Vesti
Kultura

“Deobe” večeras premijerno pred publikom u Gračanici

Predstava “Deobe” po čuvenom romanu Dobrice Ćosića, a režiji Juga Radivojevića biće premijerno odigrana večeras u 18 časova pred gračaničkom publikom.

“Deobe” večeras premijerno pred publikom u Gračanici
Detalj iz predstave (Foto Srđan Doroški)

Nakon premijere u Novom Sadu i Nišu, predstava “Deobe” po romanu Dobrice Ćosića a u režiji Juga Radivojevića večeras će biti premijerno izvedena i pred publikom u Gračanici. Direktor Narodnog pozorišta u Prištini Predrag Radonjić kazao je da je ovaj projekat više od standarnih pozorišnih predstava.

“Ono što simbolizuje roman `Deobe` koji govori o podelama u srpskom narodu, mi smo već na tom koprodukcijskom nivou želeli da pokažemo da radom na ovoj predstavi to želimo da nadvladamo i da u saradnji jednog pozorišta iz Vojvodine, sa Kosova i Metohije i centralne Srbije u nečemu što nije toliko uobičajeno na našoj pozorišnoj sceni koprodukcija tri pozorišta, obradimo taj roman i da ga prenesemo u neki drugi medij pozorištne predstave”, naveo je Radonjić.

Dramatizaciju predstave uradio je Spasoje Ž. Milovanović, direktor Narodnog pozorišta u Nišu. Milovanović je pred premijeru, na konferenciji za medije, rekao je da je ovo veliki događaj.

“Raditi `Deobe`, roman jednog od najznačajnijih romanopisaca srpskog govornog područja Dobrice Ćosića samo po sebi jeste uspeh i koprodukcija tri najveća izvanprestonička pozorišta, pre svega Srpsko narodno pozorište koje dominira svojim značajem i svojim produkcijskim i koprodukcijiskim potencijalima, Narodno pozorište Niš i Narodno pozorište Priština sa privremenim sedištem u Gračanici. Mi smo se zaista sa velikim uzbuđenjem upustili u radu na ovoj predstavi, veliko poverenje, dugogodišnja saradnja, poznanstvo i prijateljstvo sa Jugom Radivojevićem i Igorom Dajmanovićem kao asistenom, čini nam se da je urodilo plodom”, rekao je Milovanović i dodao da su sa velikim iščekivanjem radili predstavu želeći da vide kakva je reakcija publike.

“Kakva je reakcija publike koja je izvan pozorišta apsolutno podeljena, jer mi ne samo da se delimo međunacionalno, međuverski, međusportski mi se sa samim sobom, delimo se unutra porodice i ono što je najgore od svega uvek smo spremni da izvadimo noževe, repetiramo puške i da se poubijamo, a zapravo ne znajući koji je krajnji cilj tih strahota koje činimo jedni drugima. Naša predstava i ono što ova velika koprodukcija na čelu sa Srpskim narodnim pozorištem, jeste, da razmislimo još jedanput i da postavimo pitanje da li je `deoba, ta podela` zaista nešto što je nama potrebno u 21. veku”, zaključio je Milovanović.

Komad “Deobe” takmičiće se među devet predstava u selekciji Festivala "Sterijinog pozorja" u Novom Sadu koji će se održati od 18. do 26. juna. Nebojša Savić, glumac Srpskog narodnog pozorišta i nosilac glavne uloge kazao je da poziv za učešće na ovom značajnom festivalu govori da je u pitanju vrhunska koprodukcija.

“Mislim da je pred predstavom zaista jedna velika perspektiva, publika je voli, svaki put kada smo igrali je bila puna sala. Predstava nije laka, teška je zato što je teška i tema, ali meni je uvek kada je u pitanju gostovanje u Gračanici neka posebna vrsta emocije”, rekao je Savić.

Glumac Narodnog pozorišta u Prištini i asistent reditelja u "Deobama" Igor Damnjanović u predstavi tumači lik Ljubiše Dačića.

“Videćete da je to jedna čudna savremena predstava koja govori o priči koju mi živimo unazad koliko godina i postojimo i dalje živimo neki vid deoba, prestava u kojoj će se svako zapitati `dokle ovako`, kao i mnogo puta što smo se pitali. Ovo je jedna od najznačajnijih projekata u ovoj sezoni i uopšte u Srbiji, a pogotovu u našem pozorištu”, rekao je Damnjanović.

Sonja Damjanović, glumica i članica Upravnog odbora Srpskog narodnog pozorišta kazala je da je veoma zadovoljna saradnjom sa Narodni pozorištem u Prištini i Narodnim pozorištem Niš.

“Lepo je da kao kolege sarađujemo u ovim teškim vremenima koja su oko nas. Imamo prilike da se družimo, viđamo, putujemo i nadam se da ćemo nastaviti. Što se tiče same predstave mi smo mislim da smo mi glumci vrlo zadovoljni i iza toga stojimo”, kazala je Dajmanovićeva.

Glumac Dejan Cicmilović koji u predstavi „Deobe“ tumači lik majora Koste Cvetića rekao je da mu je čast da bude deo ove predstave.

„Deobe su naš usud, naša nesreća koja nas je pratila u istoriji. Deobe su nas nažalost toliko poremetile u civilizacijskom smislu da smo dopreli tu gde jesmo. Deobe su u ovom našem slučaju gledajući ovu predstavu upozorenje svima da toga ne treba da bude, da moramo da počemo da mislimo, pre svega lično, kao hrišćani i ljudi, svako od nas posebno šta možemo da promenimo, da svoju sujetu, ideološke principe podredimo sebi, svojoj porodici, a ne da to urušava“, kazao je Cicmilović.

Pored reditelja Juga Radivojevića, Spasoja Ž. Milovanovića koji je zadužen za dramatizaciju i dramaturga Božidara Кneževića, autorsku ekipu čine još: Danilo Mlađenović (asistent scenografa), Tatjana Radišić (kostimograf), Aleksandar Srebrić (kompozitor), Igor Damnjanović (asistent reditelja i scenski pokret), Radovan Кnežević (scenski govor), Judit Ferenc (organizator).

U predstavi igraju: Nebojša Savić, Sonja Damjanović, Miloš Cvetković, Vukašin Ranđelović, Milan Кovačević, Grigorije Jakšić, Igor Damnjanović, Strahinja Bojović, Dejan Cicmilović, Valentin Vencel i Bojana Milanović.

Zbog ranije dogovorenih obaveza konferenciji za medije i večerašnoj premijere neće prisustvovati reditelj Jug Radivojević.

Predstava “Deobe” biće odigrana na velikoj sceni Dom kulture "Gračanica", a cena ulaznice je 250 dinara.Ostale vesti

Koncert u čast jubileja, 7 vekova manastira Gračanice
Povodom jubileja, 7 vekova manastira Gračanice, učenici muzičkih škola „Stevan Mokranjac“ iz Gračanice i "Stevan Hristić" iz Staništora, hora „Simonida“ i crkvenog hora „Branislav Nušić“ iz Kosovske Mitrovce održali su koncert u Domu kulture.
  • 16.06.2021
Diskusija i izložba u PKC-u
Alternativna Internet stranica, večeras u 19 časova u Privatnom kulturnom centru "Akvarijus", organizuje diskusiju "Alternativna mesta okupljanja - samostalne inicijative za kulturu, umetnost, slobodu...". Iste večeri biće otvorena izložba fotografija Sunčice Andrejević, dok će u muzičkom delu programa nastupiti Ilda Krama. 
  • 14.06.2021
Promocija knjige „Priština u srcu“ Nebojše Nikolića

Promocija knjige „Priština u srcu“ Nebojše Nikolića biće održana u subotu od 19 časova u Domu kulture „Gračanica“. 

  • 10.06.2021
Nataša Tasić Knežević: Ljubav je srž života
Operska diva moćnog glasa Nataša Tasić Knežević zadivila je večeras publiku u Gračanici ne samo svojim talentom i izvođenjem, već i neposrednošću, ljubaznošću i toplinom.
  • 09.06.2021
’’Akvarijus’’: Predstavljanje slikovnice ’’Utine i Miljanine boje prirode’’
Slikovnica za decu „Utine i Miljanine boje prirode“ (2021) biće predstavljena u Privatnom kulturnom centru „Akvarijus“ u četvrtak, 10. juna 2021. godine, u 12 časova.
  • 09.06.2021
Operska diva Nataša Tasić Knežević nastupa u Gračanici
Operska diva iz Beograda Nataša Tasić Knežević održaće koncert u Domu kulture u Gračanici u sredu od 18 časova.
  • 07.06.2021