Vesti
Kultura

Đuren, događaj koji Gorance vraća u dom

Proslava Đurena u Gori je tradicionalni događaj koji uprkos promenama, iseljavanju i drugim društvenim i političkim događajima i dalje okuplja Gorance iz celog sveta. Đuren ili Đurđevdan je simbol identiteta ovog naroda. O samom događaju i o goranskom narodu i običajima danas se govorilo na tribini „„Nematerijalno kulturno nasleđe Goranaca” održanoj u Domu kulture “Gračanica”.
Đuren, događaj koji Gorance vraća u dom
Sa proslave Đurena-Đurđevdana (Foto Kim arhiva)

Proslava Đurena na Gori počinje 4. maja, centralna proslava je u mestu Vlaška - ataru sela Vraništa, a završava se 9. maja u Brodu. Ovaj nesvakidašnji kulturni, društveni i identitetski događaj okuplja Gorance iz celog sveta. Tada se u svoj rodni kraj vraćaju i oni koji su otišli u pečalbu.

“Otuda i ta izreka – “Ke da si da si, za Đuren doma da si!”. Za Gorance je dom Gora. Živimo svuda, ima nas na svim kontinentima sveta, ali kada razgovaramo “ideme doma”, “će ideme doma”, to znači da je dom za Gora”, kaže Sejfeda Isaković Goranka iz Dragaša.

Goranci ovaj događaj proslavljaju od davnina a vezuju ga za kraj zime i početak leta.

“Oni tada nastoje da podstaknu sreću, blagostanje u zajednici. Otuda se za Đuren može reći da je reč o događaju društveno-integrativnog karaktera, njime Goranci obnavljaju svoje zajedništvo, međusobne veze prijateljske, rodbinske”, kazao je dr Aleksandar Popović iz naučni saradnik u Institutu za srpsku kulturu koji je poslednje dve godine je proučavao ovaj veseli događaj.

Sejdefa Isaković je opisivala je težak život svog naroda, posebno u zimskom periodu. Žene su, kaže, uvek bile stubovi porodica, dok su muškarci odlazili u pečalbu. Kada dođe Đuren obeležavao se period izlaska iz duge i teške zime. “To je bila proslava proleća”.

“Đuren se obeležava još iz davnih dana, kada su ljudi verovali u više bogova, ostali su ti paganski običaji i tim ritualnim radnjama se mislilo da će sve to doprineti boljitku, zdravlju, deci, porodici, stoci”.

Proslavu Đurena karakteriše oro ili kolo u kojem igraju pretežno mladi, a devojke, udate žene i one starijeg doba razlikuju se po raznovrsnoj nošnji.

“Starije žene obavezno imaju terlik, a mlađe u zavisnosti od prilika. Ako su neke svetkovine, svadbe ili proslave oblače nošnju, a terlik je obavezan za udatu ženu bilo da je mlađa ili starija”, kaže Sejdefa Isaković iz Dragaša.

“Nošnju spremaju naše žene za vreme zime i onda kada izlaze na Đuren, tu se vidi motiv nošnje, novina, koja je šta spremala, koja je izmislila neku novu šaru, kreativnost”, kaže Muradija Pepić.

Ona je objašnjavala i druge ritual pred Đuren poput kupanja jajetom i drenom koji simbolizuji zdravlje dece i porodice.

Tokom tribune u Domu kulture prikazan je i dokumentarni zapis sa proslave Đurena na Gori .Aleksandar Popović je objasnio prisutnima da ovaj praznik nema previše sličnosti sa Đurđevdanom koji proslavljaju pravoslavni vernici. Ono što vezuje ova dva događaja je početak proleća.

Prema podacima do kojih je došao Institut za srpsku kulturu, u Gori danas živi oko 10 hiljada Goranaca, dok ih je do pre ratnih sukoba bilo više od 20 hiljada. U poslednje dve decenije mnogi su napustili svoj kraj u potrazi za boljim životom.Ostale vesti

U Gračanici premijerno film
Igrani film "Dara iz Jasenovca", reditelja Predraga Gage Antonijevića biće prikazivan narednih sedam dana u Gračanici i drugim sredinama na Kosovu.
  • 24.11.2020
Pesnik Mošo Odalović nagradu poklonio zavičaju
Godišnja nagrada Zadužbine „Rodoljub Nićiforović“ iz Pariza pripala je ove godine srpskom pesniku za decu Mošu Odaloviću koji je ovu nagradu posvetio selu Staro Gracko kod Lipljana.
  • 24.11.2020
Neuspeh festivala
Kampanju „Sloboda ima ime – OVK“, osmislila grupa je od šest umetnika i intelektualaca od kojih su dvoje prikazani beogradskoj publici u sklopu festivala "Mirdita, dobar dan" – umetnica i poslanica DPK Eljiza Hodža, i glumac i režiser, Fatmir Spahiu. Inicijativa mladih za ljudska prava iz Srbije saopštila je da kao neuspeh festivala vidi činjenicu da neki od nekadašnjih učesnika "učestvuju u kampanji slavljenja optuženih za ratne zločine i u pritiscima na rad Specijalizovanih veća u Hagu".
  • 17.11.2020
Učenici nagradama ukrasili Muzičku školu „Stevan Mokranjac“
Muzičku školu „Stevan Mokranjac“ Priština pohađa više od 150 talentovanih osnovaca i srednjoškolaca. Koliko su mladi muzičari sa centralnog Kosova posvećeni i marljivo rade najbolje se ogleda u brojnim nagradama koje krase hodnike ove obrazovne ustanove.
  • 16.11.2020
Gračanica: Sutra otvaranje izložbe
Izložba radova mladih vajara Kosova i Metohije, pod nazivom “Bezimeni”, biće otvorena u petak, 6. novembra od 19 časova u Domu kulture u Gračanica.
  • 05.11.2020
Film „Ime naroda“ otvorio 6. Međunarodni filmski festival KiM

Šesti "Međunarodni filmski festival Kosovo i Metohija" (MFFKIM) otvoren je u Domu kulture Gračanica prikazivanjem filma „Ime naroda“ reditelja Darka Bajića. Do četvrtka publika će imati prilike da pogleda domaće bioskopske hitove i nekoliko stranih.

  • 03.11.2020