Vesti
Kultura

Dejan Cukić u Kosovskoj Mitrovici: Muzika je strast

U organizaciji Kulturnog centra „Dragica Žarković“ večeras je u Kosovskoj Mitrovici održano kniževno muzičko veče sa Dejanom Cukićem.
Dejan Cukić u Kosovskoj Mitrovici: Muzika je strast
Dejan Cuki' u Kosovskoj Mitrovici (Foto Radio Mitrovica sever)

Cukić je novinar, pisac, publicista, prevodilac, ali mu se mitrovačka publika najviše obradovala kao muzičaru.

„Zastrašujuće je kada pomislim da sam već 40 godina u muzici. Ja sam zapravo profesionalni obožavalac muzike. Sve što radim, i kada pišem, i kada sam novinar, ja sve radim ne bih li što više i što bolje delio strast prema muzici. Najbolji način za to je kada sam sviraš i pevaš“, rekao je Cukić.

Cukić je upoznao mitrovačku publiku sa njegovom muzičkom karijerom, a bilo je reči i o njegovim prvim novinarskim poduhvatima, u kojima mu je mnogo pomogao, kako kaže, nedavni mitrovački gost Peca Popović.

Pevali su se hitovi od Bulevara do Sporog ritam benda, Trenutni let,Letnje kiše, Milica, ilustrativno su upotpunjavali Cukićevu nadahnutu sagu o muzičkoj pasiji.

Cukić je govorio i o svojim knjigama „Muzika je najbolja – lik i delo Frenka Vinsenta Zape Mlađeg“ (2001), „The Rolling Stones – uputstvo za upotrebu“ (2007), i „45 obrtaja – priče o pesmama“ (2007).

Događaj je organizovan pod pokroviteljstvom Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica.Ostale vesti

Koreodrama ’’700’’ večeras pred gračaničkom publikom
Ansambl narodnih igara i pesama Kosova i Metohije „Venac“ iz Prištine, izvešće večeras u 19:30 u Domu kulture u Gračanici premijeru koreodrame „700“. Venac igra u slavu 700 godina manastira Gračanica. 
  • 03.12.2022
Gračanica: Grafest od 5. do 7. decembra pod sloganom „Posle“
Jedanaesti međunarodni festival dokumentarnog filma i televizijskih formi Grafest, održaće se od 05. do 07. decembra u Gračanici, pod sloganom „Posle“. Festival otvara film Gorana Radovanovića "Čekajući Handkea". 
  • 02.12.2022
Rastko Šejić u Akvarijusu
Reditelj, producent i novinar Rastko Šejić biće gost Privatnog kulturnog centra "Akvarijus" u Кosovskoj Mitrovici u nedelju, 4. decembra. Od 19.00 sati biće prikazan njegov film "Na veslu priča: Pozdrav pesniku!", a potom će uslediti razgovor sa autorom koji će voditi Ivana Vanovac i Aleksandar Dunđerin. Specijalni gosti će biti pesnici Branka Кasalović i Novica Sovrlić.
  • 02.12.2022
“Ona koja raspušta vojske”: Ženska pobuna protiv rata
Aristofanov komad "Lisistrata" pisan pre 2400 godina, reditelj Boban Skerlić adaptirao je za ovo vreme i dao mu naziv - “Ona koja raspušta vojske”. Glumci Narodnog pozorišta u Prištini večeras su ovu crnu komediju izveli premijerno pred svojom publikom u Gračanici. Prihod o prodatih karata ide u humanitarne svrhe.
  • 30.11.2022
„Ona koja raspušta vojske“ aktuelnija nego ikad
Komad "Ona koja raspušta vojske", urađen po Aristofanovoj komediji "Lisistrata", u dramatizaciji i režiji Bobana Skerlića biće premijerno izveden večeras od 20.00 časova u gračaničkom Domu kulture. „Predstava je spojila antički diskurs sa ekspresionizmom i savremenim pozorištem“, rekao je umetnički direktor Narodnog pozorišta u Prištini (NPP) Nenad Todorović na konferenciji za medije pred premijeru. 
  • 30.11.2022
Otvorena izložba slika Maje Todić: Prirodno je da budem inspirisana Gračanicom
Izložba slika „Identiteti“ akademske slikarke Maje Todić otvorena je u njenoj rodnoj Gračanici. Na platnu mnoštvo toplih boja, motivi Gračanice, Patrijaršije, monaške odore, Gazimestana. „Prosto je prirodno da kao slikarka rođena u Gračanici budem i inspirisana Gračanicom, ona je vesnik našeg identiteta ali i koren koji se dalje prenosi na ostale prostore“, kaže autorka.
  • 29.11.2022