Vesti
Kultura

’’Đedov sabor’’ 6. i 7. avgusta u Osojanu

Savez amatera Kosova i Metohije i Dom kulture “Gračanica”, a ove godine im se pridružuje i Kulturni centar “Dragica Žarković” iz Kosovske Mitrovice, organizuju manifestaciju “Đedov sabor” koja se u Osojanu održava 6. i 7. avgusta ove godine. Predsednik Saveza amatera Kosova i Metohije Đorđe Lakušić, gostujući u jutarnjem programu Radija Kosovska Mitrovica rekao je da će i ove godine dati sve od sebe zajedno sa ostalim organizatorima da ova manifestacija protekne po planu.
’’Đedov sabor’’ 6. i 7. avgusta u Osojanu
''Đedov sabor'' u Osojanu (Foto Radio Goraždevac)

“Zajednički rad u cilju obogaćivanja sadržaja i predstavljanja srpske tradicije i kulture, tradicionalnih instrumenata, vokalnih solista, grupa pevača i ansambala, će ove godine doći do izražaja. Sam smisao da starosrpske izvore podvedemo pod jedan ovakav sabor koji nosi naziv “Đedov sabor” a posvećen je blaženopočivšem mitropolitu Amfilohiju Radoviću, je od velikog značaja za čuvanje sećanja na njega koji je mnogo učinio za narod ovog kraja ali i da očuvamo našu srpsku kulturnu baštinu i identitet na ovim prostorima.

Prilika je da na taj dan sećanja na mitropolita, svi mi onako kako nam dolikuje, prezentujemo na pravi način naše vrednosti, našu tradiciju i kulturu i da je očuvamo i prenesemo na mlađe generacije koje dolaze”, rekao je Lakušić.

Mitropolit je jedan od najzaslužnijih za povratak u ovaj metohijski kraj i u prvim danima povratka našao se da ohrabri i podrži povratnike svojim primerom, ljubavlju i molitvama. Mitropolit Amfilohije je obnovio i osnovao mnoge sabore u različitim krajevima naše zemlje.

Povratak u Osojane jedan od retkih primera uspešnog povratka raseljenih i prognanih Srba u Metohiju. U Osojansku dolinu se od 2001. godine vratilo oko 350 Srba, a u ovom selu danas živi i oko stotinu dece.Ostale vesti

Gračanica: Letnji bioskop na otvorenom

Dom kulture Gračanica organizuje Filmsko leto za mlade prikazivanjem filmova na otvorenom. 

  • 14.08.2022
Generacija 5 i Inspektor Blaža u Leposaviću
Centar za kulturu "Sava Dečanac" iz Leposavića organizuje Rok festival u ovom gradiću na severu Kosova.
  • 11.08.2022
Povratak nosi seme nade
Tešku letnju omorinu i tišinu metohijskog sela Osojana, proteklih nekoliko dana, prekinuli su gosti i Sabor posvećen mitropolitu Amfilohiju. 
  • 10.08.2022
DokuFest: Misija OEBS-a predstavila dokumentarce o ljudskim pravima
U okviru Međunarodnog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma DokuFest koji se održava u Prizrenu, Misija OEBS-a na Kosovu je sinoć predstavila pet kratkih dokumentarnih filmova o ljudskim pravima i demokratskim vrednostima.
  • 10.08.2022
Draganac: Završena mala letnja škola
Pri manastiru Draganac, jedinom živom manastiru u Kosovskom Pomoravlju, nedavno je održana prva Novobrdska mala letnja škola „Dragana Hrebeljanović“.
  • 10.08.2022
Vladika Teodosije: Ne prodajte nasleđenu dedovinu na KiM

Povodom godišnjice najvećeg i najuspešnijeg povratka Srba na Kosovo i Metohiju, nakon proterivanja 1999. godine, u Osojanu je održan drugi po redu "Đedov sabor" posvećen mitropolitu Amfilohiju Radoviću.

  • 07.08.2022