Vesti
Kultura

Dodeljene likovne nagrade i otvorena izložba radova "Vidovdan 2020"

Sinoć su u Domu kulture "Gračanica" uručene vidovdanske likovne nagrade ovogodišnjim dobitnicima, a otvorena je izložba radova sa likovne kolonije "Vidovdan 2020".
Dodeljene likovne nagrade i otvorena izložba radova
Miloš Bogdanović (Foto Kim)

Umetnički savet i žiri za dodelu likovnih nagrada „Longin“ i „Dimitrije Popović“ za 2020. godinu  koji je radio u sastavu: prof. mr Petar Đuza, akademska slikarka Maja Todić i istoričar umetnosti Nebojša Jevtić, doneo je odluku da se nagrada za životno delo „Longin“ dodeli istaknutom srpskom slikaru Milanu Marinkoviću Ciletu iz Beograda, za izuzetan slikarski opus.
 
"Ova izložba predstavlja jedan vid nasleđa naše mlade likovne struje koja struji na Kosovu i Metohiji", poručila je članica žirija Maja Todić, podsećajući na slikarske principe učesnika kolonije.
 
Nagradu "Dimitrije Popović" ovogodišnjem laureatu Milošu Bogdanoviću uručila je majka Dimitrija Popovića, Jorgovanka Popović i zahvalila se svim prisutnima i umetnicima.
 
Bogdanović se, u svom govoru, zahvalio organizatoru.
 
"Ja bih da se zahvalim svima iz Doma kulture koji su organizovali ovu koloniju. Ovo je do sada najveća pohvala mom radu i još jednom se zahvaljujem svima vama na ovoj koloniji", rekao je on.
 
Prisutnima se obratio i predsednik Opštine Gračanica Srđan Popović.
 
"Mogu da kažem da je ova izložba na nivou svih koje smo imali do sada. Želim da ova tradicija traje dugo i smatram da je ovo manifestacija koja ostavlja pečat", izjavio je Popović.
 
Dobitnik nagrade "Longin" Milan Cile Marinković obratio se putem video poziva.
 
"Drago mi je što mi je Umetnički savet Doma kulture "Gračanica" dodelio nagradu ’Longin’ koja se dodeljuje za životno delo. Nisam u mogućnosti da prisustvujem, zbog novih mera, (protiv kovida-19) i nadam se da ćemo se videti sledeće godine", rekao je Marinković i poručio mladim umetnicima sa Kosova i Metohije da slede svoj put i svoje ciljeve.
 
Izložbu je otvorila direktorka Narodne biblioteke Brankica Kostić.
 
"Pravo je zadovoljstvo bilo pratiti naše umetnike i njihovo stvaralaštvo. Ono što jeste zajedničko svim kolonijama, to je da umetnici imaju neiscrpni izvor energije i inspiracije. Zahvaljujem se svima koji su pordžali vidovdansku likovnu koloniju." kazala je Kostićeva.
 
Pokrovitelji Likovne kolonije, izložbe i nagrada su: Ministarstvo kulture i informisanja Vlade Republike Srbije, Kancelarija za Kosovo i Metohiju, SG Priština i Opština Gračanica.Ostale vesti

U oktobru u Mitrovici dva festivala - „Kaktus“ i „Eko art“
Drugi po redu Festival dečijeg kulturnog stvaralaštva „Kaktus“ biće održan sredinom oktobra u Kosovskoj Mitrovici.
  • 30.09.2020
Gračanica: Od četvrtka ponovo radi bioskop

Nakon šest meseci pauze zbog situacije prouzrokovane pandemijom koronavirusa, bioskop u Gračanici ponovo počinje sa radom.

  • 29.09.2020
Natalija Utvić pobednica četvrtog ciklusa Likovnih okršaja u “Akvarijusu”
Finalni turnir četvrtog ciklusa Likovnih okršaja, dva puta odlagan zbog pandemije, održan je prethodna dva dana u mitrovičkom PKC „Akvarijus“. Pobedila je, sasvim neočekivano, mada i potpuno zasluženo, Natalija Utvić iz Zubinog Potoka.
  • 19.09.2020
Gračanica: Počinje “Škola filmske magije 6”
Dom kulture "Gračanica"i "Gargantuafilms" iz Beograda organizuju "Školu filmske magije 6". Jedan od predavača, filmski reditelj Danilo Bećković kazao je za RTV Kim da je organizovanje škole dobar način da se pokaže "kako kinematografija i komunikacija funkcionišu u okolnostima kada je nemoguće raditi na uobičajen način".
  • 18.08.2020
Promocija knjige "Ogledi o srpskoj muzici" Dragana Mlađenovića održana je "na daljinu", preko Fejsbuk stranice Doma kulture "Gračanica". O knjizi su govorili autor, te istoričar i umetnički rukovodilac ansambla "Venac" Miloš Cile Mitić.
  • 17.08.2020
“Knjiga je čovekov najbolji prijatelj”
“Svet se menja, ali vrednosti ostaju iste. Knjiga je čovekov najbolji prijatelj, ali prijatelje moramo tražiti i među ljudima. Treba da nadogradimo sebe, jer time nadograđujemo i društvo, a knjiga je tu da nam pomogne”, rekla je za RTV Kim direktorka Narodne biblioteke u Gračanici Brankica Kostić.
  • 11.08.2020