Vesti
Kultura

Dečja predstava “Misterija nestalog jajeta“ sutra premijerno u Gračanici

Premijera pozorišne predstave  pod nazivom „Misterija nestalog jajeta“, rediteljke Jelene Đorđević, biće odigrana sutra u Domu kulture „Gračanica“ u 19:30 časova.

Dečja predstava “Misterija nestalog jajeta“ sutra premijerno u Gračanici
Dom kulture Gračanica

U samoj predstavi učestvuju glumci amaterskog pozorištra „Janićije Popović“  koje radi u sklopu ovog Doma kulture. Priprema predstava počela je u septembru.

Rediteljka Jelena Đorđević kaže da glumci amateri do sada nisu imali dodirnih tačaka sa lutkarskom umetnošću.

„Mislim da je njima vrlo značajno to što su imali mogućnost nekako da se približe i dramskoj i lutkarskoj umetnosti u ovom obliku u kome smo mi radili. Ja sam se trudila koliko mogu, maksimalno da im pomešam i dramsko i lutkarsko, da rade neke interesantne vežbe, da sami probaju lutkarsku umetnost, ne u smislu pravljenja lutaka već animacija lutaka“, kaže rediteljka.

Osim korišćenja lutaka, polaznici ove radionice vežbali su i koncentraciju i koordinaciju pokreta.

„Radili su sve ono što bi njima trebalo da se malo odvoje od ove realnosti i ovog sveta u kome su sada i da malo puste mašti na volju i urade sve ono što ova divna drama umetnosti, gluma, nudi i daje. Vidim da se svaki put povećavao broj dece, mislim da je vrlo značajno, pogotovo sada kada su oni opterećeni samo lošim vestima koje pristižu svaki dan vezano za situaciju u svetu. Pogotovu sada kada oni više ne znaju da li idu u školu ili ne, da li su onlajn ili ne, kada se sve svodi samo na tehnologiju, korišćenje telefona, tableta i lap-topa, živa igra je ono što razvija, inače, i čoveka od malih nogu“.

Cilj radionice lutkarstva i ove predstave je da deca provode kvaliteno svoje slobodno vreme, kaže Aleksandar Gudžić iz Doma kulture „Gračanica“.

„Ideja zaposlenih u Domu kulture i naših saradnika kroz programe i projekte ovakve vrste jeste da se okupi što veći broj dece, gde će na kvalitetan način provoditi svoje vreme i učiti se timskom radu i pravim vrednostima. Verujem da su ova deca za tri meseca koliko smo se družili na daskama koje život znače  razvila svoju kreativnost i talenat. Na ovaj način smo deci promovisali pozorišnu umetnost”, rekao je.

Gudžić kaže da je predstava interesantna za decu i poziva ih da u što većem broju dođu na premijeru.

„Predstava je dinamična, duhovita sa puno muzike”, kaže Gudžić.

Inače, Školu lutkarstva i predstavu je podržalo Ministarstvo kulture i informisanje Vlade Republike Srbije.

Ulaz za predstavu „Misterija nestalog jajeta“ je slobodan. Iz Doma kulture apeluju na sve posetioce da se pridržavaju epidemioloških mera.

 

 

 Ostale vesti

Kabaretska predstava
Na sceni Doma kulture "Gračanica" u ponedeljak 03. aprila u 20.00 časova biće izvedena kabaretska predstva "Čeznem da vam kažem" Teatra Vuk.
  • 28.03.2023
Koreodrama ’’700’’ ponovo u Gračanici
Ansambl narodnih igara i pesama Кosova i Metohije „Venac“ iz Prištine sa sedištem u Gračanici, zaigraće po drugi put svoj novi program, koreodramu „700 – Venac igra u slavu 700 godina manastira Gračanica“ u Domu kulture u Gračanici 7. aprila 2023. godine sa početkom u 19:30.  
  • 27.03.2023
Nagrade za mlade balerine iz Gračanice u Beogradu
Odlukom žirija Unstoppable dance competition (UDC), Baletska škola Doma kulture "Gračanica" osvojila je sedam nagrada na jučerašnjem takmičenju u Dečijem kulturnom centru u Beogradu u solo, duo i trio formaciji.
  • 27.03.2023

Predstava "Zvonar Bogorodičine crkve" po tekstu Viktora Igoa, a u režiji Dejana Cicmilovića, biće izvedena u četvrtak 30.3. od 12.30 u Domu kulture "Stari Кolašin" u Zubinom Potoku.

  • 27.03.2023
„Kasica prasica“ u Gračanici: Komedija ko komedija, čudesna
U Domu kulture „Gračanica“ premijerno je izvedena komedija-vodvilja Ežena Labiša „Kasica-prasica“, u prevodu Danila Kiša, a u režiji Ksenije Krnajski. Komad star više od jednog veka akutuelan je i danas.
  • 23.03.2023
Brankica Damjanović u Kosovskoj Mitrovici: Ipak sve ima smisla

Sve književne večeri su posebne, ali kada dođete u svoj zavičaj, onda srce malo jače zaigra, rekla je književnica i novinarka Brankica Damjanović, predstavljajući svoje književno stvaralaštvo u prepunoj sali Mitrovačkog dvora.

  • 21.03.2023