Vesti
Kultura

"Dobrota je jedini način da nam život postane bajka"

Dan uoči nove premijere Narodnog pozorišta u Prištini, rediteljka predstave "Uspavna lepotica" Radmila Knežević kaže da je "dobrota jedini način da nam život postane bajka".
Rediteljka Knežević (treća s leva) sa ekipom predstave ''Uspavana lepotica'' (Foto privatna arhiva)

Dečija predstava "Uspavana lepotica" nastala je u koprodukciji Narodnog pozorišta Priština i Doma kulture "Gračanica", a rađena je po tekstu i režiji Radmile Knežević.

Iako predložak potiče iz dobro poznate istoimene bajke, ona je ovoga puta na scenu postavljena u nešto drugačijem obliku.

"Sama predstava je jedna priča o odrastanju, gde se potencira, da je za formiranje jedne zdrave ličnosti potrebno da budemo lepo vaspitani, da budemo dobri učenici, da vodimo računa o sebi, da imamo ogovornost, da poštujemo obaveze", rekla je rediteljka predstave Radmila Knežević, dodajući da je komad prilično prilagođen savremnom govoru i savremenim dešavanjima kod dece, te da poručuje da je "dobrota jedini način da nam život postane bajka".

"Poruka je da svaka porodica u kojoj ima ljubavi i sloge može da živi u dvorcu. To onda, zapravo, jeste dvorac, on ne mora da bude velelepna zgrada. A svako dete koje ima dobro srce je princeza ili princ", kazala je Kneževićeva.

Rediteljka navodi da je pisanje za decu "klizav teren", jer se "do njih mora dopreti, što nije uvek lako".

"Kada radite dečiju predstavu, što bi Duško Radović rekao, ’pisati za decu je kao i za odrasle, samo malo ozbiljnije’. To je isto tako i za predstavu. Sve izgleda tako jednostavno, tu nemate neku filozofiju u tekstu, reči su jednostavne, ali savršenstvo upravo proističe iz jednostavnosti", smatra Kneževićeva.

Premijeru predstave "Uspavana lepotica" publika iz Gračanice i okoline može pogledati sutra (utorak, 25.12.2018.) u 13 časova u gračaničkom Domu kulture, nakon čega "Uspavana lepotica" kreće na turneju. Priliku da je vide, u sredu će imati mališani u Zubinom Potoku, nakon čega slede izvođenja u Zvečanu, Partešu i Šilovu.Ostale vesti

Gračanica: Tribina o nematerijalnom kulturnom nasleđu Goranaca
Dom kulture „Gračanica“ organizuje tribinu „Nematerijalno kulturno nasleđe Goranaca: Proslava Đurđevdana (Đurena) – tradicija za održivu budućnost“. Tribina će biti održana u sredu, 28. oktobra, sa početkom u 13 časova.
  • 26.10.2020
Prestižne muzičke nagrade i priznanja za Kosovsku Mitrovicu
U toku meseca oktobra, prestižnim muzičkim nagradama i priznanjima okitili su se Crkveni hor “Branislav Nušić”, doajen mitrovičke muzičke scene Petar Rakić, kao i Džez i bluz festival “North city”.
  • 23.10.2020
Počinju Pesnički susreti “Lazar Vučković”
Pesnički susreti “Lazar Vučković” svečano će biti otvoreni večeras u 19 časova u Domu kulture “Gračanica”.
  • 21.10.2020
„Femart“ festival u Prištini: Solidarnost i upornost
U Prištini se po osmi put održava Međunarodni festival umetnika i aktivista „Femart“. „To je prvi i jedini feministički festival na Kosovu, ujedno i najveći na Balkanu koji već godinama okuplja umetnike i aktiviste iz celog sveta”, kazala je za RTV Kim menadžerka Femart-a Venera Ismailji.
  • 19.10.2020
Glumici Ivani Kovačević nagrada na
Ivana Kovačević, glumica Narodnog pozorišta Priština sa sedištem u Gračanici, nagrađena je na festivalu "Dani Zorana Radmilovića" u Zaječaru za ulogu Hekube u predstavi "Žene iz Troje" Nebojše Bradića.
  • 17.10.2020
Mitrovica: Izložbom dečjih radova otvoren
Festival dečjeg stvaralaštva “Kaktus”, drugi po redu, počeo je sinoć u Privatnom kulturnom centru “Akvarijus” u Kosovskoj Mitrovici.
  • 17.10.2020