Vesti
Kultura

Dečja smotra folklora: Čuvari kulturne baštine

U porti manastira Svetih Arhangela kod Prizrena održava se osamnaesta Dečja smotra folklora.
Dečja smotra folklora: Čuvari kulturne baštine
Kulturno umetničko društvo (Foto Kim)

Na ovoj manifestaciji učestvovalo je 700 mladih igrača sa čitavog Kosova, a organizovao je Savez amatera KiM i Dom kulture Gračanica.

Festival je počeo igrama iz Sićeva koje su izveli mališani iz KUD "Branko Medenica" iz Ugljara. 

Predstavnik Saveza amatera KiM Đorđe Lakušić kaže za RTV Kim da ovaj festival ima veliki značaj za očuvanje kulturena baštine.

"Nažalost, zbog nemilih događaja koji se se dešavali proteklih dana mnoga kulturno umetnička društva danas nisu došla na smotru. Ovo je festival koji je iz godine u godinu sve kvalitetniji. To je festival koji na najbolji način iskazuje svoje kvalitete i vrednosti iz ove oblasti umetnosti, pesme, igre, crtanja i pisanja na temu lokaliteta gde se nalazimo. Ovo je festival koji šalje poruku, ovde se deca upoznaju i druže", kaže Lakušić.

Manifestaciju su pomogli Kancelarija za KiM i ministarstvo za kulturu i informisanje. Tehničku podršku je pružio Dom kulture u Gračanici.

Ivan Stojković iz Doma kulture Gračanica kaže za Kim da je ovo najlepša manifestacija u okviru "Vidovdanskih svečanosti".

"Veoma je lepo što na ovakvom mestu vidite veliki broj dece u narodnoj nošnji i ta njihova razdragana i vesela lica, i zaista mislim da je ovo najlepša manifestacija u okviru Vidovdanskih svečanosti", kazao je Stojković.

Početak festivala blagoslovio je domaćin, iguman manastira Svetih Arhangela otac Mihajlo. "Kada vidim vas raduje mi se i srce i duša i uvek ćemo vas rado dočekati i verovati u Boga, da se obožimo, da se umnožimo i da se mi pravoslavni Srbi kroz igru, pesmu i veselje pokažemo da smo narod radostan, narod vere i narod Boga", kazao je otac Mihajlo.

Deca iz svih krajeva Kosova predstavila su se igrama iz različitih krajeva Srbije. Ansambl Venac iz Gračanice doveo je svoje najmlađe igrače.

"Prvi put smo ovde u Arhangela sa najmlađom grupom. Nastupamo sa igrama iz Gruže. Mogu da kažem da sam jako ponosan na njih jer je najveći broj mališana od prvog i drugog razreda u postavi. A ima i starijih do sedmog razreda", kaže koreograf Vuk Simić.

Mlađa postava KUD Kosovski božur iz Kosovske Mitrovice igrala je igre iz Metohije.  "Doveli smo mlađu postavu. Bogu hvala i vreme nas služi, a deca su jedva čekala da dođu ovde i da igraju i da se druže", kaže Mile Simić, koreograf.

Najboljima su već dodeljene nagrade i odigrano je kolo oko manastira.

U okviru smotre folklora organizovana je i likovna kolonija na kojoj učestvuje trinaest malih umetnika. 

"Članovi svih kulturno-umetničkih društava odabralli su decu koja su najtalentovanija za slikanje i tako smo organizovali likovnu koloniju. Trinaestoro dece učestvuje na ovoj likovnoj koloniji. Tema je slobodna, deca su odabrala ili religijske motive ili prirodu koja okružuje ovaj manastir", kazao je Aleksandar Gudžić iz Doma kulture Gračanica.

Ovu koloniju su posetili i učesnici Vidovdanske likovne kolonije u Gračanici.Ostale vesti

U PKC „Akvarijus“ večeras izložba Mimoze Studenice
U virtuelnoj galeriji Privatnog kulturnog centra “Akvarijus” večeras u 19:00 časova biće predstavljena izložba kolaža pod nazivom “Žena”,  likovne umetnice iz Prištine Mimoze Studenice.
  • 22.05.2020
Novi program Doma kulture
Dom kulture Gračanica je i za narednu nedelju pripremio bogat online kulturni program. Posetioci njihove stranice moći će da pogledaju koncerte, učestvuju na likovnoj koloniji, prate časove balete ali i druge sadržaje.
  • 17.05.2020
U toku je deveta nedelja koliko traje izolacija i ograničeno kretanje usled pojave epidemije koronavirusa. Dom kulture "Gračanica" je i za ovu nedelju pripremio kulturni program koji emituje preko društvenih mreža.
  • 10.05.2020
Dom kulture „Gračanica“ nastavlja sa programima tokom epidemije
Dom kulture „Gračanica“ je za osmu nedelju ograničenog kretanja i vanrednog stanja izazvanog epidemijom virusa korona pripremio programe kulturnog sadržaja.
  • 03.05.2020
Dom kulture
Dom kulture „Gračanica“ je i za sedmu nedelju, koliko traje izolacija i ograničeno kretanje izazvano epidemijom koronvirusa, pripremio kulturni program za posetioce njihove Fejsbuk stranice.
  • 26.04.2020
Časovi baleta od sutra na RTV Kim
Škola baleta u Gračanici organizovala je časove za svoje polaznice i tokom pandemije izazvane koronavirusom. Od ove subote časovi će se emitovati na našoj televiziji.
  • 24.04.2020