Vesti
Kultura

„Đurđevak“ obeležio svoju slavu

Predškolska ustanova „Đurđevak“ obeležila je svoju slavu Đurđevdan, kulturno-umetničkim programom u Domu kulture u Gračanici.
„Đurđevak“ obeležio svoju slavu
Sa današnje predstave (Foto Kim)

Mališani iz „Đurđevka“ okupili su se najpre u centru Gračanice, a onda su u pratnji roditelja i vaspitača prodefilovali ulicom do Doma kulture gde su izveli Đurđevdansku priredbu.

Direktorka predškolske ustanove „Đurđevak“ Verica Arsić kazala je da se nekad šetalo kroz Prištinu i da je tradicija, pod izmenjenim okolnostima, očuvana.

„Ovo je dan naše ustanove i ispraćaj predškolaca u prvi razred. Naša su deca uvek spremna, ovo su vežbali dugo i program je bogat i lep“, kazala je Arsićeva.

U priredbi je prema rečima vaspitača učestvovalo preko 200 dece. Oni malo stariji, potrudili su se da obraduju roditelje naučenim pesmama i igrama.

Ovogodišnjom temom „Nekad i sad“ napravljena je razlika između ranijeg i modernijeg obeležavanja događaja.

„Krenuli smo sa pripremama od februara, bilo je nekih izmena, da bismo videli šta deca mogu, a šta ne. Kao i svake godine program je raznovrstan. Pripremili smo tradicionalan i moderan folklor, u duhu teme“, kazala je pedagog Radica Parlić.

U šest objekata predškolske ustanove Đurđevak dnevno boravi preko 400 dece. Ono što uvek nedostaje jesu igračke, za ostalo se, prema rečima direktorke, snalaze.

„Mnogo toga nam nedostaje i uvek je za decu neophodno puno igračaka, rekvizita i ostalog ali se snalazimo.  Živimo i radimo domaćinski i imamo najosnovnije za hranu. Higijena je na visokom nivou, imamo dobre vaspitače, više od toga nam i ne treba“, kazala je Arsićeva.

Predškolska ustanova „Đurđevak“ na centralnom Kosovu ima šest svojih objekta. Osim u Gračanici, „Đuđevak“ obezbeđuje boravak za mališane i u Sušici, Preocu, Laljem selu, Čaglavici i Brnjici.Ostale vesti

„Femart“ festival u Prištini: Solidarnost i upornost
U Prištini se po osmi put održava Međunarodni festival umetnika i aktivista „Femart“. „To je prvi i jedini feministički festival na Kosovu, ujedno i najveći na Balkanu koji već godinama okuplja umetnike i aktiviste iz celog sveta”, kazala je za RTV Kim menadžerka Femart-a Venera Ismailji.
  • 19.10.2020
Glumici Ivani Kovačević nagrada na
Ivana Kovačević, glumica Narodnog pozorišta Priština sa sedištem u Gračanici, nagrađena je na festivalu "Dani Zorana Radmilovića" u Zaječaru za ulogu Hekube u predstavi "Žene iz Troje" Nebojše Bradića.
  • 17.10.2020
Mitrovica: Izložbom dečjih radova otvoren
Festival dečjeg stvaralaštva “Kaktus”, drugi po redu, počeo je sinoć u Privatnom kulturnom centru “Akvarijus” u Kosovskoj Mitrovici.
  • 17.10.2020
AP: Audicija za glumce nove predstave „Život geto tinejdžera“

Amatersko pozorište „Janićije Popović“ sekcija Doma kulture „Gračanica“ organizuje audiciju za predstavu „Život geto tinejdžera“ 30. i 31. oktobra 2020. godine u Domu kulture.

  • 15.10.2020
O kavalu i srpskom kolu u Prištini
O očuvanju, prezentaciji i specifičnostima kavala i srpskog kola kao prepoznatljivim elementima nematerijalne kulture u Srpskom kulturnom centru u Prištini su govorili rukovodilac nacionalnog ansambla “Venac” Miloš Cile Mitić i prvi profesor sviranja na kavalu Miloš Nikolić.
  • 13.10.2020
Radionica sviranja na kavalu i pevanja u Gračanici i Štrpcu
Srpsko etnomuzikološko društvo (SED) u saradnji sa ansamblom narodnih igara i pesama Кosova i Metohije "Venac", organizuje radionicu sviranja na kavalu i pevanja uz kaval u Gračanici i Štrpcu.
  • 10.10.2020