Vesti
Kultura

Despotovac: ’’Usud po Grigoriju’’ na Danima srpskoga duhovnog preobraženja

U okivru programa manifestacije "Dani srpskoga duhovnog preobraženja" koja se po 30. put održava u Despotovcu (Manasiji), večeras će u tamošnjem Centru za kulturu "Sveti Stefan, despot srpski" od 20.15 biti izvedena predstava Narodnog pozorišta u Prištini (NPP) "Usud po Grigoriju".
Despotovac: ’’Usud po Grigoriju’’ na Danima srpskoga duhovnog preobraženja
Detal iz predstave ''Usud po Grigoriju'' (Foto NPP, promo)

Reditelj komada "Usud po Grigoriju" Branko Popović večerašnji nastup NPP-a smatra višestruko značajnim.

"Nastupamo na ’Danima srpskog duhovnog preobraženja’, to je je jedna tradicionalna manifestacija koja obuhvata naučne skupove, međunarodne koncerte, muzičke nastupe, između ostalog, i predstave. S obzirom da je danas malo lošije vreme, mi ćemo igrati predstavu u sali Doma kulture u Despotovcu. Mislim da je ovo od izuzetnog značaja ne samo za pozorište, već i za srpsku kulturu, jer će se publika upoznati sa životom i sa svim onim što nam je dao Grigorije Božović", rekao je on za RTV Kim.

Iako će predstava biti izvedena u letnjoj sezoni dok traje pauza u njenoj matičnoj kući, glumica Ivana Kovačević koja u predstavi tumači skojevku Sofiju, kasnije islednicu i oficirku OZNE, takođe smatra da je večerašnji nastup posebno inspirativan.

"Jako nam znači nastup. Igramo ovu predstavu, igramo jedan divan komad o Grigoriju Božoviću, koji je čovek sa Kosova koga ne treba zaboraviti, pa nam je utoliko i veća čast što ćemo nastupiti večeras", kazala je ona.

Da je predstava o Grigoriju Božoviću razlog više za zadovoljstvo glumaca i čitavog ansambla NPP-a slaže se i nosilac glavne uloge Nebojša Đorđević.

"Igramo predstavu o čoveku koji nas je svakako zadužio i na koga treba da se obrati pažnja, a to je Grigorije Božović koji je svojim likom, delom socijalnim i političkim delovanjem, kao i svojom literaturom, pre svega, zadužio srpski narod i ostavio nam svoje plemenite borbe i ciljeve da kao primer posluže nama, za naše dalje delovanje. Tako da mi je svakako čast, privilegija i zadovoljstvo što izvodimo tu predstavu na jednoj ovakvoj manifestaciji koja u samom nazivu nosi sve ono što je trenutno značajno za naš ceo narod, a to su ’Dani duhovnog srpskoga preobraženja’", kazao je on.

Branko Popović je za RTV Kim rekao da "postoji velika verovatnoća" da će "Usud po Grigoriju" ubrzo ponovo biti izveden u Gračanici.

Postoji velika verovatnoća da se ova naša predstava odigra još jednom u Gračanici i to za Dan opštine Gračanica, ali o tome ćemo se još, naravno, informisatiti kad se napravi kompletan program proslave Dana opštine u Gračanici".

Podsetimo, predstava "Usud po Grigoriju" koja je rađena po tekstu Miloša Latinovića premijerno je izvedena u Zubinom Potoku u ponedeljak, 30. maja od 19.30 u Domu kulture "Stari Кolašin", dok je prva repriza odigrana u utorak, 31. maja od 20.00 u Domu kulture "Gračanica".

U predstavi igraju: Nebojša Đorđević, Ivana Кovačević, Bojan Stojčetović, Nemanja Janičić, Jasmina Stojiljković, Nikola Đorđević, Tamara Tomanović, Strahinja Bičanin i Nikola Stanković.Ostale vesti

Na
Druga po redu "Pijaca knjiga" otvorena je sinoć u Privatnom kulturnom centru "Akvarijus" u Kosovskoj Mitrovici. Promovisana je knjiga aforističara Jovana Zafirovića.
  • 04.10.2022
Otvara se pijaca knjiga u ’’Akvarijusu’’
Besedom o knjizi Nevene Milosavljević, predstavljanjem knjige aforizama "Glavom kroz stid" dobitnika Vibove nagrade Jovana Zafirovića, te muzičkim nastupom Petra Rakića (gitara) i Dragane Milić (vokal) večeras (ponedeljak, 3. oktobar) u mitrovačkom Privatnom kulturnom centru "Akvarijus" biće svečano otvorena druga po redu "Pijaca knjiga".
  • 03.10.2022
U Prizrenu počela radionica ’’Pesme prizrenske’’

U manastiru Sveti Arhangeli kod Prizrena počela je radionica pod nazivom „Pesme prizrenske“ koju organizuje umetničko udruženje Prizrenaca „Bistrica“.

  • 01.10.2022
’’SumLjivo lice’’ u Gračanici za početak jesenje sezone Narodnog pozorišta Priština
Predstava "SumLJivo lice" u režiji Milana Neškovića i produkciji Narodnog pozorišta u Prištini (NPP), rađena prema jednom od najpoznatijih dela Branislava Nušića, biće izvedena na obeležavanju godišnjice NPP-a i početku jesenje sezone 8. oktobra, od 20.00 časova u Domu kulture "Gračanica". 
  • 01.10.2022
Predstavljanje lika i dela Grigorija Božovića u Matici srpskoj
Dom kulture “Stari Kolašin” iz Zubinog Potoka predstaviće se publici u Novom Sadu, u Matici srpskoj i Srpskom narodnom pozorištu 30. septembra i prvog novembra.
  • 29.09.2022
Pesnički susreti ’’Lazar Vučković’’: U dva dana od Prizrena do Mitrovice
Dvodnevni Pesnički susreti "Lazar Vučković" održaće se 29. i 30. septembra, a pesnički karavan će obići Gornje selo kod Prizrena, Bogosloviju u gradu na Bistrici, Gračanicu, Prilužje i Kosovsku Mitrovicu.
  • 28.09.2022