Vesti
Kultura

„Đurđevak“ obeležio svoju slavu

Predškolska ustanova „Đurđevak“ obeležila je svoju slavu Đurđevdan, kulturno-umetničkim programom u Domu kulture u Gračanici.
„Đurđevak“ obeležio svoju slavu
Sa današnje predstave (Foto Kim)

Mališani iz „Đurđevka“ okupili su se najpre u centru Gračanice, a onda su u pratnji roditelja i vaspitača prodefilovali ulicom do Doma kulture gde su izveli Đurđevdansku priredbu.

Direktorka predškolske ustanove „Đurđevak“ Verica Arsić kazala je da se nekad šetalo kroz Prištinu i da je tradicija, pod izmenjenim okolnostima, očuvana.

„Ovo je dan naše ustanove i ispraćaj predškolaca u prvi razred. Naša su deca uvek spremna, ovo su vežbali dugo i program je bogat i lep“, kazala je Arsićeva.

U priredbi je prema rečima vaspitača učestvovalo preko 200 dece. Oni malo stariji, potrudili su se da obraduju roditelje naučenim pesmama i igrama.

Ovogodišnjom temom „Nekad i sad“ napravljena je razlika između ranijeg i modernijeg obeležavanja događaja.

„Krenuli smo sa pripremama od februara, bilo je nekih izmena, da bismo videli šta deca mogu, a šta ne. Kao i svake godine program je raznovrstan. Pripremili smo tradicionalan i moderan folklor, u duhu teme“, kazala je pedagog Radica Parlić.

U šest objekata predškolske ustanove Đurđevak dnevno boravi preko 400 dece. Ono što uvek nedostaje jesu igračke, za ostalo se, prema rečima direktorke, snalaze.

„Mnogo toga nam nedostaje i uvek je za decu neophodno puno igračaka, rekvizita i ostalog ali se snalazimo.  Živimo i radimo domaćinski i imamo najosnovnije za hranu. Higijena je na visokom nivou, imamo dobre vaspitače, više od toga nam i ne treba“, kazala je Arsićeva.

Predškolska ustanova „Đurđevak“ na centralnom Kosovu ima šest svojih objekta. Osim u Gračanici, „Đuđevak“ obezbeđuje boravak za mališane i u Sušici, Preocu, Laljem selu, Čaglavici i Brnjici.Ostale vesti

’’Uprkos svemu’’ u gradu na Ibru
Dokumentarni film „Uprkos svemu“ Gorana Avramovića, posvećen radu Narodnog pozorišta u Prištini sa privremenim sedištem u Gračanici, priča je o kolektivu koji je pokazao da se ljubav prema umetnosti ne može uništiti. Film koji kroz priču o životu jedne institucije, govori o sudbini srpskog naroda, kulture, postojanja i identiteta na Kosovu, prikazan je sinoć u severnom delu Kosovske Mitrovice.
  • 26.02.2021
Projekcija filma
Dokumentarni film „Uprkos svemu“ Gorana Avramovića posvećen radu Narodnog pozorišta Priština biće premijerno prikazan danas u Kosovskoj Mitrovici, u Privatnom kulturnom centru „Akvarijus“.
  • 25.02.2021
Veče ruskih romansi u Gračanici
U Domu kulture u Gračanici večeras će biti održan Koncert ruskih romansi.
  • 25.02.2021
Ne postoji pilula za sreću
Predstava „Placebo“, po tekstu Aleksandra Jugovića, a u režiji Isidore Goncić, premijerno je izvedena pred publikom u Gračanici. "Predstava je izgledala baš kako sam želela, tako da sam presrećna", rekla je rediteljka nakon premijere. Publika je trud ekipe NPP-a pozdravila dugotrajnim aplauzom.
  • 24.02.2021
Nova pozorišna komedija pred publikom u Gračanici
Crna komedija „Placebo“ po tekstu Aleksandra Jugovića a u režiji mlade rediteljke Isidore Goncić premijerno će biti izvedena večeras pred publikom u Gračanici. Predstavu izvodi Narodno pozorište Priština, a sa domaćim glumcima zajedno na sceni će igrati i nekoliko beogradskih.
  • 24.02.2021
Koncert Ruske romanse u četvrtak u Gračanici

Pokrajinski kulturni centar Priština-Leposavić i Dom kulture „Gračanica“ 25. februara u 19 časova organizuju koncert Ruskih romansi u velikoj sali Doma kulture.

  • 22.02.2021