Vesti
Kultura

"Deobe": Zajednička predstava pozorišta iz Niša, Novog Sada i Prištine

Pripreme za predstavu po čuvenom romanu Dobrice Ćosića, čiju režiju potpisuje Jug Radivojević, počele su. U martu će ovaj komad biti premijerno biti izveden, saopštavaju iz niškog teatra. Kako navode, predstava "Deobe" je koprodukcija pozorišta iz Novog Sada, Niša i Prištine.
Nebojša Đorđević u predstavi ''Ribarske svađe'' (Foto Goran Andrejević)

Pre tri dana su u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu glumci počeli da rade na novoj predstavi. Ona će biti postavljena prema dramatizaciji direktora niškog pozorišta Spasoja Ž. Milovanovića.

Radi se o koprodukciji Srpskog narodnog pozorišta (većinski koproducent), Narodnog pozorišta iz Niša i Narodnog pozorišta iz Prištine (kao manjinski koproducenti).

Pored režije Jug Radivojević radi i na scenografiji, a ekipu predstave čine i dramaturg Božidar Knežević, kostimograf je Tatjana Radišić i kompozitor Aleksandar Srebrić. U autorskoj ekipi su još Danilo Mlađenović, asistent scenografa, Igor Damjanović, scenski pokret, i Radovan Knežević, scenski govor.

Uloga seoskog gazde Uroša Babovića iz romana koji je 1961. godine dobio NIN-ovu nagradu pripala je Nebojši Saviću, a njegovu ženu Vidu igraće Sonja Damjanović. Ostale uloge igraju: Miloš Cvetković (Miloš, njegov sin), Nebojša Đorđević (Vita, njegov sluga), Milan Kovačević (Adam Katić, seoski gazda), Grigorije Jakšić (Dušan Katić, student, njegov sin), Igor Damjanović (Ljubiša Dačić, njihov sluga), Strahinja Bojović (Doktor, građanski političar), Dejan Cicmilović (Kosta Cvetić, major), Valentin Vencel (Nemački oficir) i Bojana Milanović (Mlada)

Publika će imati prilike da gleda "Deobe" na stalnom repertoaru u pozorištima u Novom Sadu, Nišu i Gračanici.Ostale vesti

Večeras u “Akvarijusu” o stvaralaštvu Grigorija Božovića
U okviru „Pijace knjige“ u Privatnom kulturnom centru „Akvarijus“ u Kosovskoj Mitrovici večeras od 18 časova predstaviće se Dom kulture „Stari Kolašin“ iz Zubinog Potoka. 
  • 18.10.2021
Predstava „Bilo dvaput u jednom kraljevstvu“ za decu u Gori

Dom kulture „Gračanica“ i Dečije pozorište iz Subotice organizuju izvođenje predstave „Bilo dvaput u jednom kraljevstvu“ rediteljke Divne Stojanov u osnovnim školama u Gori.

  • 18.10.2021
Završen festival ’’Mirdita, dobar dan
Festival „Mirdita, dobar dan!“ završen je sinoć u Prištini prikazivanjem filma „Teret“ reditelja Ognjena Glavonića i uručenjem festivalske nagrade aktivištkinji za ljudska prava Nori Ahmetaj.
  • 17.10.2021
„Mirdita, dobar dan!“ prvi put u Prištini. Festival koji razbija predrasude
Posle osam godina postojanja festivala „Mirdita, dobar dan!“, Priština je prvi put domaćin. Projekcijom filma „Zaceli me“ Danijele Štajnfeld otvoren je ovaj umetnički događaj.
  • 14.10.2021
Počeli Pesnički susreti ’’Lazar Vučković’’
U Gornjem Selu kod Prizrena danas su počeli dvodnevni Pesnički susreti "Lazar Vučković", posvećeni jednom od najvažnijih savremenih pesnika sa Kosova i Metohije.
  • 14.10.2021
Mali sajam knjiga u PKC ’’Akvarijus’’
Mali sajam knjiga pod nazivom „Pijaca knjiga“ održaće se u Кosovskoj Mitrovici, u Privatnom kulturnom centru (PKC) „Akvarijus“ od 15. do 20. oktobra 2021. godine.
  • 14.10.2021