Vesti
Kultura

Dođite na Grafest

“Dugo putovanje u rat”, dokumentarni film u režiji Miloša Škundrića otvorio je ovogodišnji Grafest. Tokom tri dana festivala biće prikazani radovi autora sa Kosova i Metohije ali i reditelja iz centralne Srbije i regiona. Organizatori iz Doma kulture Gračanica pozivaju gledaoce da dođu i pogledaju svedočanstva iz prošlosti i naše sadašnjosti.
Dođite na Grafest
Projekcija filma Dugo putovanje u rat (Foto Kim)

“Dugo putovanje u rat”, film koji govori o Velikom ratu prikazan je u revijalnom delu sedmog po redu festivala dokumentarnog filma i televizijskih formi Grafest koji se tradicionalno održava u Gračanici.

Film je snimljen poput onih na BBC-u i analizira širi kontekst situacija u kojima se odlučivalo o sudbini Evrope s početka 20. veka. Film Miloša Škundrića o uzrocima Prvog svetskog rata svoju premijeru imao je na Martovskom festival na kome je i nagrađen. Autor filma ove večeri družio se sa gledaocima u Gračanici.

Inače, film mladog beogradskog reditelja samo je uvertira u ono što očekuje publiku na ovogodišnjem Grafestu.

Osim ostvarenja poznatijih reditelja, publika će narednih dana moći da pogleda i takmičarski program u kojem učestvuju autori sa Kosova i Metohije. I ove godine najviše je ostvarenja novinara i medijskih kuća koji izveštavaju na srpskom jeziku.

Od 24 prijavljena rada u uži takmičarski izbor ušlo je 12 filmova i televizijskih formi. Svi filmovi će biti prikazani u tri takmičarska bloka. Predviđen je i revijalni program u kojem se prikazuju dugometražni i kratkometražna ostvarenja.

Selektor festivala Sonja Đekić i ove godine je otvorila Grafest.

“Meni je ovo šesti put da sam selektor Grafesta i to mi je veliko zadovoljstvo između ostalog što sam i kao dokumentarista najviše stasala na ovim prostorima radeći film o mreži radio stanica (KOSMA) i nekako mi je zadovoljstvo da držim tu nit gledajući kako moje kolege rade”, kazala je Sonja.

Ona je rekla da se nada da će prisutni gledaoci sa prve festivalske večeri proneti utiske i da će pozvati sugrađane da dođu sutra i da pogledaju i ostali revijalni i takmičarski program.

“Ono što je dejstvo dokumentarnog filma često može da prevaziđe ono što su utisci koje čak i dobar igrani film može da ostavi. To je zbog toga što često autori jako puno, dugo i temljno rade na dokumentarnim projektima, nekada i nesvesni u šta su se upustili”, kazala je selektorka Sonja Đekić.

Članica žirija i prošlogodišnja pobednica festivala, novinarka Anđelka Ćup, kazala je za RTV Kim da ovaj festival ima veliki značaj posebno za mlade autore kojma je, kako je rekla, ovo idealna prilika da se promovišu.

“Ja bih ovom prilikom pozvala posebno mlade novinare, ljude koji se bave dokumentaristikom da ne misle da je vreme mobilnih telefona poebedilo dokumentaristiku. Dokumentarni film je potrebniji nego ikad, obzirom na vreme i na mesto u kome živimo. Pozvala bih mlade autore da počnu da razmišljaju slikom i zvukom i da nalaze odgovarajuće teme. Kosovo i Metohija je neiscrpna tema”, rekla je Anđelka Ćup.

Ivan Stojković iz Doma kulture Gračanica smatra da je Grafest veoma bitan i za autore i za publiku u Gračanici.

“Ne samo da je bitan za Gračanicu i za Dom kulture, nego je veoma bitan i za čitavo Kosovo i Metohiju i autore sa ovih prostora. Ovo je jedini festival dokumentarnog filma. Znamo da su drugi festivali, posebno igranog filma posećeniji, ali mislimo da ovaj festival treba da traje, treba da živi i da je veoma značajan ne samo za autore nego i za gledaoce za koje se nadam da će ih svakog dana biti sve više”, kazao je Stojković za RTV Kim.

Dokumentrni filmovi sa Grafesta koji će se u Grčanici prikazivati do četvrtka 8. novembra imaće svoje projekcije i u Kulturnom centru “Akvarijus” u Kosovskoj Mitrovici i u Bogosloviji “Sveti Kirilo i Metodije u Prizrenu.

 Ostale vesti

Đuren, događaj koji Gorance vraća u dom
Proslava Đurena u Gori je tradicionalni događaj koji uprkos promenama, iseljavanju i drugim društvenim i političkim događajima i dalje okuplja Gorance iz celog sveta. Đuren ili Đurđevdan je simbol identiteta ovog naroda. O samom događaju i o goranskom narodu i običajima danas se govorilo na tribini „„Nematerijalno kulturno nasleđe Goranaca” održanoj u Domu kulture “Gračanica”.
  • 28.10.2020

Pozorišna predstava "Sirano de Beržerak" u režiji Nenada Todorovića igra se danas u 11 časova u Domu kulture u Gračanici. 

  • 28.10.2020
Gračanica: Tribina o nematerijalnom kulturnom nasleđu Goranaca
Dom kulture „Gračanica“ organizuje tribinu „Nematerijalno kulturno nasleđe Goranaca: Proslava Đurđevdana (Đurena) – tradicija za održivu budućnost“. Tribina će biti održana u sredu, 28. oktobra, sa početkom u 13 časova.
  • 26.10.2020
Prestižne muzičke nagrade i priznanja za Kosovsku Mitrovicu
U toku meseca oktobra, prestižnim muzičkim nagradama i priznanjima okitili su se Crkveni hor “Branislav Nušić”, doajen mitrovičke muzičke scene Petar Rakić, kao i Džez i bluz festival “North city”.
  • 23.10.2020
Počinju Pesnički susreti “Lazar Vučković”
Pesnički susreti “Lazar Vučković” svečano će biti otvoreni večeras u 19 časova u Domu kulture “Gračanica”.
  • 21.10.2020
„Femart“ festival u Prištini: Solidarnost i upornost
U Prištini se po osmi put održava Međunarodni festival umetnika i aktivista „Femart“. „To je prvi i jedini feministički festival na Kosovu, ujedno i najveći na Balkanu koji već godinama okuplja umetnike i aktiviste iz celog sveta”, kazala je za RTV Kim menadžerka Femart-a Venera Ismailji.
  • 19.10.2020