Vesti
Kultura

Dečji film ’’Vučje bobice’’ u petak u Gračanici

Dečji film "Vučje bobice" reditelja Sretena Jovanovića biće prikazan u petak, 20. januara u 18.00 časova u Domu kulture "Gračanica".
Dečji film ’’Vučje bobice’’ u petak u Gračanici
Detalj iz filma ''Dečje bobice'' (Printskrin)

"Istovremeno zabavno i ozbiljno, savremeno dečije filmsko ostvarenje "Vučje bobice" u čijoj je osnovi lepota istrajnosti brata i sestre da sačuvaju svoju porodicu kao istinsku bazu sigurnosti sada i na repertoaru za našu publiku", poručili su iz Turističke organizacije Gračanice.

"Aktuelna filmska priča odslikava stalne napore četvoročlane porodice da odgovori na brojne izazove modernog života u gradu, ujedno prikazujući i težnju onih mlađih članova da rešenje svega pronađu u smirenijem seoskom okruženju. Anđa, koja boluje od astme, i njen brat Aleksa pokušavaju da pronađu svoj put do sreće i odlučuju se za beg na selo, kada sve postaje jedna avantura, puna neizvesnosti i neočekivanih obrta. ’’Opet se svađaju’’ jedna je od upečatljivih rečenica koju izgovara dečak Aleksa (Simon Jegorović) dok zajedno sa svojom mlađom sestrom Anđom (Nina Sinadinović) prati raspravu svojih roditelja zaslepljenih jednom od brojnih dnevnih razmirica, jer njihov trenutni sebičluk sprečava ih da shvate ko ih osmatra i sluša", dodaje se u saopštenju.

Film "Vučje bobice" nastao je po ideji Jelene Miljuš, a na osnovu scenarija Tode Nikoletića. Učestale rasprave roditelja, svakodnevne priče o njihovom rastavljanju, neopravdano dečije osećanje krivice samo su neke od situacija koje istinska ljubav brata i sestre uspeva da nadjača.

NVO "Gračanička omladinska inicijativa" i Opština Gračanica organizuju projekciju ovog filma.

Ulaz za sve zainteresovane je slobodan.Ostale vesti

Nasleđe od kamena i neba u Vašingtonu
Uoči Dana Svetog Save, 26. januara 2023. godine, u Ambasadi Republike Srbije u Vašingtonu otvorena je izložba fotografija "Nasleđe od kamena i neba" inspirisana Uneskovom svetskom kulturnom baštinom Srbije. Izložbu su otvorili Ambasador Republike Srbije u SAD Marko Đurić i Svetlana Rogić, osnivačica i direktorka organizacije "Art eksčejndž" (Art Exchange) iz Vašingtona, koja je i organizatorka izložbe.
  • 29.01.2023
Dokumentarni film: Životna škola i filmska istina

Životna škola i filmska istina - ovako jedan od najpoznatijih dokumentarista u regionu, Boris Mitić, objašnjava autorski dokumentarni film. U Privatnom kulturnom centru Akvarijus ove nedelje su posetioci mogli da razgovaraju sa najpoznatijim imenima srpske dokumentaristike - Milošem Tomićem, Milošem Ivanovićem, Borisom Mitićem i Nikolom Dragovićem.

  • 29.01.2023
Svetosavska akademija u Gračanici: Priznanje Sunčici Denić
Tradicionalno, pred praznik posvećen prvom srpskom prosvetitelju, u Gračanici je održana Svetosavska akademija. Priznanje "Đorđe Lekić" ove godine dodeljeno je književnici i naučnoj radnici prof. dr Sunčici Denić iz Vranja.
  • 26.01.2023
Svečana Svetosavska akademija u četvrtak u Gračanici
Svečana Svetosavska akademija održaće se u četvrtak, 26. januara  u prostorijama Doma kulture Gračanica, sa početkom u 12:00 časova.
  • 23.01.2023
’’Pobedi uvek prethodi upoznavanje neba’’
Priča o magiji trenutka u kom se svetlost lomi, poezija o najvećoj ljubavi  i erosu sadržanim u molitvi i emociji za najbliže, i na kraju gitara koja je trebalo da otera sav baksuzluk od nove godine, sadržaj su programa kojim je u PKC „Akvarijus“ sinoć dočekana pravoslavna Nova godina.
  • 14.01.2023
Novogodišnji program u Akvarijusu: Lazarević, Dikić, Pavićević
Povodom Pravoslavne Nove godine u mitrovačkom Privatnom kulturnom centru (PKC) "Akvarijus" će u petak, 13. januara, biti organizovan novogodišnji umetnički program.
  • 12.01.2023