Vesti
Kultura

Đuren, događaj koji Gorance vraća u dom

Proslava Đurena u Gori je tradicionalni događaj koji uprkos promenama, iseljavanju i drugim društvenim i političkim događajima i dalje okuplja Gorance iz celog sveta. Đuren ili Đurđevdan je simbol identiteta ovog naroda. O samom događaju i o goranskom narodu i običajima danas se govorilo na tribini „„Nematerijalno kulturno nasleđe Goranaca” održanoj u Domu kulture “Gračanica”.
Đuren, događaj koji Gorance vraća u dom
Sa proslave Đurena-Đurđevdana (Foto Kim arhiva)

Proslava Đurena na Gori počinje 4. maja, centralna proslava je u mestu Vlaška - ataru sela Vraništa, a završava se 9. maja u Brodu. Ovaj nesvakidašnji kulturni, društveni i identitetski događaj okuplja Gorance iz celog sveta. Tada se u svoj rodni kraj vraćaju i oni koji su otišli u pečalbu.

“Otuda i ta izreka – “Ke da si da si, za Đuren doma da si!”. Za Gorance je dom Gora. Živimo svuda, ima nas na svim kontinentima sveta, ali kada razgovaramo “ideme doma”, “će ideme doma”, to znači da je dom za Gora”, kaže Sejfeda Isaković Goranka iz Dragaša.

Goranci ovaj događaj proslavljaju od davnina a vezuju ga za kraj zime i početak leta.

“Oni tada nastoje da podstaknu sreću, blagostanje u zajednici. Otuda se za Đuren može reći da je reč o događaju društveno-integrativnog karaktera, njime Goranci obnavljaju svoje zajedništvo, međusobne veze prijateljske, rodbinske”, kazao je dr Aleksandar Popović iz naučni saradnik u Institutu za srpsku kulturu koji je poslednje dve godine je proučavao ovaj veseli događaj.

Sejdefa Isaković je opisivala je težak život svog naroda, posebno u zimskom periodu. Žene su, kaže, uvek bile stubovi porodica, dok su muškarci odlazili u pečalbu. Kada dođe Đuren obeležavao se period izlaska iz duge i teške zime. “To je bila proslava proleća”.

“Đuren se obeležava još iz davnih dana, kada su ljudi verovali u više bogova, ostali su ti paganski običaji i tim ritualnim radnjama se mislilo da će sve to doprineti boljitku, zdravlju, deci, porodici, stoci”.

Proslavu Đurena karakteriše oro ili kolo u kojem igraju pretežno mladi, a devojke, udate žene i one starijeg doba razlikuju se po raznovrsnoj nošnji.

“Starije žene obavezno imaju terlik, a mlađe u zavisnosti od prilika. Ako su neke svetkovine, svadbe ili proslave oblače nošnju, a terlik je obavezan za udatu ženu bilo da je mlađa ili starija”, kaže Sejdefa Isaković iz Dragaša.

“Nošnju spremaju naše žene za vreme zime i onda kada izlaze na Đuren, tu se vidi motiv nošnje, novina, koja je šta spremala, koja je izmislila neku novu šaru, kreativnost”, kaže Muradija Pepić.

Ona je objašnjavala i druge ritual pred Đuren poput kupanja jajetom i drenom koji simbolizuji zdravlje dece i porodice.

Tokom tribune u Domu kulture prikazan je i dokumentarni zapis sa proslave Đurena na Gori .Aleksandar Popović je objasnio prisutnima da ovaj praznik nema previše sličnosti sa Đurđevdanom koji proslavljaju pravoslavni vernici. Ono što vezuje ova dva događaja je početak proleća.

Prema podacima do kojih je došao Institut za srpsku kulturu, u Gori danas živi oko 10 hiljada Goranaca, dok ih je do pre ratnih sukoba bilo više od 20 hiljada. U poslednje dve decenije mnogi su napustili svoj kraj u potrazi za boljim životom.Ostale vesti

Koncert u čast jubileja, 7 vekova manastira Gračanice
Povodom jubileja, 7 vekova manastira Gračanice, učenici muzičkih škola „Stevan Mokranjac“ iz Gračanice i "Stevan Hristić" iz Staništora, hora „Simonida“ i crkvenog hora „Branislav Nušić“ iz Kosovske Mitrovce održali su koncert u Domu kulture.
  • 16.06.2021
Diskusija i izložba u PKC-u
Alternativna Internet stranica, večeras u 19 časova u Privatnom kulturnom centru "Akvarijus", organizuje diskusiju "Alternativna mesta okupljanja - samostalne inicijative za kulturu, umetnost, slobodu...". Iste večeri biće otvorena izložba fotografija Sunčice Andrejević, dok će u muzičkom delu programa nastupiti Ilda Krama. 
  • 14.06.2021
Promocija knjige „Priština u srcu“ Nebojše Nikolića

Promocija knjige „Priština u srcu“ Nebojše Nikolića biće održana u subotu od 19 časova u Domu kulture „Gračanica“. 

  • 10.06.2021
Nataša Tasić Knežević: Ljubav je srž života
Operska diva moćnog glasa Nataša Tasić Knežević zadivila je večeras publiku u Gračanici ne samo svojim talentom i izvođenjem, već i neposrednošću, ljubaznošću i toplinom.
  • 09.06.2021
’’Akvarijus’’: Predstavljanje slikovnice ’’Utine i Miljanine boje prirode’’
Slikovnica za decu „Utine i Miljanine boje prirode“ (2021) biće predstavljena u Privatnom kulturnom centru „Akvarijus“ u četvrtak, 10. juna 2021. godine, u 12 časova.
  • 09.06.2021
Operska diva Nataša Tasić Knežević nastupa u Gračanici
Operska diva iz Beograda Nataša Tasić Knežević održaće koncert u Domu kulture u Gračanici u sredu od 18 časova.
  • 07.06.2021