"Dobrota je jedini način da nam život postane bajka"

Dan uoči nove premijere Narodnog pozorišta u Prištini, rediteljka predstave "Uspavna lepotica" Radmila Knežević kaže da je "dobrota jedini način da nam život postane bajka".

Podeli ovaj članak sa:
 • Rediteljka Knežević (treća s leva) sa ekipom predstave ''Uspavana lepotica'' (Foto privatna arhiva)
 • Detalj sa probe za predstavu ’’Uspavana lepotica’’ (Foto privatna arhiva)
 • (Foto NPP)

Dečija predstava "Uspavana lepotica" nastala je u koprodukciji Narodnog pozorišta Priština i Doma kulture "Gračanica", a rađena je po tekstu i režiji Radmile Knežević.

Iako predložak potiče iz dobro poznate istoimene bajke, ona je ovoga puta na scenu postavljena u nešto drugačijem obliku.

"Sama predstava je jedna priča o odrastanju, gde se potencira, da je za formiranje jedne zdrave ličnosti potrebno da budemo lepo vaspitani, da budemo dobri učenici, da vodimo računa o sebi, da imamo ogovornost, da poštujemo obaveze", rekla je rediteljka predstave Radmila Knežević, dodajući da je komad prilično prilagođen savremnom govoru i savremenim dešavanjima kod dece, te da poručuje da je "dobrota jedini način da nam život postane bajka".

"Poruka je da svaka porodica u kojoj ima ljubavi i sloge može da živi u dvorcu. To onda, zapravo, jeste dvorac, on ne mora da bude velelepna zgrada. A svako dete koje ima dobro srce je princeza ili princ", kazala je Kneževićeva.

Rediteljka navodi da je pisanje za decu "klizav teren", jer se "do njih mora dopreti, što nije uvek lako".

"Kada radite dečiju predstavu, što bi Duško Radović rekao, ’pisati za decu je kao i za odrasle, samo malo ozbiljnije’. To je isto tako i za predstavu. Sve izgleda tako jednostavno, tu nemate neku filozofiju u tekstu, reči su jednostavne, ali savršenstvo upravo proističe iz jednostavnosti", smatra Kneževićeva.

Premijeru predstave "Uspavana lepotica" publika iz Gračanice i okoline može pogledati sutra (utorak, 25.12.2018.) u 13 časova u gračaničkom Domu kulture, nakon čega "Uspavana lepotica" kreće na turneju. Priliku da je vide, u sredu će imati mališani u Zubinom Potoku, nakon čega slede izvođenja u Zvečanu, Partešu i Šilovu.

Ostale vesti

 • ’’Suočila sam se sa svojom tugom’’

  ’’Suočila sam se sa svojom tugom’’

  "Održite svoj identitet gde god da se nađete, šta god da vam se dešava. To je jedini način da opstanete i da trajete", poručila je u emisiji RTV Kim „Život i umetnost“, rediteljka, glumica, spisateljica i dramski edukator Radmila Knežević.

 • ’’Ni Davidov, ni carski, ni spahijski’’

  ’’Ni Davidov, ni carski, ni spahijski’’

  “Mi nemamo kancelariju, nemamo telefon, nemamo svoj računar, nemamo radni prostor i sastajemo se po kafanama. Očigledno da nema razumevanja u društvu za jednu krovnu organizaciju književnika. To je sramota za jedno društvo i za jednu državu“, rekao je u emisiji „Život i umetnost“ na RTV Kim predsednik Književnog društva Kosova i Metohije i potpredsednik Udruženja književnika Srbije Novica Sovrlić.

 • Cvetković: Nema budućnosti, sve je beskonačna sadašnjost

  Cvetković: Nema budućnosti, sve je beskonačna sadašnjost

  „Kada potičete sa Kosova i Metohije, vaš rad ostaje u senci vas i same informacije odakle dolazite. To je negde značajno u istoj ravni kao da je došlo neko mitološko biće koje je tu i postoji“, rekla je u emisiji RTV Kim „Život i umetnost“ grafičarka Milena Cvetković.

 • Blaga KiM: Velika Hoča

  Blaga KiM: Velika Hoča

  Večeras će u 20:30 sati na RTS2 biti prikazana druga epizoda iz serijala "Blaga Kosova i Metohije" posvećena Velikoj Hoči.

 • Gračanica: Premijerno odigrana “Uspavana lepotica”

  Gračanica: Premijerno odigrana “Uspavana lepotica”

  U prepunoj sali Doma kulture u Gračanici premijerno je izvedena predstava “Uspavana lepotica“, u režiji Radmile Knežević. Novogodišnju radost i raspoloženje ova mešavina više bajki doneće narednih dana i mališanima u Zubinom Potoku, Zvečanu, Partešu i Šilovu.

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane