Vesti
Kultura

Dečja smotra folklora: Čuvari kulturne baštine

U porti manastira Svetih Arhangela kod Prizrena održava se osamnaesta Dečja smotra folklora.
Dečja smotra folklora: Čuvari kulturne baštine
Kulturno umetničko društvo (Foto Kim)

Na ovoj manifestaciji učestvovalo je 700 mladih igrača sa čitavog Kosova, a organizovao je Savez amatera KiM i Dom kulture Gračanica.

Festival je počeo igrama iz Sićeva koje su izveli mališani iz KUD "Branko Medenica" iz Ugljara. 

Predstavnik Saveza amatera KiM Đorđe Lakušić kaže za RTV Kim da ovaj festival ima veliki značaj za očuvanje kulturena baštine.

"Nažalost, zbog nemilih događaja koji se se dešavali proteklih dana mnoga kulturno umetnička društva danas nisu došla na smotru. Ovo je festival koji je iz godine u godinu sve kvalitetniji. To je festival koji na najbolji način iskazuje svoje kvalitete i vrednosti iz ove oblasti umetnosti, pesme, igre, crtanja i pisanja na temu lokaliteta gde se nalazimo. Ovo je festival koji šalje poruku, ovde se deca upoznaju i druže", kaže Lakušić.

Manifestaciju su pomogli Kancelarija za KiM i ministarstvo za kulturu i informisanje. Tehničku podršku je pružio Dom kulture u Gračanici.

Ivan Stojković iz Doma kulture Gračanica kaže za Kim da je ovo najlepša manifestacija u okviru "Vidovdanskih svečanosti".

"Veoma je lepo što na ovakvom mestu vidite veliki broj dece u narodnoj nošnji i ta njihova razdragana i vesela lica, i zaista mislim da je ovo najlepša manifestacija u okviru Vidovdanskih svečanosti", kazao je Stojković.

Početak festivala blagoslovio je domaćin, iguman manastira Svetih Arhangela otac Mihajlo. "Kada vidim vas raduje mi se i srce i duša i uvek ćemo vas rado dočekati i verovati u Boga, da se obožimo, da se umnožimo i da se mi pravoslavni Srbi kroz igru, pesmu i veselje pokažemo da smo narod radostan, narod vere i narod Boga", kazao je otac Mihajlo.

Deca iz svih krajeva Kosova predstavila su se igrama iz različitih krajeva Srbije. Ansambl Venac iz Gračanice doveo je svoje najmlađe igrače.

"Prvi put smo ovde u Arhangela sa najmlađom grupom. Nastupamo sa igrama iz Gruže. Mogu da kažem da sam jako ponosan na njih jer je najveći broj mališana od prvog i drugog razreda u postavi. A ima i starijih do sedmog razreda", kaže koreograf Vuk Simić.

Mlađa postava KUD Kosovski božur iz Kosovske Mitrovice igrala je igre iz Metohije.  "Doveli smo mlađu postavu. Bogu hvala i vreme nas služi, a deca su jedva čekala da dođu ovde i da igraju i da se druže", kaže Mile Simić, koreograf.

Najboljima su već dodeljene nagrade i odigrano je kolo oko manastira.

U okviru smotre folklora organizovana je i likovna kolonija na kojoj učestvuje trinaest malih umetnika. 

"Članovi svih kulturno-umetničkih društava odabralli su decu koja su najtalentovanija za slikanje i tako smo organizovali likovnu koloniju. Trinaestoro dece učestvuje na ovoj likovnoj koloniji. Tema je slobodna, deca su odabrala ili religijske motive ili prirodu koja okružuje ovaj manastir", kazao je Aleksandar Gudžić iz Doma kulture Gračanica.

Ovu koloniju su posetili i učesnici Vidovdanske likovne kolonije u Gračanici.



Ostale vesti

Brankica Damjanović u Kosovskoj Mitrovici: Ipak sve ima smisla

Sve književne večeri su posebne, ali kada dođete u svoj zavičaj, onda srce malo jače zaigra, rekla je književnica i novinarka Brankica Damjanović, predstavljajući svoje književno stvaralaštvo u prepunoj sali Mitrovačkog dvora.

  • 21.03.2023
’’Kasica prasica’’ premijerno u Gračanici: Život kao groteska

Premijera predstave "Kasica prasica" Narodnog pozorišta u Prištini (NPP) u režiji Ksenije Krnajski, koja je rađena po tekstu Ežena Labiša, biće izvedena sutra (sreda, 22. mart) u Domu kulture "Gračanica" sa početkom u 20.00 časova.

  • 21.03.2023
Večeras u Mitrovačkom dvoru književno veče sa Brankicom Damjanović

Književno veče sa Brankicom Damjanović biće održano danas u Mitrovačkom dvoru sa početkom u 18 časova.

  • 21.03.2023
Predstava ’’Srpska drama’’ u četvrtak u Srednjoškolskom centru
Predstava "Srpska drama", aktuelizovana verzija komada Siniše Кovačevića u režiji Zorana Кovandžića, a u izvođenju glumaca Alternativne pozorišne trupe "Čkalja" iz Кruševca biće odigrana u četvrtak 23. marta u 11 časova u Srednjoškolskom centru u Lapljem Selu.
  • 20.03.2023
Jovan Zafirović: Aforizam je moj stav
Zbirka aforizama "Glavom kroz stid" mladog satiričara iz Kosovskog Pomoravlja Jovana Zafirovića je predstavljena večeras publici u Domu kulture "Gračanica".
  • 15.03.2023
Promocija knjige aforizama Jovana Zafirovića večeras u Gračanici
Knjiga aforizama „Glavom kroz stid“ autora Jovana Zafirovića, biće predstavljena gračaničkoj publici u Domu kulture večeras u 19.00 časova.  U programu, pored autora, učestvuju Ivana Vanovac, Aleksandar Dunđerin i Žarko Milenković.
  • 15.03.2023