"Dobrota je jedini način da nam život postane bajka"

Dan uoči nove premijere Narodnog pozorišta u Prištini, rediteljka predstave "Uspavna lepotica" Radmila Knežević kaže da je "dobrota jedini način da nam život postane bajka".

Podeli ovaj članak sa:
  • Rediteljka Knežević (treća s leva) sa ekipom predstave ''Uspavana lepotica'' (Foto privatna arhiva)
  • Detalj sa probe za predstavu ’’Uspavana lepotica’’ (Foto privatna arhiva)
  • (Foto NPP)

Dečija predstava "Uspavana lepotica" nastala je u koprodukciji Narodnog pozorišta Priština i Doma kulture "Gračanica", a rađena je po tekstu i režiji Radmile Knežević.

Iako predložak potiče iz dobro poznate istoimene bajke, ona je ovoga puta na scenu postavljena u nešto drugačijem obliku.

"Sama predstava je jedna priča o odrastanju, gde se potencira, da je za formiranje jedne zdrave ličnosti potrebno da budemo lepo vaspitani, da budemo dobri učenici, da vodimo računa o sebi, da imamo ogovornost, da poštujemo obaveze", rekla je rediteljka predstave Radmila Knežević, dodajući da je komad prilično prilagođen savremnom govoru i savremenim dešavanjima kod dece, te da poručuje da je "dobrota jedini način da nam život postane bajka".

"Poruka je da svaka porodica u kojoj ima ljubavi i sloge može da živi u dvorcu. To onda, zapravo, jeste dvorac, on ne mora da bude velelepna zgrada. A svako dete koje ima dobro srce je princeza ili princ", kazala je Kneževićeva.

Rediteljka navodi da je pisanje za decu "klizav teren", jer se "do njih mora dopreti, što nije uvek lako".

"Kada radite dečiju predstavu, što bi Duško Radović rekao, ’pisati za decu je kao i za odrasle, samo malo ozbiljnije’. To je isto tako i za predstavu. Sve izgleda tako jednostavno, tu nemate neku filozofiju u tekstu, reči su jednostavne, ali savršenstvo upravo proističe iz jednostavnosti", smatra Kneževićeva.

Premijeru predstave "Uspavana lepotica" publika iz Gračanice i okoline može pogledati sutra (utorak, 25.12.2018.) u 13 časova u gračaničkom Domu kulture, nakon čega "Uspavana lepotica" kreće na turneju. Priliku da je vide, u sredu će imati mališani u Zubinom Potoku, nakon čega slede izvođenja u Zvečanu, Partešu i Šilovu.

Ostale vesti

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane