Vesti
Kultura

Dom kulture ’’Gračanica’’ i Kulturni centar ’’Lukijan Mušicki’’ potpisali protokol o saradnji

Dom kulture “Gračanica” i Kulturni centar “Lukijan Mušicki” iz Temerina potpisali su danas protokol o saradnji koji predviđa razmenu kulturnih sadržaja.
Dom kulture ’’Gračanica’’ i Kulturni centar ’’Lukijan Mušicki’’ potpisali protokol o saradnji
Božidar Prolić i Živojin Rakočević (Foto N. Milosavljević)

Severna i južna srpska pokrajina od sada će biti mesto susreta umetnika i raznovrsnih dešavanja iz sveta umetnosti, piše Gračanica onlajn.

Ideju o saradnji inicirali su sami umetnici, a direktori dve kulturne ustanove, odlučili su da istu sprovedu u delo.

„Cilj, za početak, je saradnja i razmena trenutnih sadržaja, a nadam se negde u budućnosti i nekim zajedničkim projektima između naše dve ustanove kulture. Što se tiče Kulturnog centra “Lukijan Mušicki” iz Temerina, on je relativno mlad Kulturni centar, osnovan je 2015. godine. Imamo galeriju u sklopu Kulturnog centra, bioskopsku salu, pozorišnu salu, kancelarijski prostor, letnju pozornicu…“, rekao je direktor Kulturnog centra „Lukijan Mušicki“, Božidar Prolić.

“Iz ovoga što je Božidar govorio shvatamo koliko je važan taj trenutak susreta u kom će naši slikari odavde moći da vide taj trenutak mira u Temerinu i moći da osete atmosferu u kojoj se rodio Lukijan Mušicki”, dodao je direktor Doma kulture “Gračanica”, Živojin Rakočević.

Umetnici sa Kosova i Metohije će već jula biti gosti Kulturnog centra “Lukijan Mušicki”.

“Ideja je da u nekoj bližoj budućnosti, sa nekim našim programskim sadržajima, se predstavimo publici u Temerinu. Prvo što ćemo raditi je da će se naša dramska grupa Amaterskog pozorišta “Janićije Popović” predstaviti publici u Temerinu u okviru festivala Amaterskih pozorišta “Cvrčak”. Ideja je i da akadameski slikari sa prostora centralnog Kosova učestvuju na Likovnoj koloniji u Temerinu, to je neka prva dogovorena saradnja”, istakao je Aleksandar Gudžić ispred Amaterskog pozorišta “Janićije Popović”.

Potom će se programski sadržaj Temerina predstaviti gračaničkoj publici, koja ume da bude dobar domaćin.

“Ovakvu toplinu i ovakve domaćine skoro nisam doživeo, osetio. Kompletan utisak-savršeno. Meni je srce puno, prvi put sam ovde i ovo mi je u stvari jedna želja bila u tefteru, Kosovo i Metohija, štiklirano, ostvareno, hvala vam”, rekao je Prolić.

U Domu kulture “Gračanica” prikazan je i dokumentarni film o Temerinu.Ostale vesti

Uručene nagrade ‘’Longin’’ i ‘’Dimitrije Popović’’
U Galeriji Doma kulture "Gračanica" svečano je otvorena izložba sa 24. Vidovdanske likovne kolonije i dodeljena nagrada “Longin“ akademiku Svetomiru Arsiću Basari za sveobuhvatno likovno stvaralaštvo. Zvezdani Gerić je uručena nagrada "Dimitrije Popović" za najuspešniju mladu umetnicu na likovnoj koloniji "Vidovdan 2022".
  • 25.06.2022
Promocija Vidovdanskog glasnika: Štampani osvrt na godinu koju nije pojelo ćutanje
"Sudeći po ovom broju, nešto se u velikoj meri pomerilo kada je u pitanju naše stvaralaštvo na Kosovu i Metohiji", rekao je glavni i odgovorni urednik časopisa Vidovdanski glasnik Živojin Rakočević na promociji ove publikacije u Domu kulture "Gračanica".
  • 25.06.2022
Politička karijera i javni rad Tomislava Sekulića ostavili su zapažen trag na političkoj sceni Kosova i Metohije krajem 20. veka. U knjigu "Кosovska hronika Tomislava Sekulića", koja je sinoć promovisana u Domu kulture "Gračanica" autor Stojan Sekulić je utkao dokumenta, novinske tekstove, rukopise svog strica, kako bi sačuvao od zaborava njegov dopripnos sredini u kojoj je delovao, ali i stavio na uvid javnosti sve što je relevantno za razumevanje i tumačenje života i rada ovog kosovskog političara.
  • 24.06.2022
Venac: Premijera programa ’’700’’
Povodom 700 godina manastira Gračanica, uz blagoslov Eparhije raško-prizrenske i kosovsko-metohijske, a pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, Ansambl ’’Venac’’ sinoć je premijerno izveo koreodramu, program pod nazivom ’’700’’, na velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu.
  • 23.06.2022
Ekstra Nena, Oliver Njego i Nikola Rackov večeras u Mitrovačkom dvoru
Koncert umetničkog trija koji čine Snežana Berić - Ekstra Nena, Oliver Njego i Nikola Rackov biće održan večeras od 20h u Mitrovačkom dvoru
  • 23.06.2022
Pesnički susreti ’’Aleksandar Aca Despotović’’: Veče protkano ljubavlju prema poeziji
U okviru 28. Mitrovačkog festivala kulture sinoć su u porti hrama Svetog Dimitrija u Kosovskoj Mitrovici otvoreni pesnički susreti "Aleksandar Aca Despotović".
  • 23.06.2022