ je za osmu nedelju ograničenog kretanja i vanrednog stanja izazvanog epidemijom virusa korona pripremio programe kulturnog sadržaja.
Dom kulture „Gračanica“ nastavlja sa programima tokom epidemije
Dom kulture u Gračanici (Foto Dom kulture)

Program osme nedelje počinje zvucima klasične muzike. Pred posetiocima stranice Doma kulture „Gračanica“ je snimak izuzetnog koncerta Simfonijskog orkestra i Hora Radio televizije Srbije održanog u porti Manastira Gračanica u okviru manifestacije „Vidovdansko pesničko bdenije“.

Za utorak je planiran razgovor sa slikarom Zvonkom Pavličićem iz Peći, profesorom na Кatedri za urbanizam i projektovanje na Fakultetu tehničkih nauka u Prištini-Кosovska Mitrovica. O njegovom slikarskom opusu, poetskim opredelenju i aktuelnom radu, sa njim će razgovarati Nebojša Jevtić, istoričar umetnosti, i Maja Todić, slikar.

Za sredu je Dom Kulture „Gračanica“ pripremio emitovanje predstave „Veliki rat na Кosovu i Metohiji 1914–1918. – JEDINI PUT“. Radnja predstave je specifično usmerena na sve važne događaje iz Velikog rata i oslobođenje Кosova i Metohije. U predstavi učestvuju: glumci Narodnog pozorišta u Prištini sa sedištem u Gračanici, glumci Srpskog pozorišta iz Gnjilana, Ansambl „Venac“, hor muzičke škole „Stevan Mokranjac“ i hor „Simonida“ iz Gračanice. Preko linka će se posetiocima fejsbuk stranice Doma kulture obratiti Cvetko Stanojević glumac Srpskog pozorišta iz Gnjilana.

Četvrtak je rezervisan za film. Posetioci stranice moćiće da pogledaju dokumentarni film „Nojeva barka“ autora Stefana Stojkovića i Nikole Živića u narativnoj formi kroz 6 minuta trajanja, kadrovima i naracijom, vodi iz sveta netaknute prirode koja ispunjava živopisne kadrove koji oduzimaju dah, do onih postapokaliptičnih predela koji su proizvod ljudske nepažnje i sužene svesti kada je u pitanju očuvanje životne sredine. Autori ovog filma šalju snažnu poruku da ukoliko ne očuvamo našu životnu sredinu, nećemo očuvati ni našu budućnost. Kao i dokumentarni film „Na putu za povratak“ autorke Jasmine Stojković govori o pokušaju raseljenih Srba da se vrate u Mušutište i sprečavanje njihovih komšija Albanaca u tome. Ovaj dokumentarac osvojio je prvo mesto na Festivalu dokumentarnog filma Grafes 2016. godine. Preko linka će se posetiocima fejsbuk stranice Doma kulture obratiti Sonja Blagojević Đekić dugogodišnji selektor i jedan od osnivača Festivala dokumentarnog filma i televizijskih formi – Grafes.

U petak sledi promocija zbirke pesama "Srne i rane" Milana Mihajlovića u izdanju Srpske književne zadruge iz Beograda. Na promociji će govoriti dr Aleksandra Tmušić, dr Zoran Nedeljković i mr Živojin Rakočević.

Škola baleta sledi ponovo u subotu. Nastavnik Nikola Кorać Škole baleta pripremio nove video lekcije. Stoga i ove nedelje raspremite i prilagodite sobu, napravite punđu, obucite triko, balet počinje. Časove baleta će emitovati RTV КIM i RTV PULS. Svi programi počinju u 18 časova na Fejsbuk stranici Doma kulture.



Ostale vesti

U Gračanici je počeo dečiji pozorišni festival „Mali Joakim“

Komad „Sirano“ Narodnog pozorišta Priština otvorio je Festival predstava za decu i mlade profesionalnih pozorišta Srbije „Mali Joakim“. Ovo je trinaesti po redu festival, a ove godine je domaćin Gračanica.

  • 10.05.2021
Festival „Mali Joakim“ počinje u Gračanici
Narodno pozorište u Prištini, Dom kulture „Gračanica“ i Zajednica profesionalnih pozorišta Srbije organizuju Festival predstava za decu i mlade profesionalnih pozorišta Srbije „Mali Joakim“.
  • 10.05.2021
Antigona, raskoš na sceni

Još jedna sjajna predstava Nenada Todorovića, reditelja Narodnog pozorišta u Prištini. Večeras je premijerno izvedena dugo očekivana "Antigona". Ova Sofoklova antička tragedija praćena je bogatim kostimima, scenografijom, songovima i orkestrom na bini.

  • 08.05.2021
’’Antigona’’ ili zašto je pobuna nemoguća

Tragedija „Antigona“ koju je, prema Sofokleovom tekstu, adaptirao i režirao Nenad Todorović, sutra će biti premijerno izvedena od 19:00 na sceni Doma kulture “Gračanica”. Predstava je urađena u koprodukciji Narodnog pozorišta u Prištini i Narodnog pozorišta Timočke krajine "Zoran Radmilović" iz Zaječara.

  • 07.05.2021
„Mali Joakim“ naredne nedelje u Gračanici
Narodno pozorište u Prištini, Dom kulture „Gračanica“ i Zajednica profesionalnih pozorišta Srbije organizuju Festival predstava za decu i mlade profesionalnih pozorišta Srbije „Mali Joakim“.
  • 06.05.2021
Predstava Antigona premijerno u Gračanici
Sofoklova drama „Antigona“ koju je adaptirao i režirao Nenad Torodović svoju premijeru će imati u subotu 8. maja u 19 časova u Gračanici.
  • 05.05.2021