Vesti
Kultura

Dokumentarac ’’Gde si, Adame?’’ pred gračaničkom publikom

U Domu kulture ’’Gračanica’’ sinoć je premijerno prikazan dokumentarac ’’Gde si, Adame?’’ , koji prenosi atmosferu monaškog života na Svetoj Gori. "Naša razmišljanja i stavove nećete naći u filmu, nemamo drugu poruku za gledaoce, osim želje da im pružimo priliku da lično upoznatju junake filma’’, naglasio je producent i idejni tvorac ovog ostvarenja  đakon Aleksandar Pliska.
Dokumentarac  ’’Gde si, Adame?’’ pred gračaničkom publikom
Detalj iz filma ,,Gde si, Adame?“ (Foto Promo)

Radnja filma smeštena je u svetogorskom manastiru Dohijar koji se nalazi na jugozapadnoj obali poluostrva Atos. Inspirisana je životom monaške zajednice, podvižništvom, usponima i padovima u ispunjavanju Božjih zapovesti.

Glvni junak filmu je starešina manastira, iguman Grigorije, kome nijedan dan u monaštvu nije protekao bez suza. Njagovo višedecenijsko iskustvo u duhovnom rukovođenju bratijom iznedrilo je dubinsko razumevanje ranjene ljudske duše i njenog stremljenja da se vrati u stanje svojstveno Adamovoj ljudskoj prirodi pre pada, da se vrati u Očev zagrljaj.

Na ideju da snimi film o povučenom isposničkom životu bratije manastira Dohijar, đakon Aleksandar Pliska došao je nakon jedne decenije provedene u istoimenom manastiru gde je delio svakodnevicu sa monasima.

Život fiksiran okom kamere

Na uvodnom obraćanja publici, đakon Pliska je istakao da je prilikom stvaranja filma vodio računa da ne zadire u životni prostor junaka, niti da poremeti ritam njihovih srca i misli. Isto tako, kako je rekao, od presudne važnosti za njega lično je da gledaoci nakon projekcije, zadrže slobodu sa kojom su došli.

’’ Na slici nema igranih scena, nema pisanih tekstova, to je život kakav je zabeležila kamera, ovde je istinita životna priča, ispunjena svime što je svakom od nas blisko: ljubavlju, osećanjima, tugom", kazao je on.

Đakon Pliska je ukazao na prepreke sa kojima se susretao prilikom kreiranja ovog fascinantnog filmskog ostvarenja od kojih su bile glavne nedostatak finansijskih sredstava i donatora i dugotrajan proses snimanja.

’’Iza nas je dug i težak put. Ceo proces je počeo nakon deset godina komunikacije sa junacima slike. Trebaloje četiri godine rada, deset snimačkih ekspedicija, 80 sati snimljenog materijala, sa kojih ćete 80 minuta gledati sliku’’, rekao je

Đakon Pliska ocenjuje da film ruši sve barijere koje su ljudi izgradili među sobom, jer je reč o onome što je svima blisko i drago..

Nagrade i zapažena filmska distribucija

Na nedavno završenom Festivalu hrišćanske kulture u Zaječaru, film je dobio nagrade u dve kategorije: Za najbolji film festivala i za najbolju kameru. Gde si, Adame? je prikazan i na Internacionalnom festivalu pravoslavnog filma u Kijevu, gde je dobi Gran-pri, zatim u Torontu, Krakovu i drugim festivalima, a sada je u bioskopskoj distribuciji. Od svog prikazivanja u regionu punio je bioskopske sale u gradovima širom Srbije, Republike Srpske i Crne Gore.Ostale vesti

Koreodrama ’’700’’ večeras pred gračaničkom publikom
Ansambl narodnih igara i pesama Kosova i Metohije „Venac“ iz Prištine, izvešće večeras u 19:30 u Domu kulture u Gračanici premijeru koreodrame „700“. Venac igra u slavu 700 godina manastira Gračanica. 
  • 03.12.2022
Gračanica: Grafest od 5. do 7. decembra pod sloganom „Posle“
Jedanaesti međunarodni festival dokumentarnog filma i televizijskih formi Grafest, održaće se od 05. do 07. decembra u Gračanici, pod sloganom „Posle“. Festival otvara film Gorana Radovanovića "Čekajući Handkea". 
  • 02.12.2022
Rastko Šejić u Akvarijusu
Reditelj, producent i novinar Rastko Šejić biće gost Privatnog kulturnog centra "Akvarijus" u Кosovskoj Mitrovici u nedelju, 4. decembra. Od 19.00 sati biće prikazan njegov film "Na veslu priča: Pozdrav pesniku!", a potom će uslediti razgovor sa autorom koji će voditi Ivana Vanovac i Aleksandar Dunđerin. Specijalni gosti će biti pesnici Branka Кasalović i Novica Sovrlić.
  • 02.12.2022
“Ona koja raspušta vojske”: Ženska pobuna protiv rata
Aristofanov komad "Lisistrata" pisan pre 2400 godina, reditelj Boban Skerlić adaptirao je za ovo vreme i dao mu naziv - “Ona koja raspušta vojske”. Glumci Narodnog pozorišta u Prištini večeras su ovu crnu komediju izveli premijerno pred svojom publikom u Gračanici. Prihod o prodatih karata ide u humanitarne svrhe.
  • 30.11.2022
„Ona koja raspušta vojske“ aktuelnija nego ikad
Komad "Ona koja raspušta vojske", urađen po Aristofanovoj komediji "Lisistrata", u dramatizaciji i režiji Bobana Skerlića biće premijerno izveden večeras od 20.00 časova u gračaničkom Domu kulture. „Predstava je spojila antički diskurs sa ekspresionizmom i savremenim pozorištem“, rekao je umetnički direktor Narodnog pozorišta u Prištini (NPP) Nenad Todorović na konferenciji za medije pred premijeru. 
  • 30.11.2022
Otvorena izložba slika Maje Todić: Prirodno je da budem inspirisana Gračanicom
Izložba slika „Identiteti“ akademske slikarke Maje Todić otvorena je u njenoj rodnoj Gračanici. Na platnu mnoštvo toplih boja, motivi Gračanice, Patrijaršije, monaške odore, Gazimestana. „Prosto je prirodno da kao slikarka rođena u Gračanici budem i inspirisana Gračanicom, ona je vesnik našeg identiteta ali i koren koji se dalje prenosi na ostale prostore“, kaže autorka.
  • 29.11.2022