Vesti
Kultura

Dečiji osmeh i poruka “Da rata ne bude”

Osnovci iz različitih krajeva Kosova priredili su večeras u Gračanici dečiji praznik. Na sceni Doma kulture prikazana je gluma, igra i pesma.
Dečiji osmeh i poruka “Da rata ne bude”
Sa večerašnje manifestacije u Domu kulture (Foto Kim)

Program pod nazivom “Mesec dečijeg osmeha” pripremilo je 120 učenika više osnovnih škola sa centralnog Kosova, Štrpca i drugih krajeva.

Uz pomoć nastavnika Muzičke i Likovne kulture, Lazara Danića i Dejana Kitića i rediteljke Dragane Zoričić osnovci su izveli predstavu “Ježeva kućica”, a glumce na sceni pratio je hor učenica OŠ Kralj Milutin, kao i hor "Simonida" u Gračanici.

“Pripreme su trajale više od tri meseca. U početku su deca čitala tekst i imala te čitalačke probe. Učestvovalo je 120 dece i rad je bio malo iscrpljujući ali su deca bila divna, vredna i jako sam zadovoljan”, kazao je nastavnik Muzičke kulture u OŠ Kralj Milutin, Lazar Danić.

Osim predstave, publika je mogla da vidi i baletsku igru devojčica iz gračaničke Škole baleta, ali i maskenbal.

Posebno emotivan momenat bilo je izvođenje pesme Đorđa Balaševića “Da rata ne bude”. Zajedno sa decom na sceni pevala je Stefana Nikolčević iz Štrpca, mlada muzička nada, ali i publika u sali.

Ovaj događaj je organizovan na inicijativu NVO “Mlada aktivna Gračanica”.

“Ovo je izgledalo impresivno i zaista se videlo oduševljenje svih ljudi koji su večeras bili ovde, a meni je bilo drago što smo toliko dece uspeli da uključimo u ovaj projekat koja su se baš lepo spremila za ovaj nastup”, kazao je predsednik Mlade aktivne Gračanice, Petar Đorđević.

Podršku organizaciji manifestacije “Mesec dečijeg osmeha” dala je misija Unmik.Ostale vesti

’’To što ti je u srcu iznesi odmah, ne čekaj sutra’’
Više knjiga Penelope Skaj, jedne od najprodavanijih autorki Njujork Tajmsa, knjiga Slavoja Žižeka "Kao lopov usred belog dana", "Tuđa pravila" i "Svet po Garpu" Džona Irvinga u izdanju "Lagune", "Konstantinovo raskršće" Dejana Stojiljkovića, "Zamalek" Dejana Tiaga Stankovića, knjige Megi Stivoter u izdanju ’Publik praktikuma" – iza korica svih ovih knjiga stoji Predrag Peđa Marković.
  • 27.06.2022
Večeras dodela knjževnih nagrada i nastup Big benda RTS-a
U okviru Vidovdanskih svečanosti večeras će biti dodeljene književne nagrade "Zlatni krst kneza Lazara", "Gračanička povelja", "Кondir Кosovke devojke" i "Pero despota Stefana Lazarevića". Očekuje se i nastup Big benda RTS-a.
  • 27.06.2022
Marijana Simić izabrana za Kosovku devojku
U porti manastira Gračanica sinoć je održan „Izbor za Kosovku devojku“. Titulu najlepše je ponela Marijana Simić iz Batusa.
  • 27.06.2022
Uručene nagrade ‘’Longin’’ i ‘’Dimitrije Popović’’
U Galeriji Doma kulture "Gračanica" svečano je otvorena izložba sa 24. Vidovdanske likovne kolonije i dodeljena nagrada “Longin“ akademiku Svetomiru Arsiću Basari za sveobuhvatno likovno stvaralaštvo. Zvezdani Gerić je uručena nagrada "Dimitrije Popović" za najuspešniju mladu umetnicu na likovnoj koloniji "Vidovdan 2022".
  • 25.06.2022
Promocija Vidovdanskog glasnika: Štampani osvrt na godinu koju nije pojelo ćutanje
"Sudeći po ovom broju, nešto se u velikoj meri pomerilo kada je u pitanju naše stvaralaštvo na Kosovu i Metohiji", rekao je glavni i odgovorni urednik časopisa Vidovdanski glasnik Živojin Rakočević na promociji ove publikacije u Domu kulture "Gračanica".
  • 25.06.2022
Politička karijera i javni rad Tomislava Sekulića ostavili su zapažen trag na političkoj sceni Kosova i Metohije krajem 20. veka. U knjigu "Кosovska hronika Tomislava Sekulića", koja je sinoć promovisana u Domu kulture "Gračanica" autor Stojan Sekulić je utkao dokumenta, novinske tekstove, rukopise svog strica, kako bi sačuvao od zaborava njegov dopripnos sredini u kojoj je delovao, ali i stavio na uvid javnosti sve što je relevantno za razumevanje i tumačenje života i rada ovog kosovskog političara.
  • 24.06.2022