Vesti
Kultura

„Dogovor!?“ o predstavi „Slobodan šou“ – „Miloševići su se sprdali sa nama“

Reditelj predstave "Lift - Slobodan šou", Nenad Todorović kaže da ovaj komad jeste politička sprdnja jer pokazuje koliko su se zapravo Miloševići sprdali sa narodom.
„Dogovor!?“ o predstavi „Slobodan šou“ – „Miloševići su se sprdali sa nama“
Jelena Bogavac i Nenad Todorović u emisiji Dogovor (Foto Kim)

Za pripremu predstave o bračnom paru Milošević koja je premijrno prikazana u utorak u Gračanici korišćeni su zvanični dokumenti, transkripti razgovora i snimci objavljeni na Jutjubu. To, prema rečima autorskog tima Todorović-Bogavac govori o tome koliko je predstava istinita.

Na kritike da je predstava „obična politička sprdnja“, Todorović odgovara potvrdno.

„Jeste politička sprdnja jer su svi govori koji su se čuli sa scene mahom transkripti i mahom reči bivšeg predsednika Slobodana Miloševića i njegove supruge Mirjane Marković. Sve ono što čujete kao sprdnju sa scene znajte da su prenešeni njihove sprdnje sa nama i u tome je suština demaskiranja te patologije“, kaže Todorović.

Osnovno polazište ta pisanje scenarija za predstavu su bili zvanični dokumenti, kaže dramaturškinja Jelena Bogavac. Istovremeno smatra da su potpuno apsurdna pitanja javnosti „zbog čega se bavi tematikom devedesetih“.

„To je meni jedno od najnelogičnijih pitanja. To je kao da me neko pita zašto se Jelena baviš svojim životom?“, kaže Bogavčeva.

„Ovaj komad svojim krajem sudi Miloševiću šta smo živeli i šta nam se sve desilo i tačka. Sudi svojom sudbinom i svojim problemima koje je živeo i svoju nesreću koju je na kraju prošao“, smatra Nenad Todorović.

Odgovarajući na kritike svojih albanskih kolega iz Prištine da je predstavom ponovo oživljen Milošević i da je ona „vređanje albanskih žrtava“, Todorović kaže da namera nije bila nikavo promovisanje Miloševićeve politike.

“Pokušavati da se dopre do empatije prema Miloševiću na sceni to je danas zaista mizerno a tražiti i promovisati njegovu politiku i biti empatičan prema njemu na sceni je presmešno. O tome neka se snimaju filmovi, a vidim da dobro ide i Albancima sa Ademom Jašarijem, baš kao i Hrvatima sa Gotovinom tako da ne znam što se „vataju“ za nas“, pita se reditelj predstave.

Govoreći o najavama snimanja filma o Ademu Jašariju, Todorović kaže da će Albanci na taj način probati da se sukobe sa sopstvenom prošlošću i da sebi kažu „ grešili smo i mi“.

Autorka komada o Miloševićima smatra da će predstava doživeti svoj pozoršni uspeh tek nakon što se slegne sva prašina koju su mediji podigli oko nje.
„Sad kad se vidi da ona nije nešto opasno videće se da je ona i nešto jako dobro i ja jedva čekam da ona u pozoršnom smislu izdominira u svojoj lepoti i pokaže u punoj ozbiljnosti veliku količinu umetničke energije i rada koji smo u nju uložili“.

Todorović smatra da je izuzetno važno raditi predstave poput ove koja je izazvala ogromnu medijsku pažnju.

„Mislim da je to životno pitanje, jer ako čovek ne posegne za umetnošću iz sopstvenog pakla, sopstvenih poraza, sopstvenih bruka onda mislim da će se to videti kao laž“.

I Bogavčeva smatra takođe da je važno baviti se temom Milošević u pozorištu. Ona smatra da je posebno važno da je ova predstava premijerno izvedena u Gračanici.

„Zato što je duplo vezano, zato što je zaista Miloševićeva politička biografija apsolutno vezana za Kosovo i početkom i svojim krajem a naša biografija jako vezana i umetnički i civilno za njegovu biografiju i tu je ta logika“.

Todorović i Bogavčeva se slažu da je Milošević bio tragični junak i da je to najbolje prikazano u ovoj predstavi koja istovremeno pokazuje koliko „smo i mi sami tragični“. Ipak Todorović smatra da je od svih predstednika republika bivše Jugoslavije jedino Milošević „platio cenu“, dok su ostali za svoja dela bili nagrađeni.

„Platio je cenu koju je zaslužio, mi to ne krijemo, ali šta je sa ovim drugim dragim prijateljima?“, pita na kraju Todorović.Ostale vesti

Živojin Rakočević dobitnik gran prija na festivalu „Pro poet“
Predsednik Udruženja novinara Srbije (UNS) Živojin Rakočević dobitnik je glavne nagrade na Međunarodnom književnom festivalu u Inđiji „Pro poet“.
  • 29.05.2023
Počinju Vidovdanske svečanosti: Dečija smotra folklora u Arhangelima
Tradicionalna dečija smotra folklora pod nazivom "U susret Vidovdanu" kojom ujedno počinju Vidovdanske svečanosti 2023. godine biće održana u subotu, 27. maja u porti manastira Svetih Arhangela kod Prizrena.
  • 25.05.2023
Spasovdanski dani u Prizrenu
Dom kulture „Gračanica“ i Društvo prijatelja manastira Sveti Arhangeli kod Prizrena organizuju „Spasovdanske dane u Prizrenu“ 24. i 25. maja. Posetioce očekuje promocija knjiga Mitre Reljić, izložba slika nastalih na koloniji „Jesen u Prizrenu“ 2022, kao i nastupi vokalnih solista i kazivanje stihova pesnika.
  • 24.05.2023
Mira Lolić Močević Srbima na Kosovu: Vi čuvate ono najsvetije
"Ako napustimo Kosovo i Metohiju onda će nestati Srba. Mi smo pupčanom vrpcom vezani za Kosovo i Metohiju", kazala je Mira Lolić Močević, autorka filma "Ako te se sjetim samo" sinoć premijerno prikazanog u Gračanici.
  • 24.05.2023
’’Jahao sam prema drvoredima – izabrane pesme 1981-2021’’: Duhovna vatra kojoj se uvek vraćamo
Promocija knjige “Jahao sam prema drvoredima – izabrane pesme 1981-2021” Ace Vidića održana je večeras Gradskoj biblioteci “Vuk Karadžić” u Kosovskoj Mitrovici.
  • 23.05.2023
PR kvintet u ’’Akvarijusu’’
Petar Rakić kvintet kojeg čine istaknuti muzičari mitrovičke muzičke scene nastupiće u PКC "Akvarijus" u Кosovskoj Mitrovici u sredu, 24. maja od 21.00.
  • 23.05.2023