Vesti
Kultura

Dečja predstava “Misterija nestalog jajeta“ sutra premijerno u Gračanici

Premijera pozorišne predstave  pod nazivom „Misterija nestalog jajeta“, rediteljke Jelene Đorđević, biće odigrana sutra u Domu kulture „Gračanica“ u 19:30 časova.

Dečja predstava “Misterija nestalog jajeta“ sutra premijerno u Gračanici
Dom kulture Gračanica

U samoj predstavi učestvuju glumci amaterskog pozorištra „Janićije Popović“  koje radi u sklopu ovog Doma kulture. Priprema predstava počela je u septembru.

Rediteljka Jelena Đorđević kaže da glumci amateri do sada nisu imali dodirnih tačaka sa lutkarskom umetnošću.

„Mislim da je njima vrlo značajno to što su imali mogućnost nekako da se približe i dramskoj i lutkarskoj umetnosti u ovom obliku u kome smo mi radili. Ja sam se trudila koliko mogu, maksimalno da im pomešam i dramsko i lutkarsko, da rade neke interesantne vežbe, da sami probaju lutkarsku umetnost, ne u smislu pravljenja lutaka već animacija lutaka“, kaže rediteljka.

Osim korišćenja lutaka, polaznici ove radionice vežbali su i koncentraciju i koordinaciju pokreta.

„Radili su sve ono što bi njima trebalo da se malo odvoje od ove realnosti i ovog sveta u kome su sada i da malo puste mašti na volju i urade sve ono što ova divna drama umetnosti, gluma, nudi i daje. Vidim da se svaki put povećavao broj dece, mislim da je vrlo značajno, pogotovo sada kada su oni opterećeni samo lošim vestima koje pristižu svaki dan vezano za situaciju u svetu. Pogotovu sada kada oni više ne znaju da li idu u školu ili ne, da li su onlajn ili ne, kada se sve svodi samo na tehnologiju, korišćenje telefona, tableta i lap-topa, živa igra je ono što razvija, inače, i čoveka od malih nogu“.

Cilj radionice lutkarstva i ove predstave je da deca provode kvaliteno svoje slobodno vreme, kaže Aleksandar Gudžić iz Doma kulture „Gračanica“.

„Ideja zaposlenih u Domu kulture i naših saradnika kroz programe i projekte ovakve vrste jeste da se okupi što veći broj dece, gde će na kvalitetan način provoditi svoje vreme i učiti se timskom radu i pravim vrednostima. Verujem da su ova deca za tri meseca koliko smo se družili na daskama koje život znače  razvila svoju kreativnost i talenat. Na ovaj način smo deci promovisali pozorišnu umetnost”, rekao je.

Gudžić kaže da je predstava interesantna za decu i poziva ih da u što većem broju dođu na premijeru.

„Predstava je dinamična, duhovita sa puno muzike”, kaže Gudžić.

Inače, Školu lutkarstva i predstavu je podržalo Ministarstvo kulture i informisanje Vlade Republike Srbije.

Ulaz za predstavu „Misterija nestalog jajeta“ je slobodan. Iz Doma kulture apeluju na sve posetioce da se pridržavaju epidemioloških mera.

 

 

 Ostale vesti

Vojvođanska tambura u kosovskom „Vencu“

Nacionalni Ansambl narodnih igara i pesama „Venac“ planira da u svoj repertoar uvrsti i tamburicu, pa su tim povodom u Gračanicu stigli tamburaški eksperti kako bi zajedno sa članovima ovog ansambla pokrenuli radionicu.

  • 07.12.2021
Četiri prva mesta za balerine iz Gračanice

Balerine iz Baletske škole Doma kulture „Gračanica“ osvojile su prva četiri mesta na Prvom internacionalnom takmičenju u klasičnom i modernom baletu, koje organizuje Srpska asocijacija plesnih organizacija (SAPO).

  • 05.12.2021
Gračanica: Svetlom pisana istorija srpske škole glume
U Domu kulture "Gračanica otvorena" je izložba "Vek i po srpske škole glume” višeg umetničkog saradnika na katedri glume Fakulteta dramskih umetnosti (FDU) u Beogradu Pavla Lazića koja je organizovana povodom obeležavanja 150 godina od početka institucionalnog dramskog školovanja u Srbiji.
  • 03.12.2021
Sutra počinje radionica

Dom kulture „Gračanica“ organizuje treću dečju književnu radionicu „Čuvam jezik, lepo pišem“, koja će trajati od 03. do 09. decembra. Na radionici će učestvovati učenici osnovnih škola, uzrasta od 10 do 15 godina.

  • 02.12.2021
Večeras premijera filmova
U bioskopu Doma kulture Gračanica večeras će biti premijerno prikazana dva filma - "Gučijevi" i "Enkanto".
  • 02.12.2021
Završen „Grafest“. Prva nagrada reditelju Rastku Šejiću
Dodelom priznanja najboljim autorima dokumentarnih filmova i reportaža završen je jubilarni, deseti po redu, Međunarodni festival dokumentarnog filma i televizijskih formi "Grafest". Prva nagrada pripala je Rastku Šejiću iz Beograda za dokumentarni film „Na veslu priča: Pozdrav pesniku“. Drugo mesto na festivalu osvojila je Radmila Vulićević, a treće Ana Marković.
  • 01.12.2021