Vesti
Kultura

Dodeljene likovne nagrade i otvorena izložba radova "Vidovdan 2020"

Sinoć su u Domu kulture "Gračanica" uručene vidovdanske likovne nagrade ovogodišnjim dobitnicima, a otvorena je izložba radova sa likovne kolonije "Vidovdan 2020".
Dodeljene likovne nagrade i otvorena izložba radova
Miloš Bogdanović (Foto Kim)

Umetnički savet i žiri za dodelu likovnih nagrada „Longin“ i „Dimitrije Popović“ za 2020. godinu  koji je radio u sastavu: prof. mr Petar Đuza, akademska slikarka Maja Todić i istoričar umetnosti Nebojša Jevtić, doneo je odluku da se nagrada za životno delo „Longin“ dodeli istaknutom srpskom slikaru Milanu Marinkoviću Ciletu iz Beograda, za izuzetan slikarski opus.
 
"Ova izložba predstavlja jedan vid nasleđa naše mlade likovne struje koja struji na Kosovu i Metohiji", poručila je članica žirija Maja Todić, podsećajući na slikarske principe učesnika kolonije.
 
Nagradu "Dimitrije Popović" ovogodišnjem laureatu Milošu Bogdanoviću uručila je majka Dimitrija Popovića, Jorgovanka Popović i zahvalila se svim prisutnima i umetnicima.
 
Bogdanović se, u svom govoru, zahvalio organizatoru.
 
"Ja bih da se zahvalim svima iz Doma kulture koji su organizovali ovu koloniju. Ovo je do sada najveća pohvala mom radu i još jednom se zahvaljujem svima vama na ovoj koloniji", rekao je on.
 
Prisutnima se obratio i predsednik Opštine Gračanica Srđan Popović.
 
"Mogu da kažem da je ova izložba na nivou svih koje smo imali do sada. Želim da ova tradicija traje dugo i smatram da je ovo manifestacija koja ostavlja pečat", izjavio je Popović.
 
Dobitnik nagrade "Longin" Milan Cile Marinković obratio se putem video poziva.
 
"Drago mi je što mi je Umetnički savet Doma kulture "Gračanica" dodelio nagradu ’Longin’ koja se dodeljuje za životno delo. Nisam u mogućnosti da prisustvujem, zbog novih mera, (protiv kovida-19) i nadam se da ćemo se videti sledeće godine", rekao je Marinković i poručio mladim umetnicima sa Kosova i Metohije da slede svoj put i svoje ciljeve.
 
Izložbu je otvorila direktorka Narodne biblioteke Brankica Kostić.
 
"Pravo je zadovoljstvo bilo pratiti naše umetnike i njihovo stvaralaštvo. Ono što jeste zajedničko svim kolonijama, to je da umetnici imaju neiscrpni izvor energije i inspiracije. Zahvaljujem se svima koji su pordžali vidovdansku likovnu koloniju." kazala je Kostićeva.
 
Pokrovitelji Likovne kolonije, izložbe i nagrada su: Ministarstvo kulture i informisanja Vlade Republike Srbije, Kancelarija za Kosovo i Metohiju, SG Priština i Opština Gračanica.Ostale vesti

Nagrada Aleksandri Ničić za

Aleksandra Ničić, učenica prvog razreda Gimanzije Priština izmeštene u Laplje Selo, dobila je treću nagradu na literarnom konkursu "Iduć uči, u vekove gleda" koji je po šesnaesti put organizovala Zadužbina "Dositej Obradović".

  • 08.07.2020
Američki glumac snimio pesmu o Kosovu
Džonatan Džekson, glumac, muzičar i pisac, dobitnik pet Emi nagrada, snimio je i objavio pesmu "Kosovo (svih žalosnih radost)".
  • 30.06.2020
Vidovdansko pesničko bdenije:
U porti manastira Gračanica, večeras je održano 30. Vidovdansko pesničko bdenije. Piscu Milisavu Saviću dodeljena je nagrada "Zlatni krst Kneza Lazara", a on se zahvalio rečima da "od ove, praznične noći, lepše nema".
  • 27.06.2020
Nevena Milivojević izabrana za Kosovku devojku
U porti manastira Gračanica večeras je održan "Izbor za Kosovku devojku". Titulu najlepše je ponela Nevena Milivojević iz Zubinog Potoka.
  • 26.06.2020
Priština: Promocija knjige „Mitovi srpske istorije“
U Srpskom kulturnom centru u Prištini predstavljena je knjiga „Mitovi srpske istorije“ istoričara Dejana Ristića. Mitska tradicija je u prethodnim vekovima na Kosovu i Metohiji odigrala provorazrednu ulogu, istakao je autor. 
  • 26.06.2020
Književniku Goranu Petroviću nagrada
Nagrada "Grigorije Božović" za 2019. godinu pripala je književniku Goranu Petroviću za Izabrana dela.
  • 26.06.2020