Vesti
Kultura

"Deobe": Zajednička predstava pozorišta iz Niša, Novog Sada i Prištine

Pripreme za predstavu po čuvenom romanu Dobrice Ćosića, čiju režiju potpisuje Jug Radivojević, počele su. U martu će ovaj komad biti premijerno biti izveden, saopštavaju iz niškog teatra. Kako navode, predstava "Deobe" je koprodukcija pozorišta iz Novog Sada, Niša i Prištine.
Nebojša Đorđević u predstavi ''Ribarske svađe'' (Foto Goran Andrejević)

Pre tri dana su u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu glumci počeli da rade na novoj predstavi. Ona će biti postavljena prema dramatizaciji direktora niškog pozorišta Spasoja Ž. Milovanovića.

Radi se o koprodukciji Srpskog narodnog pozorišta (većinski koproducent), Narodnog pozorišta iz Niša i Narodnog pozorišta iz Prištine (kao manjinski koproducenti).

Pored režije Jug Radivojević radi i na scenografiji, a ekipu predstave čine i dramaturg Božidar Knežević, kostimograf je Tatjana Radišić i kompozitor Aleksandar Srebrić. U autorskoj ekipi su još Danilo Mlađenović, asistent scenografa, Igor Damjanović, scenski pokret, i Radovan Knežević, scenski govor.

Uloga seoskog gazde Uroša Babovića iz romana koji je 1961. godine dobio NIN-ovu nagradu pripala je Nebojši Saviću, a njegovu ženu Vidu igraće Sonja Damjanović. Ostale uloge igraju: Miloš Cvetković (Miloš, njegov sin), Nebojša Đorđević (Vita, njegov sluga), Milan Kovačević (Adam Katić, seoski gazda), Grigorije Jakšić (Dušan Katić, student, njegov sin), Igor Damjanović (Ljubiša Dačić, njihov sluga), Strahinja Bojović (Doktor, građanski političar), Dejan Cicmilović (Kosta Cvetić, major), Valentin Vencel (Nemački oficir) i Bojana Milanović (Mlada)

Publika će imati prilike da gleda "Deobe" na stalnom repertoaru u pozorištima u Novom Sadu, Nišu i Gračanici.Ostale vesti

Ponovo radi Škola glume NPP-a!
Škola glume Narodnog pozorišta u Prištini nastavlja sa radom u Domu kulture Gračanica u sredu, 10. marta 2021. godine.
  • 01.03.2021
Restaurisani spomen krst ponovo istaknut u dvorištu Doma kulture
Danas je u dvorištu Doma kulture "Gračanica" postavljen restaurisani spomen krst "Srbi Кosovci - za krst časni i slobodu zlatnu" posvećen stradalim Srbima u NATO bombardovanju i tokom egzodusa 1999. godine.
  • 01.03.2021
’’Uprkos svemu’’ u gradu na Ibru
Dokumentarni film „Uprkos svemu“ Gorana Avramovića, posvećen radu Narodnog pozorišta u Prištini sa privremenim sedištem u Gračanici, priča je o kolektivu koji je pokazao da se ljubav prema umetnosti ne može uništiti. Film koji kroz priču o životu jedne institucije, govori o sudbini srpskog naroda, kulture, postojanja i identiteta na Kosovu, prikazan je sinoć u severnom delu Kosovske Mitrovice.
  • 26.02.2021
Projekcija filma
Dokumentarni film „Uprkos svemu“ Gorana Avramovića posvećen radu Narodnog pozorišta Priština biće premijerno prikazan danas u Kosovskoj Mitrovici, u Privatnom kulturnom centru „Akvarijus“.
  • 25.02.2021
Veče ruskih romansi u Gračanici
U Domu kulture u Gračanici večeras će biti održan Koncert ruskih romansi.
  • 25.02.2021
Ne postoji pilula za sreću
Predstava „Placebo“, po tekstu Aleksandra Jugovića, a u režiji Isidore Goncić, premijerno je izvedena pred publikom u Gračanici. "Predstava je izgledala baš kako sam želela, tako da sam presrećna", rekla je rediteljka nakon premijere. Publika je trud ekipe NPP-a pozdravila dugotrajnim aplauzom.
  • 24.02.2021