Vesti
Kultura

Dečja predstava “Misterija nestalog jajeta“ sutra premijerno u Gračanici

Premijera pozorišne predstave  pod nazivom „Misterija nestalog jajeta“, rediteljke Jelene Đorđević, biće odigrana sutra u Domu kulture „Gračanica“ u 19:30 časova.

Dečja predstava “Misterija nestalog jajeta“ sutra premijerno u Gračanici
Dom kulture Gračanica

U samoj predstavi učestvuju glumci amaterskog pozorištra „Janićije Popović“  koje radi u sklopu ovog Doma kulture. Priprema predstava počela je u septembru.

Rediteljka Jelena Đorđević kaže da glumci amateri do sada nisu imali dodirnih tačaka sa lutkarskom umetnošću.

„Mislim da je njima vrlo značajno to što su imali mogućnost nekako da se približe i dramskoj i lutkarskoj umetnosti u ovom obliku u kome smo mi radili. Ja sam se trudila koliko mogu, maksimalno da im pomešam i dramsko i lutkarsko, da rade neke interesantne vežbe, da sami probaju lutkarsku umetnost, ne u smislu pravljenja lutaka već animacija lutaka“, kaže rediteljka.

Osim korišćenja lutaka, polaznici ove radionice vežbali su i koncentraciju i koordinaciju pokreta.

„Radili su sve ono što bi njima trebalo da se malo odvoje od ove realnosti i ovog sveta u kome su sada i da malo puste mašti na volju i urade sve ono što ova divna drama umetnosti, gluma, nudi i daje. Vidim da se svaki put povećavao broj dece, mislim da je vrlo značajno, pogotovo sada kada su oni opterećeni samo lošim vestima koje pristižu svaki dan vezano za situaciju u svetu. Pogotovu sada kada oni više ne znaju da li idu u školu ili ne, da li su onlajn ili ne, kada se sve svodi samo na tehnologiju, korišćenje telefona, tableta i lap-topa, živa igra je ono što razvija, inače, i čoveka od malih nogu“.

Cilj radionice lutkarstva i ove predstave je da deca provode kvaliteno svoje slobodno vreme, kaže Aleksandar Gudžić iz Doma kulture „Gračanica“.

„Ideja zaposlenih u Domu kulture i naših saradnika kroz programe i projekte ovakve vrste jeste da se okupi što veći broj dece, gde će na kvalitetan način provoditi svoje vreme i učiti se timskom radu i pravim vrednostima. Verujem da su ova deca za tri meseca koliko smo se družili na daskama koje život znače  razvila svoju kreativnost i talenat. Na ovaj način smo deci promovisali pozorišnu umetnost”, rekao je.

Gudžić kaže da je predstava interesantna za decu i poziva ih da u što većem broju dođu na premijeru.

„Predstava je dinamična, duhovita sa puno muzike”, kaže Gudžić.

Inače, Školu lutkarstva i predstavu je podržalo Ministarstvo kulture i informisanje Vlade Republike Srbije.

Ulaz za predstavu „Misterija nestalog jajeta“ je slobodan. Iz Doma kulture apeluju na sve posetioce da se pridržavaju epidemioloških mera.

 

 

 Ostale vesti

Izložba, koncert i predstava u
U galeriji Privatnog kulturnog centra "Akvarijus" u Кosovskoj Mitrovici u sredu, 25. maja 2022. godine u 20.00 časova biće otvorena izložba "Art terapija". Nakon otvaranja izložbe, oko 21 sat nastupiće muzička grupa Burns iz Кraljeva. Predstava "Spisateljica" će na istom mestu biti premijerno izvedena u četvrtak, 26. maja od 21.00.
  • 23.05.2022
Pokrajinska smotra folklornog stvaralaštva dece KiM
Sedamnaesta po redu Pokrajinska smotra folklornog stvaralaštva dece Kosova i Metohije biće održana danas, u Domu kulture “Stari Kolašin” u Zubinom Potoku.
  • 21.05.2022
Dom kulture ’’Gračanica’’ i Kulturni centar ’’Lukijan Mušicki’’ potpisali protokol o saradnji
Dom kulture “Gračanica” i Kulturni centar “Lukijan Mušicki” iz Temerina potpisali su danas protokol o saradnji koji predviđa razmenu kulturnih sadržaja.
  • 20.05.2022
Gračanica: Prezentacija KC ’’Lukijan Mušicki’’  iz Temerina

Prezentacija Кulturnog centra „Lukijan Mušicki “ iz Temerina održaće se u petak 20. maja 2022. godine u 11 časova u čitaonici „Darinka Jevrić“ Doma kulture „Gračanica“.

  • 19.05.2022
Lidija Dimkovska: Čovekov identitet je relativna stvar
Lidija Dimkovska je trenutno jedan od najboljih i najaktivnijih severnomakedonskih pisaca koji ne želi da bude određen nijednom nacionalnom književnošću. Piše na makedonskom jeziku, ali odbija da bude deo makedonske nacionalne književnosti sve dok ona bude zatvorena za makedonske pisce koji ne pišu na makedonskom jeziku.
  • 19.05.2022
KM: Noć muzeja tragom jevrejskih lekara
Uzbudljivom gradskom šetnjom kroz Кosovsku Mitrovicu, Privatni kulturni centar „Akvarijus“ obeležiće večeras Noć muzeja.
  • 18.05.2022