Vesti
Kultura

Dom kulture „Gračanica“ nastavlja sa programima tokom epidemije

Dom kulture „Gračanica“ je za osmu nedelju ograničenog kretanja i vanrednog stanja izazvanog epidemijom virusa korona pripremio programe kulturnog sadržaja.
Dom kulture „Gračanica“ nastavlja sa programima tokom epidemije
Dom kulture u Gračanici (Foto Dom kulture)

Program osme nedelje počinje zvucima klasične muzike. Pred posetiocima stranice Doma kulture „Gračanica“ je snimak izuzetnog koncerta Simfonijskog orkestra i Hora Radio televizije Srbije održanog u porti Manastira Gračanica u okviru manifestacije „Vidovdansko pesničko bdenije“.

Za utorak je planiran razgovor sa slikarom Zvonkom Pavličićem iz Peći, profesorom na Кatedri za urbanizam i projektovanje na Fakultetu tehničkih nauka u Prištini-Кosovska Mitrovica. O njegovom slikarskom opusu, poetskim opredelenju i aktuelnom radu, sa njim će razgovarati Nebojša Jevtić, istoričar umetnosti, i Maja Todić, slikar.

Za sredu je Dom Kulture „Gračanica“ pripremio emitovanje predstave „Veliki rat na Кosovu i Metohiji 1914–1918. – JEDINI PUT“. Radnja predstave je specifično usmerena na sve važne događaje iz Velikog rata i oslobođenje Кosova i Metohije. U predstavi učestvuju: glumci Narodnog pozorišta u Prištini sa sedištem u Gračanici, glumci Srpskog pozorišta iz Gnjilana, Ansambl „Venac“, hor muzičke škole „Stevan Mokranjac“ i hor „Simonida“ iz Gračanice. Preko linka će se posetiocima fejsbuk stranice Doma kulture obratiti Cvetko Stanojević glumac Srpskog pozorišta iz Gnjilana.

Četvrtak je rezervisan za film. Posetioci stranice moćiće da pogledaju dokumentarni film „Nojeva barka“ autora Stefana Stojkovića i Nikole Živića u narativnoj formi kroz 6 minuta trajanja, kadrovima i naracijom, vodi iz sveta netaknute prirode koja ispunjava živopisne kadrove koji oduzimaju dah, do onih postapokaliptičnih predela koji su proizvod ljudske nepažnje i sužene svesti kada je u pitanju očuvanje životne sredine. Autori ovog filma šalju snažnu poruku da ukoliko ne očuvamo našu životnu sredinu, nećemo očuvati ni našu budućnost. Kao i dokumentarni film „Na putu za povratak“ autorke Jasmine Stojković govori o pokušaju raseljenih Srba da se vrate u Mušutište i sprečavanje njihovih komšija Albanaca u tome. Ovaj dokumentarac osvojio je prvo mesto na Festivalu dokumentarnog filma Grafes 2016. godine. Preko linka će se posetiocima fejsbuk stranice Doma kulture obratiti Sonja Blagojević Đekić dugogodišnji selektor i jedan od osnivača Festivala dokumentarnog filma i televizijskih formi – Grafes.

U petak sledi promocija zbirke pesama "Srne i rane" Milana Mihajlovića u izdanju Srpske književne zadruge iz Beograda. Na promociji će govoriti dr Aleksandra Tmušić, dr Zoran Nedeljković i mr Živojin Rakočević.

Škola baleta sledi ponovo u subotu. Nastavnik Nikola Кorać Škole baleta pripremio nove video lekcije. Stoga i ove nedelje raspremite i prilagodite sobu, napravite punđu, obucite triko, balet počinje. Časove baleta će emitovati RTV КIM i RTV PULS. Svi programi počinju u 18 časova na Fejsbuk stranici Doma kulture.Ostale vesti

„Riznica“, portal za kulturu i tradiciju
Osnovna ideja za pokretanje portala Riznica (riznica.net) jeste promocija „zaboravljenih i nepravedno potisnutih vrednosti zbog dnevno-političkih tema“, rekao je glavni i odgovorni uredni tog portala iz Gračanice Ivan Miljković za Udruženje novinara Srbije (UNS).
  • 28.05.2020
Zajednica pozorišta Srbije spremna da obnovi rad
Zajednica profesionalnih pozorišta Srbije, koja okuplja šesnaest institucionalnih pozorišta van Beograda i Vojvodine, saopštila je da su članice spremne da nastave sa radom odmah po dobijanju preporuka od nadležnog ministarstva u vezi sa uslovima pod kojima se mogu organizovati probe i predstave.
  • 28.05.2020
U PKC „Akvarijus“ večeras izložba Mimoze Studenice
U virtuelnoj galeriji Privatnog kulturnog centra “Akvarijus” večeras u 19:00 časova biće predstavljena izložba kolaža pod nazivom “Žena”,  likovne umetnice iz Prištine Mimoze Studenice.
  • 22.05.2020
Novi program Doma kulture
Dom kulture Gračanica je i za narednu nedelju pripremio bogat online kulturni program. Posetioci njihove stranice moći će da pogledaju koncerte, učestvuju na likovnoj koloniji, prate časove balete ali i druge sadržaje.
  • 17.05.2020
U toku je deveta nedelja koliko traje izolacija i ograničeno kretanje usled pojave epidemije koronavirusa. Dom kulture "Gračanica" je i za ovu nedelju pripremio kulturni program koji emituje preko društvenih mreža.
  • 10.05.2020
Dom kulture
Dom kulture „Gračanica“ je i za sedmu nedelju, koliko traje izolacija i ograničeno kretanje izazvano epidemijom koronvirusa, pripremio kulturni program za posetioce njihove Fejsbuk stranice.
  • 26.04.2020