Vesti
Kultura

"Deobe su aktuelne i danas jer mi i dalje živimo u prošlosti"

"Deobe", komad Dobrice Ćosića jednog od najznačajnijih srpskih romanopisaca izveden je večeras u Gračanici. Glumci Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada, Niškog i Prištiniskog pozorišta maestralno su odigrali predstavu koju je režirao Jug Radivojević. Teška priča ostavila je knedlu u grlu publici koja je pratila igru na sceni ali i van nje, među sedištima sale Doma kulture.
Deobe, glumačka ekipa (Foto Kim)

Igor Damjanović glumac i aistent reditelja ističe da su "Deobe" žive onoliko koliko su živele i pre dvadeset, 75 godina, i više stotina godina.

"Mi smo osetljivi mnogo jedni na druge. Ovde drugačije mišljenje odmah znači neprijateljstvo, to nam je prosto u genima, to nam je u krvi. Nikako da se naučimo da to što neko drugačije misli od nas da nam on nije neprijatelj. Prosto, to mišljenje treba da poštujemo, kao i da drugi poštuju naše mišljenje. Kod nas su te različitosti na niskom nivou kao da nažalost živimo jako davno, u prošlom veku i pre hiljadu godina. Takav smo narod i to nam se dešava redovno i to će nam se dešavati i zato su "Deobe" Dobrice Ćosića i svaki komad koji mi ovde radimo i dalje aktuelan, nažalost. I Nušić i Ćosić i čega god se dohvatimo to je aktuelno zato što mi živimo u prošlosti konstantno i nikako da se od toga otrgnemo", kazao je Damnjanović.

 

 

Po mišljenju Nebojše Savića koji u predstavi tumači lik Uroža Bobovića ali i mišljenju kritičara ovo je jedna od najznačajnijih predstava u ovom prvom delu sezone u Srbiji uopšte. "Drago mi je što smo napokon odigrali u Gračanici. Igrali smo na tri različite scene i mogu reći da je neobično igrati istu predstavu na tri različite scene ali definitivno je da je ovo jako lepa scena", kazao je Savić i dodaje da život predstave tek počinje.

"Igraćemo je, ona tek počinje neki svoj, pre svega, festivalski život. Igramo je na (Festivalu) u Sterijinom pozorju, u zvaničnoj smo konkurenciji, planirana su još neka gostovanja. U Narodnom pozorištu u Beogradu igraće se 31. maja, a 28. i 29. se igra u Novom Sadu", dodaje on.

Dejan Cicmilović, glumac Niškog narodnog pozorišta kaže da mu igranje u Gračanici predstavlja posebno zadovoljstvo. "Ova predstava je veoma značajna, ne samo za mene lično, nego i za pozorišni život u Srbiji, uopšte. "Deobe" su kapitalno delo naše književnosti i ova dramatizacija koju je radio Spasoje (Milovanović) dopire jako dobro do publike ali "Deobe" su predstava koja mora da nas upozori i opomene i da se nekako manemo tog našeg usuda i tih deoba, da se više ne delimo", kaže Cicmilović.

Glumica Sonja Damnjanović iz Novosadskog pozorišta nakon predstave ne skida osmeh sa lica iako je uloga Vide koju je tumačila veoma teška. "Baš mi je bilo veliko zadovoljstvo da igram ovu ulogu, bio je stvarno lep rad, vrlo uzbudljiv i težak, ali ja se stvarno lepo osećam posle ove predstave. Srećna sam zato što imam utisak da smo stvarno napravili jako lep posao i zadovoljna sam", kaže Sonja Damnjanović.

Zadovoljan je i Grigorije Jakišić, njen mladi kolega.

"Ono što je meni utisak je to što dolazimo sa jednom teškom temom, temom koja je dosta pravila istorijat našeg naroda, izdaja, krv i svačeg nečega i pretpostavio sam da ako je negde i dalje ova tema vrlo živa, znao sam da je to ovde i pretpostavio sam da će reakcije publike biti daleko burnija nego što je u Novom Sadu, ali moram priznati da i Novi Sad i Niš nisu ostali ravnodušni sa reakcijama koje su nam pokazali što se tiče ove izvedbe. Moram priznati da sam se ja lično vrlo lepo proveo ovde u Gračanici, bili ste neverovatni domaćini i zaista je sve bilo savršeno. Ne mogu da ostanem nem na doživljaj koji je ostavio manastir Gračanica na mene", kazao je glumac.

Zbog epidemiološke situacije i mera koje su uvodile kosovske vlasti premijera predstave "Deobe" u Gračanici odlagana je dva puta. Večeras je konačno izvedena a gračanička publika je nagradila velikim aplauzom.Ostale vesti

Koncert u čast jubileja, 7 vekova manastira Gračanice
Povodom jubileja, 7 vekova manastira Gračanice, učenici muzičkih škola „Stevan Mokranjac“ iz Gračanice i "Stevan Hristić" iz Staništora, hora „Simonida“ i crkvenog hora „Branislav Nušić“ iz Kosovske Mitrovce održali su koncert u Domu kulture.
  • 16.06.2021
Diskusija i izložba u PKC-u
Alternativna Internet stranica, večeras u 19 časova u Privatnom kulturnom centru "Akvarijus", organizuje diskusiju "Alternativna mesta okupljanja - samostalne inicijative za kulturu, umetnost, slobodu...". Iste večeri biće otvorena izložba fotografija Sunčice Andrejević, dok će u muzičkom delu programa nastupiti Ilda Krama. 
  • 14.06.2021
Promocija knjige „Priština u srcu“ Nebojše Nikolića

Promocija knjige „Priština u srcu“ Nebojše Nikolića biće održana u subotu od 19 časova u Domu kulture „Gračanica“. 

  • 10.06.2021
Nataša Tasić Knežević: Ljubav je srž života
Operska diva moćnog glasa Nataša Tasić Knežević zadivila je večeras publiku u Gračanici ne samo svojim talentom i izvođenjem, već i neposrednošću, ljubaznošću i toplinom.
  • 09.06.2021
’’Akvarijus’’: Predstavljanje slikovnice ’’Utine i Miljanine boje prirode’’
Slikovnica za decu „Utine i Miljanine boje prirode“ (2021) biće predstavljena u Privatnom kulturnom centru „Akvarijus“ u četvrtak, 10. juna 2021. godine, u 12 časova.
  • 09.06.2021
Operska diva Nataša Tasić Knežević nastupa u Gračanici
Operska diva iz Beograda Nataša Tasić Knežević održaće koncert u Domu kulture u Gračanici u sredu od 18 časova.
  • 07.06.2021