Vesti
Kultura

Dečiji ansambl "Venac" nagrađen u Zubinom Potoku

Članovi dečijeg ansambla „Venac“ iz Gračanice i Lapljeg Sela učestvovali su 20. aprila na osamnaestoj po redu „Pokrajinskoj smotri folklornog stvaralaštva dece Кosova i Metohije“ u Zubinom Potoku.

Dečiji ansambl
Dečiji Ansambl "Venac" u Zubinom Potoku (Foto ansambl "Venac")

Nakon defilea ulicama Zubinog Potoka, folkloraši "Venca" učestvovali su i u takmičarskom delu programa i tom prilikom su ostvarili zapažene rezultate.

"Dečiji ansambl iz Lapljeg Sela je osvojio prvo mesto u sveukupnom takmičenju, dečiji ansambl iz Gračanice je dobio nagradu za najbolju koreografiju, dok Vera Кrstić osvojila prvo mesto u solo pevanju", stoji u saopštenju ansambla "Venac" dostavljenog medijima. 

Dodaju da su ponosni na svoj podmladak i rezultate koje najmlađi ostvaruju, te navode da su oni najbolji pokazatelj predanog rada i istrajnosti u očuvanju igre, pesme i tradicije Srba na Кosovu.Ostale vesti

Gračanica: Promocija knjige „Suteren“ Mata Uljarevića

U okviru Vidovdanskih svečanosti Dom kulture „Gračanica“ organizuje promociju knjige dobitnika nagrade „Novica Tadić“, Mata Uljarevića „Suteren“, u sredu 7. juna 2023. sa početkom u 20 časova.

  • 06.06.2023
Vidovdanske svečanosti otvorene izložbom „U slavu svetlosti“
Izložbom „U slavu svetlosti - jedan izbor iz kolekcije Galerije Matice srpske’’ iz Novog Sada otvorene su 33. Vidovdanske svečanosti. U Domu kulture u Gračanici ujedno je potpisan protokol o saradnji između Fakulteta umetnosti Univerziteta u Prištini, Doma kulture „Gračanica’’ i Galerije umetnosti Priština i otvorena 25. likovna kolonija „Vidovdan 2023“.
  • 05.06.2023
Dečija smotra folklora u Arhangelima: Deco čuvajte ono što su naši preci ostavili
U porti manastira Svetih Arhangela kod Prizrena u okviru Vidovdanskih svečanosti održava se dečija smotra folklora pod nazivom ,,U susret Vidovdanu“ kojom počinju Vidovdanske svečanosti 2023. godine.
  • 04.06.2023
Novi Sad: Promocija knjige Žarka Milenkovića
U čitaonici Gradske biblioteke Novi Sad održana je promocija zbirke pesama "Svakodnevno ubijanje života" kosovsko-metohijskog pesnika Žarka Milenkovića.
  • 03.06.2023
Živojinu Rakočeviću uručen Gran pri festivala poezije u Inđiji
U Inđiji je svečano uručena Gran pri nagrada međunarodng festivala poezije koji se održava u ovom gradu. Glavna nagrada pripala je književniku sa Kosova Živojinu Rakočeviću.
  • 02.06.2023
Izložbom „U slavu svetlosti“ počinju Vidovdanske svečanosti

Dom kulture „Gračanica“ i Galerija umetnosti Priština organizuju trideset dva događaja u okviru Vidovdanskih svečanosti koje se održavaju od 01. do 28. juna u Gračanici i ostalim srpskim sredinama na Кosovu.

  • 02.06.2023