Vesti
Kultura

Dodelom nagrada završen 13. festival „Mali Joakim“

Lutkarskom predstavom „Tri praseta“ Kruševačkog pozorišta i dodelom nagrada u Domu kulture „Gračanica“ svečano je zatvoren 13. festival predstava za decu i mlade „Mali Joakim“.
Dodelom nagrada završen 13. festival „Mali Joakim“
Dodela nagrada (Foto Kim)

U takmičarskom delu programa pred publikom u Gračanici izvedeno je šest predstva profesionalnih pozorišta Srbije. Prema oceni stručnog žirija u sastavu: Jelena Janjatović, Ljubiša Barović i Boris Todorović, Gran pri "Mali Joakim" jednoglasno je dodeljen predstavi „Palčica“ Pozorišta lutaka Niš. Član žirija, glumac Ljubiša Barović, pohvalio je organizatore festivala koji su se, kako je rekao, potrudili da decu iz izolovanih sredina dovedu u pozorište.

„Mnogi od njih su prvi put bili u pozorištu što će znam na njih ostaviti veliki utisak, a siguran sam i napraviti ih boljim ljudima. Svaka čast organizatorima, potrudili su se da obiđemo manastire, svetinje i taj utisak ću poneti i podeliti u svom gradu. Sve predstave koje smo videli bile su u velikoj produkciji, angažmanima, uložen trud, profesionalizam, novac i to je jedini način da deci kupimo sva čula i na taj način stvaramo buduću kultivisanu publiku“, rekao je Barović.

Direktor Narodnog pozorišta Priština Predrag Radonjić, kazao je da je broj dece iz svih krajeva Kosova i Metohije koji je prisustvovao predstavama najveći uspeh i nagrada.

„Kvalitet predstva, organizacija i sve što je sledilo bilo je na najvišem nivou koliko smo mi bili u stanju da to uradimo. Dom kulture u Gračanici, Ministarstvo kulture, Kancelarija za KiM i opštinske strukture kao i mnogi drugi zaista su doprineli da imamo veliki pozorišni praznik u Gračanici za našu najmlađu publiku na Kosovu i Metohiji i mislim da je ovo kulturni događaj bez presedana u posednje vreme“, kazao je Radonjić.

Pozorište lutaka iz Niša dobilo je šest nagrada na ovogodišnjem festivalu, Gran pri za predstavu „Palčica“ i nagrade za režiju, scenografiju, kostimografiju i glumačka ostvarenja. Kako se navodi u obrazloženju žirija ova predstava je: „jasnog i dosledno sprovednog koncepta, modernog izraza i estetske usklađenosti, koja lako i precizno komunicira sa publikom".

„Predstava `Palčica` makedonske rediteljke Dragane Miloševski Popov je moderna, kvalitetna predstava, koja se dokazala i do sada, a ovim je definitivno trijumfovala i pokazala da moderan pristup lutkarstvu i pozorišnoj umetnosti za decu svakako daju značajne rezultate i pobeđuju“, kazala je direktorka Pozorišta lutaka Niš Milica Radulović i dodala da je održavanje festivala u Gračanici podiglo njegov značaj.

Nagradu za žensko glumačko ostvarenje dobila je Aleksandra Pavlović za ulogu Palčice.

„Posebno nam je drago što smo mi igrali predstavu za decu koja prvi put gledaju pozorišnu predstavu, tako da nam je poseban utisak igranja bio, posebno smo se osećali i verovatno je to doprinelo da tako igramo i osvojimo sve nagrade. Deca su najstrožiji kritičari i ukoliko im se nešto ne dopada odmah će vam to staviti do znanja. Tako da smo mi u samom startu doživeli ovaciije, odmah smo ih kupili i znali smo da je predstava našla svoj put do publike“, kazala je Pavlovićeva.

Specijalna nagrada dodeljena je Jeleni Đorđević za više epizodnih uloga u predstavi „Palčica“ Pozorišta lutaka Niš.

„Ja u predstavi igram sedam uloga i devet puta se presvlačim, ne stižem da udahnem ali ova nagrada je satisfakcija baš za taj uloženi napor. Bila sam jako srećna zbog dece koja su zaista lepo reagovala“, rekla je glumica.

Pored predstave „Palčica“, specijalna nagrada za dizajn svetla u predstavi "Srebrni car", Puls teatra Lazarevac i "Čarobnjak iz Oza", Pozorišta "Bora Stanković" iz Vranja jednoglasno je dodeljena Radomiru Stamenkoviću.

Nagrada "Mali Joakim" za autorsku muziku dodeljena je većinom glasova Bratislavu Bati Zlatkoviću za predstavu "Čarobnjak iz Oza" Pozorišta "Bora Stanković" iz Vranja.

Nagradu "Mali Joakim" za dramski tekst većinom glasova dobila je Biserka Кolevska za adaptaciju teksta u predstavi "Goli kralj", Pozorišta za decu Кragujevac.

Nagrada "Mali Joakim" za muška glumačka ostvarenja dodeljena je jednoglasno Petru Lukiću za ulogu Golog kralja i gostioničara u predstavi "Goli kralj", Pozorišta za decu Кragujevac.

Specijalna nagrada za epizodnu ulogu Šizele u predstavi „Sirano“, Narodnog pozorišta u Prištini dodeljena je Aleksandri Cucić. Žiri je naveo da "svojim tumačenjem lika Šizele, Aleksandra Cucić značajno obogaćuje paralelni tok radnje u pomenutoj predstavi, donoseći sveža i duhovita glumačka rešenja".

Oduševljeni mališani žele češće u pozorište

Kroz gračanički Dom kulture prošlo je i njemu predstave videlo oko 1.500 dece, kako sa centralnog Kosova, tako i iz Metohije. Festival je svečano zatvoren lutkarskom predstavom „Tri praseta“ Kruševačkog pozorišta, a u pratnji svojih učiteljica predstavu su gledali i učenici OŠ „Kralj Milutin“ u Gračanici.

„Deca su zadovoljna i vesela. Dolazak je edukativan, deca nažalost nemaju prilike da često dolaze u pozorište“, kazala je učiteljica Vanja Nikolić.

Mališani nisu krili svoje oduševljenje. 

„Predstava je bila jako lepa i smešna. Meni je bilo najzanimljivije kada je vuk srušio kućicu od slame. Prvi put gledam lutkarsku predstavu“, rekao je Andrej Stolić.

„Dolazio sam cele nedelje da gledam predstave. Moja omiljena je `Čarobnjak iz Oza` i najviše mi se svidelo kada je vila poljubila psa. Voleo bih da češće gledam predstave“, kazao je Danilo Milovanović.

„Prvi put sam u pozorištu i voleo bih da dolazim češće. Najbolji deo je bio kada je prase reklo da se upiškilo od straha“, rekao je Teodor Jančetović.

Tokom sedam dana trajanja festivala pred najmlađom publikom u Gračanici odigrane su predstave: "Sirano" - Narodno pozorište u Prištini, "Goli kralj" - Pozorište za decu Kragujevac, "Čarobnjak iz Oza" - Pozorište "Bora Stanković" Vranje, "Palčica" - Pozorište lutaka Niš, "Srebrni car"- Puls teatar Lazarevac, "Mačak otišao u hajduke" i „Tri praseta“ Kruševačko pozorište.

Dečiji pozorišni festival „Mali Joakim“ organizovali su Narodno pozorište u Prištini, Dom kulture Gračanica i Zajednica profesionalnih pozorišta Srbije, a podržali su Ministarstvo za kulturu Republike Srbije, Kancelarija za Kosovo i Metohiju, Skupština grada Prištine, Opština Gračanica i Turistička organizacija Gračanice.Ostale vesti

Radovanu Belom Markoviću „Zlatni krst kneza Lazara“, „Longin“ Branislavu Todiću

Književne nagrade na Vidovdanskim svečanostima u Gračanici dobili su Radovan Beli Marković „Zlatni krst kneza Lazara“, Gojko Božović „Gračaničku povelju“, Branka Кasalović „Кondir Кosovke devojke“, Nikola Živanović „Pero despota Stefana Lazarevića“, a priznanja za likovnu umetnost dobili su istoričar umetnosti prof. dr Branislav Todić „Longin“ za životno delo i Tamara Osmajlić nagradu „Dimitrije Popović“, navodi se u saopštenju Doma kulture „Gračanica“.

  • 21.06.2021
Prizren: Dečija smotra folklora obeležila jubilej

U manastiru Svetih Arhangela kod Prizrena odžana je dvadeseta po redu Dečija smotra folklora. U zadužbini cara Dušana okupilo se blizu pet stotina folkoraša iz srpskih sredina na Kosovu.

  • 20.06.2021
Koncert u čast jubileja, 7 vekova manastira Gračanice
Povodom jubileja, 7 vekova manastira Gračanice, učenici muzičkih škola „Stevan Mokranjac“ iz Gračanice i "Stevan Hristić" iz Staništora, hora „Simonida“ i crkvenog hora „Branislav Nušić“ iz Kosovske Mitrovce održali su koncert u Domu kulture.
  • 16.06.2021
Diskusija i izložba u PKC-u
Alternativna Internet stranica, večeras u 19 časova u Privatnom kulturnom centru "Akvarijus", organizuje diskusiju "Alternativna mesta okupljanja - samostalne inicijative za kulturu, umetnost, slobodu...". Iste večeri biće otvorena izložba fotografija Sunčice Andrejević, dok će u muzičkom delu programa nastupiti Ilda Krama. 
  • 14.06.2021
Promocija knjige „Priština u srcu“ Nebojše Nikolića

Promocija knjige „Priština u srcu“ Nebojše Nikolića biće održana u subotu od 19 časova u Domu kulture „Gračanica“. 

  • 10.06.2021
Nataša Tasić Knežević: Ljubav je srž života
Operska diva moćnog glasa Nataša Tasić Knežević zadivila je večeras publiku u Gračanici ne samo svojim talentom i izvođenjem, već i neposrednošću, ljubaznošću i toplinom.
  • 09.06.2021