Vesti
Kultura

„Đurđevak“ obeležio svoju slavu

Predškolska ustanova „Đurđevak“ obeležila je svoju slavu Đurđevdan, kulturno-umetničkim programom u Domu kulture u Gračanici.
„Đurđevak“ obeležio svoju slavu
Sa današnje predstave (Foto Kim)

Mališani iz „Đurđevka“ okupili su se najpre u centru Gračanice, a onda su u pratnji roditelja i vaspitača prodefilovali ulicom do Doma kulture gde su izveli Đurđevdansku priredbu.

Direktorka predškolske ustanove „Đurđevak“ Verica Arsić kazala je da se nekad šetalo kroz Prištinu i da je tradicija, pod izmenjenim okolnostima, očuvana.

„Ovo je dan naše ustanove i ispraćaj predškolaca u prvi razred. Naša su deca uvek spremna, ovo su vežbali dugo i program je bogat i lep“, kazala je Arsićeva.

U priredbi je prema rečima vaspitača učestvovalo preko 200 dece. Oni malo stariji, potrudili su se da obraduju roditelje naučenim pesmama i igrama.

Ovogodišnjom temom „Nekad i sad“ napravljena je razlika između ranijeg i modernijeg obeležavanja događaja.

„Krenuli smo sa pripremama od februara, bilo je nekih izmena, da bismo videli šta deca mogu, a šta ne. Kao i svake godine program je raznovrstan. Pripremili smo tradicionalan i moderan folklor, u duhu teme“, kazala je pedagog Radica Parlić.

U šest objekata predškolske ustanove Đurđevak dnevno boravi preko 400 dece. Ono što uvek nedostaje jesu igračke, za ostalo se, prema rečima direktorke, snalaze.

„Mnogo toga nam nedostaje i uvek je za decu neophodno puno igračaka, rekvizita i ostalog ali se snalazimo.  Živimo i radimo domaćinski i imamo najosnovnije za hranu. Higijena je na visokom nivou, imamo dobre vaspitače, više od toga nam i ne treba“, kazala je Arsićeva.

Predškolska ustanova „Đurđevak“ na centralnom Kosovu ima šest svojih objekta. Osim u Gračanici, „Đuđevak“ obezbeđuje boravak za mališane i u Sušici, Preocu, Laljem selu, Čaglavici i Brnjici.Ostale vesti

„Riznica“, portal za kulturu i tradiciju
Osnovna ideja za pokretanje portala Riznica (riznica.net) jeste promocija „zaboravljenih i nepravedno potisnutih vrednosti zbog dnevno-političkih tema“, rekao je glavni i odgovorni uredni tog portala iz Gračanice Ivan Miljković za Udruženje novinara Srbije (UNS).
  • 28.05.2020
Zajednica pozorišta Srbije spremna da obnovi rad
Zajednica profesionalnih pozorišta Srbije, koja okuplja šesnaest institucionalnih pozorišta van Beograda i Vojvodine, saopštila je da su članice spremne da nastave sa radom odmah po dobijanju preporuka od nadležnog ministarstva u vezi sa uslovima pod kojima se mogu organizovati probe i predstave.
  • 28.05.2020
U PKC „Akvarijus“ večeras izložba Mimoze Studenice
U virtuelnoj galeriji Privatnog kulturnog centra “Akvarijus” večeras u 19:00 časova biće predstavljena izložba kolaža pod nazivom “Žena”,  likovne umetnice iz Prištine Mimoze Studenice.
  • 22.05.2020
Novi program Doma kulture
Dom kulture Gračanica je i za narednu nedelju pripremio bogat online kulturni program. Posetioci njihove stranice moći će da pogledaju koncerte, učestvuju na likovnoj koloniji, prate časove balete ali i druge sadržaje.
  • 17.05.2020
U toku je deveta nedelja koliko traje izolacija i ograničeno kretanje usled pojave epidemije koronavirusa. Dom kulture "Gračanica" je i za ovu nedelju pripremio kulturni program koji emituje preko društvenih mreža.
  • 10.05.2020
Dom kulture „Gračanica“ nastavlja sa programima tokom epidemije
Dom kulture „Gračanica“ je za osmu nedelju ograničenog kretanja i vanrednog stanja izazvanog epidemijom virusa korona pripremio programe kulturnog sadržaja.
  • 03.05.2020